Rynek kuchenny obfituje w patelnie. Kiedy wejdziemy do dobrego sklepu ze sprzętami do kuchni odnajdziemy wiele rodzaju patelni. Czasem oferta patelni może przyprawić Państwa o zawrót głowy.

Półki wręcz uginają się od ciężaru patelni żeliwnych, ceramicznych czy teflonowych. Niektóre sklepy oferują patelnie z powłokami nieprzywierającymi. Lecz pośród tak dużej liczby sprzętu wybrać najlepszą patelnie? Oto kilka prostych porad zakupowych.

Smażenie zanurzeniowe

To technika, która pozwala nam smażyć produkty całkowicie zanurzone w tłuszczu. Dzięki tej technice możemy przygotować produkty tj. frytki, pączki czy lubiane przez Polaków kotlety schabowe.

W przypadku tej techniki warto, aby oferta patelni zawierała sprzęty o wysokiej odporności na temperatury. Ponieważ większość potraw smażonych w technice zanurzeniowej wymagają nawet do 200 stopni Celsjusza.

Jedną z najbardziej trwałych patelni pod względem wysokiej temperatury są patelnie ceramiczne. Za ich pomocą z powodzeniem możemy podgrzewać tłuszcz do temperatury 400 stopni. Jeśli chcemy np. usmażyć zamrożony kotlet do burgera patelnia ceramiczna będzie odpowiednia. Powłoki ceramiczne z powodzeniem rozmrożą produkt o temp. -40 stopni.

Dodatkową zaletą patelni ceramicznych jest możliwość smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu. Jeśli chodzi o czyszczenie powłoki ceramiczne nie wymagają drastycznego szorowania.

Smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu

Patelnie, które nadają się do podsmażania lub delikatnego zamykania porów mięsa w celu dalszej obróbki termicznej np. pieczenia są pokryte teflonem. Ten tani materiał nie wymaga użycia dużej ilości oleju. Świetnie nadaje się do smażenia lubianych przez dzieci i dorosłych naleśników. Może być użyta do podgrzewania dań obiadowych.

Często patelnie pokryte teflonem służą do beztłuszczowego smażenia potraw. Jednakże czasem produkty użyte do przygotowania posiłku mogą nam całkowicie przykleić się do patelni. Jeśli zależy nam na małej ilości tłuszczu można skorzystać z rozpylacza w formie mgiełki, który zabezpieczy smażone potrawy przed przypaleniem.

Patelnie te są niezwykle łatwe w czyszczeniu. Nie wymagają użycia ostrych szczotek czy druciaków. Podczas smażenia w niewielkiej ilości tłuszczu patelnie wystarczy przetrzeć ręcznikiem kuchennym.

Ogólnodostępna oferta patelni pozwala na wybór różnorodnych modeli o określonej średnicy czy przeznaczeniu. Możemy skorzystać także z dodatków tj. ryflowana przestrzeń czy kwadratowy kształt.