Dobre naczynia do pieczenia to takie, które nadają się do przygotowania wielu różnych potraw. Z całą pewnością wyróżnić można więc brytfanny i naczynia żaroodporne, w których idealnie zapieczesz różnego rodzaju mięsa, warzywa i zapiekanki ziemniaczane czy makaronowe.

Na które z tych dwóch typów naczyń dostosowanych do pieczenia najlepiej się zdecydować? Podpowiadamy!

Naczynia do zapiekania – dostępne rodzaje

Na rynku dostępnych jest dziś naprawdę wiele rozmaitych naczyń do zapiekania. Różnią się między sobą nie tylko kształtem czy kolorem, ale przede wszystkim rodzajem. Wyróżniamy więc:

Brytfanny – to pojemne naczynie, które w swojej wersji tradycyjnej cechuje się przede wszystkim wyjątkową uniwersalnością. Umożliwia nie tylko przygotowywanie różnego rodzaju dań, ale także przyrządzenie ich na różne sposoby: można użyć jej bowiem albo do pieczenia, albo gotowania, albo duszenia. Jest szczególnie polecana do przyrządzania mięs; gwarantuje im idealną chrupkość i soczystość. Dodatkową zaletą jest fakt, że produktów nie trzeba często mieszać; nie przywierają bowiem do dna, a ciepło rozchodzi się równomiernie. Dostępne są różne rodzaje brytfanny do pieczenia i gotowania, dzielone ze względu na materiał wykonania:

  • klasyczne brytfanny żeliwne,
  • bardzo lekkie aluminiowe,
  • eleganckie brytfanny emaliowane,
  • nieprzywierające ceramiczne,
  • i popularne granitowe o wyjątkowym retro designie.

Naczynia żaroodporne – ich niewątpliwą zaletą jest możliwość przygotowywania smacznych, aromatycznych potraw bez konieczności dodawania tłuszczu. Co więcej, doskonale zachowują składniki odżywcze wszystkich produktów i umożliwiają przygotowanie naprawdę wielu przeróżnych dań, począwszy od pieczenia mięsa, a skończywszy na lasagne. Naczynia te występują w wersjach:

  • najpopularniejszej szklanej,
  • glinianej,
  • ceramicznej,
  • żeliwnej.

Patelnia do piekarnika – innowacyjny produkt, który pozwoli ci najpierw podsmażyć składniki, a później zapiec je w piekarniku – ma albo odpina rączkę, albo z tworzywa odpornego na wysokie temperatury. Znacznie skraca to czas gotowania, ponieważ wszystko możesz zrobić w tym jednym naczyniu; nawet podać danie na stole w efektowny sposób! Na takiej patelni przygotujesz np. podsmażone warzywa i kurczaka zapieczone z jajkiem. Dostępne są wersje:

  • łatwe w czyszczeniu aluminiowe,
  • bardzo wytrzymałe żeliwne,
  • nierdzewne stalowe.

Naczynia do zapiekania – jakie wybrać?

Wybór idealnego naczynia do zapiekania uzależniony jest przede wszystkim od tego, jakich możliwości od niego oczekujesz. Brytfanna niewątpliwie jest najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem, biorąc pod uwagę możliwość wykorzystywania jej także na kuchence. Z kolei szklane naczynia żaroodporne wyróżniają się tym, że są przezroczyste, co pozwala kontrolować stopień przygotowania potrawy. Bez względu na to, na które z nich się zdecydujesz, pamiętaj, by wziąć pod uwagę ich rozmiar (taki, by nie tylko zmieściły się w piekarniku, ale i pozwalały na przygotowanie dania dla całej rodziny – lub przeciwnie, singla), możliwość mycia w zmywarce (jeśli takową posiadasz) i, w przypadku brytfanny, przeznaczenie do twojego typu kuchenki (gazowej, elektrycznej, indukcyjnej).

Koniecznie sprawdź kilka modeli i wybierz ten, który najlepiej odpowiada twoim potrzebom!