Autorem wpisu jest: Katarzyna Sundblom

Ogólnie rzecz biorąc, z whisky jest jak z winem – im starsza, tym lepsza. Nie jest to prawda absolutna, ale na początek takie uproszczenie może być bardzo przydatne. Tym bardziej, że młoda,10 letnia, whisky jest bardziej „toporna” i trudniej się w niej rozsmakować. Na klasę whisky ma bowiem ogromny wpływ czas leżakowania oraz rodzaj beczki, w jakiej spędziła swoją młodość.

Dla wszystkich, którzy chcą poznać i docenić walory tego trunku, podaję kilka praktycznych rad:

1. Zacznij od łagodnego trunku – w tym przypadku dobre są whisky z Lowlands (potrójnie destylowane, w związku z tym najmniej charakterystyczne). Wyczujesz delikatne nuty kwiatów oraz łagodne akcenty owoców. Proponuję Auchentoshan lub Rosebank.

2. Jeśli już coś wiesz o whisky, ale w dalszym ciągu myślisz, że jest to zawiły problem, spróbuj trunków ze Speyside. Mają złożony charakter, zawierają nuty owoców, miodu, sherry, przypraw korzennych i orzechów. Wśród nich polecam: Mortlach, Longmorn, Glenfarclas itd.

3. Kolejny etap przygody z whisky, to zapoznanie się z pozostałymi regionami: Higlhands, Islands oraz Campbeltown. W tamtejszych trunkach często wyczuć mnożna aromaty morza, odrobinę dymu i sherry. Teraz powoli stajesz się smakoszem whisky.

4. Ostatni stopień wtajemniczenia – wybierz whisky pochodzące z Islay (wyspa na południowym zachodzie Szkocji). Są one bardziej charakterystyczne, a zatem bardziej wymagające. Cechy charakterystyczne: dym, aromaty wędzone (oscypek), bryzy morskiej, torfu. Na tym etapie polecam: Smoking Islay, Bruichladdich, Bunnahabhain, Ardbeg, Laphroaig, Caol Ila, Port Ellen. .

Kilka uwag na koniec:

  • Nie ma jak dobra Speysid do poobiedniej kawy czy deseru.
  • Nie ma jak dobra Hihlands jako aperitif.
  • Nie ma jak dobra Islay przy kominku w zimowy wieczór.

Jest około 80 czynnych gorzelni na terenie Szkocji, każda z nich jest jedyna i niepowtarzalna.
Whisky, którą lubisz dzisiaj, nie musi Ci odpowiadać jutro. Zależy to od sytuacji, nastroju i pory roku. Smak się zmienia, dojrzewa. Podczas wędrówki po krainie whisky będziesz miał okazje docenić jej klimaty, a czym więcej wiesz, tym szerszy będzie twój horyzont.
Slainte.

Autorka artykułu jest właścicielką firmy specjalizującej się w imporcie szkockiej whisky: Scottish House Polska Sp. z o.o.

Foto: Scottish House Polska Sp. z o.o.