Garnki z wielowarstwowym dnem to garnki, które znacznie usprawniają i uprzyjemniają gotowanie. Dlaczego? Szybko się nagrzewają, dobrze rozprowadzają ciepło i długo je utrzymują.

Nadają się także na różne kuchenki, w tym na indukcję. Są również odporne na odkształcenia. Jakie jeszcze zalety kryją garnki z akutermicznym dnem? Przekonaj się, dlaczego warto je mieć!

Kupując zestaw garnków, zwraca się przede wszystkim uwagę na ich jakość. Przez jakość rozumie się natomiast trwałość materiału, z jakiego wykonane są akcesoria kuchenne, wygodę użytkowania oraz pozytywny wpływ na przygotowywanie potraw. Wybór sprzętów jest spory, ale coraz częściej mówi się o garnkach z akutermicznym, czyli wielowarstwowym dnem jako tych, które sprostać mogą wymaganiom różnych grup odbiorców – początkujących i zaawansowanych.

Garnki z akutermicznym dnem - budowa i zalety

Za wyborem garnków tego typu przemawia szereg zalet. Główną z nich jest fakt, że zastosowanie akutermicznego dna znacząco wpływa na oszczędzanie energii. Dno garnków jest grube, zbudowane z kilku warstw stopu stali chromowo-niklowej i aluminium lub miedzi. Taka konstrukcja wpływa na szybkie nagrzewanie się naczyń i dłuższe utrzymywanie w nich ciepła. Dno akutermiczne jest więc wspaniałym przewodnikiem ciepła. Nie trzeba chyba przekonywać, że tym samym nie tylko oszczędzamy energię, ale również czas, a ponadto taka budowa garnka pozytywnie wpływa na przygotowywany posiłek – jedzenie podgrzewane jest równomiernie. Jest to również świetne rozwiązane, które przeciwdziała przypalaniu się jedzenia i jego przywieraniu do powierzchni. Istotne jest także to, że garnki z akutermicznym dnem nadają się na wszystkie typy kuchenek: gazowe, elektryczne i indukcyjne. Naczynia tego rodzaju są nieco cięższe niż zwykłe garnki, jednak ich właściwości na pewno to rekompensują. Stalowych garnków z wielowarstwowym dnem szukać należy w ofercie renomowanych producentów, do których należą takie marki jak Zwilling, Zwieger, Fissler czy SSW.

Niezawodna stal nierdzewna

Garnki z akutermicznym dnem to garnki wykonane z wysokojakościowej stali nierdzewnej, która odporna jest na uszkodzenia, a więc pozwala na długoletnie użytkowanie naczyń. Każdy tego typu garnek posiada grube, zazwyczaj trójwarstwowe dno, w którym wbudowany został dysk aluminiowy, dzięki któremu ciepło jest równomiernie rozprowadzane. Wykorzystana przy produkcji stal charakteryzuje się wysokim przewodzeniem magnetycznym, dzięki czemu garnki mogą być używane na wszystkich rodzajach kuchenek, również indukcyjnych. Stal nierdzewna ma oczywiście również wiele innych zalet:

  • jest to materiał bezpieczny dla zdrowia i higieniczny,
  • jest odporna na zarysowania,
  • jest materiałem, który nie pochłania wilgoci, nie nasiąka zapachami, nie odbarwia się,
  • jest odpowiednia do przygotowywania potraw dla dzieci i alergików,
  • zapewnia estetyczny, atrakcyjny wygląd garnków nawet przez długie lata,
  • naczynia wykonane ze stali nierdzewnej będą pasować do wielu kuchennych aranżacji.

Garnki Zwieger, Zwilling, Fissler i inne z wielowarstwowym dnem

Na rynku istnieje wiele firm, które oferują garnki z wielowarstwowym dnem. Tutaj wymienić można między innymi stalowe garnki cenionych i popularnych marek, takich jak: Zwieger, Zwilling, Fissler czy SSW. Producenci proponują naczynia różnego typu – o różnym kształcie, wielkości i przeznaczeniu. W zależności od potrzeb i budżetu kupować można poszczególne, pojedyncze elementy, ale również zaopatrzyć się w pełny zestaw, który składa się z kilku naczyń, gwarantujących przygotowanie posiłku dla wielu osób. Godne polecenia garnki z akutermicznym dnem to:

Garnki marki Zwilling – niemiecka marka oferuje garnki z serii Joy, Essence czy Base, przy których zastosowano opatentowane, wielowarstwowe dno SIGMA CLASSIC +. System SIGMA CLASSIC + opiera się na zainstalowaniu między dwiema warstwami ze stali nierdzewnej masywnego, aluminiowego rdzenia. Garnki długo utrzymują ciepło, dzięki czemu ciepły posiłek dłużej może czekać w naczyniu przed podaniem, bez konieczności dodatkowego podgrzewania. Wewnątrz znajdziemy także praktyczne miarki litrażowe.

Garnki marki Zwieger – a dokładniej te z serii Visionary, Inversion, Practi Plus i Klassikier. Garnki zostały wyposażone w trójwarstwowe dno, gdzie wewnętrzną warstwę wykonano ze stali 304, środkową z dysku aluminiowego rozprowadzająca równomiernie ciepło, a zewnętrzną ze stali AISI 420 o wysokim przewodzeniu magnetycznym. Takie właściwości sprawiają, że garnki Zwieger nadają się na na płytę indukcyjną i zapewniają wysoką energooszczędność.

Garnki marki Fissler – stalowe naczynia z serii Fissler Paris, Las Vegas czy Munchen, wykończone matowo, podobnie jak poprzednicy posiadające wielowarstwowe dno, odporne na uszkodzenia, równomiernie rozprowadzające ciepło i nadające się na indukcję. Eleganckie, wytrzymałe i wysoce funkcjonalne, odzwierciedlające niemiecką jakość.

Garnki marki SSW – kolejna niemiecka marka, z nieco niżej półki, choć nadal warta uwagi. Tym bardziej, że dostępne w jej ofercie stalowe garnki z serii SSW Peperoni, Piazza, Pulpo czy Berliner również mogą poszczycić się akutermicznym dnem, zwiększającym komfort użytkowania naczyń.

Dla kogo garnki z akutermicznym dnem?

Zazwyczaj stalowe garnki, oprócz akutermicznego dna, posiadają również wyprofilowane brzegi, pokrywki i wygodne uchwyty. Świetnie nadają się do codziennego przygotowywania posiłków dla całej rodziny. Po wymianie kuchenki nie ma konieczności wymiany wyposażenia, dzięki czemu nie nadwyręża się dodatkowo swojego budżetu. Garnki z wielowarstwowym dnem są jednak przede wszystkim świetną opcją dla osób, które cenią sobie komfort, wygodę, praktyczne technologie i funkcjonalne rozwiązania, wpływające korzystnie na oszczędzanie energii. Garnki z akutermicznym dnem są idealną propozycją tak dla zaawansowanych kucharzy, jak i osób niedoświadczonych, które szczególnie obawiają się przypalenia potraw w trakcie pierwszych, kulinarnych eksperymentów.