Szafa mroźnicza utrzymuje produkty spożywcze w bardzo niskiej temperaturze (w przedziale od -12 stopni C do -30 stopni C). Przeznaczona jest do głębokiego mrożenia mięsa, potraw, lodów i deserów. Jest niezbędnym urządzeniem w barach, restauracjach, sklepach, cukierniach oraz lodziarniach. Szafy mroźnicze różnią się między sobą gabarytami, ilością półek, rodzajem drzwiczek, klasą energetyczną, a także materiałem, z którego są zrobione. Jak wybrać szafę mroźniczą dla swojego biznesu? Sprawdźmy, kilka najważniejszych parametrów tego urządzenia.

Szafa mroźnicza do restauracji lub baru

Zanim zdecydujemy się na konkretny model szafy mroźniczej, powinniśmy się zastanowić, gdzie będzie stało urządzenia oraz jak duża pojemność do przechowywania mrożonek jest nam potrzebna. Tego typu sprzęt w lokalach gastronomicznych najczęściej znajduje się na zapleczu. Jeżeli menu naszego lokalu gastronomicznego jest bogate, to prawdopodobnie będziemy potrzebowali szafy o dużej pojemności, aby przechowywać w niej mrożone dania. Innym ważnym czynnikiem wpływającym na wybór pojemności mroźni, jest częstotliwość dostaw produktów spożywczych. Jeżeli dostawy docierają do naszego lokalu 1-2 razy w tygodniu, to będziemy potrzebowali więcej miejsca do przechowywania produktów w bardzo niskiej temperaturze. Z kolei w małych lokalach gastronomicznych wystarczająca będzie niewielka szafa mroźnicza podblatowa, która nie zajmie zbyt dużo miejsca.

Szafa mroźnicza do lodziarni lub sklepu

Wybierając szafę mroźniczą do lodów, musimy zaplanować, ile kuwet (i o jakiej pojemności), chcielibyśmy przechowywać. W karcie technicznej każdego urządzenia mroźniczego jest podana jego pojemność oraz ilość kuwet z lodami, które jest w stanie pomieścić. Ta informacja pomoże nam lepiej doprecyzować nasze potrzeby. Mała szafa mroźnicza to dobry wybór, jeżeli produkujemy tylko kilka smaków lodu w ciągu dnia. Jeżeli jednak prowadzimy sprzedaż tego deseru na większą skalę (np. mamy duży ruch klientów lub kilka punktów sprzedaży), to lepiej zdecydować się na zakup większego modelu.

Szafa mroźnicza to urządzenie, które potrzebne jest także w sklepach spożywczych oferujących mrożonki oraz kawiarniach serwujących mocno schłodzone desery. W takim przypadku sprzęt jest ustawiony w przestrzeni dostępnej dla klientów. Szafa mroźnicza z przeszklonymi przednimi drzwiami umożliwia zajrzenie do jej wnętrza bez konieczności otwierania drzwi. Klient może wybrać produkt, zanim po niego sięgnie – w ten sposób minimalizujemy dopływ ciepłego powietrza do wnętrza maszyny.

Jak wybrać szafę mroźniczą? Na jakie parametry zwrócić uwagę?

Jeżeli określiliśmy już wielkość i pojemność szafy mroźniczej, to powinniśmy zwrócić uwagę jeszcze na kilka innych istotnych kwestii:

  • łatwa dostępność do przechowywanych produktów – znaczący będzie tu układ półek oraz możliwość ich regulowania, rodzaj drzwi i kierunek ich otwierania, konstrukcja maszyny (pionowa lub pozioma),
  • klasa klimatyczna – odnosi się do temperatury lokalu, w którym stoi szafa mroźnicza, np. należy wybrać 3 klasę klimatyczną, gdy temperatura pomieszczenia wynosi od 16 do 32 stopni C, dla wyższych temperatur (18-38 stopni C) potrzebne będzie urządzenia w 4 klasie klimatycznej,
  • klasa energetyczna – najbardziej ekonomiczne są urządzenia wysokiej klasy, choć droższe przy zakupie, to jednak ich eksploatowanie przynosi znaczne oszczędności zużywanej w lokalu energii elektrycznej,
  • intuicyjne sterowanie – wyraźny, dotykowy panel sterowania jest wygodnym rozwiązaniem dla osób pracujących w lokalu gastronomicznym, umożliwia szybką kontrolę warunków chłodniczych,
  • serwisowanie sprzętu – warto kupić urządzenie z dłuższą gwarancją oraz od sprzedawcy, który zajmuje się serwisowaniem urządzeń posprzedażowych,
  • marka urządzenia – lepiej postawić na znanych i sprawdzonych producentów sprzętu gastronomicznego; awarie tańszych modeli szaf mroźniczych są dość częstym zjawiskiem, dla naszego biznesu oznaczają poważne kłopoty (naprawy są kosztowne, może dojść do zepsucia znacznej ilość mrożonek i pogorszenia pracy kucharzy),
  • ekologiczne chłodziwo – w UE od 2010 r. zakazane jest stosowanie freonów z grupy HCFC, dopuszczone są gazy z przyjaznej środowisku grupy HFC (R134a; R290; R600a),
  • łatwość czyszczenia – najbardziej polecanym materiałem, z którego produkuje się szafy mroźnicze, jest stal nierdzewna; warto też wiedzieć, że urządzenia z zaokrąglonymi narożnikami będą łatwiejsze w utrzymywaniu czystości, niż te o wąskich rogach.

Profesjonalny sprzęt gastronomiczny warto kupować w sprawdzonych sklepach, takich jak Multi Gastro. To znana firma, która działa na rynku już od 11 lat. Specjaliści z Multi Gastro doradzą nam, jak wybrać szafę mroźniczą najlepszą dla naszego lokalu. Ponadto sklep zajmuje się serwisowaniem sprzętu, a oferowane urządzenia gastronomiczne są najwyższej jakości. Szafa mroźnicza obok chłodniczej to podstawowe wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego oraz sklepu – warto zainwestować w wysokiej klasy maszyny, których koszt zwraca się wraz z kolejnymi latami ich użytkowania.