Autorem wpisu jest: nawidelcu.pl

Jeden jej łyk przywołuje klimaty odległej Argentyny, Brazylii, Paragwaju. Pije się ją najczęściej przez metalową słomkę zwaną bombillą oraz ze specjalnego naczynia zwanego mate lub guampa. Jej smak kojarzy się z zieloną herbatą – to jednak coś więcej…

 

Yerba Mate to „zjawisko społeczne” – pije się ją podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Z tego powodu w Ameryce Południowej, z której herbata ta się wywodzi, zabrania się picia jej w pracy.

Yerba Mate spożywana była od niepamiętnych czasów przez Indian Guarani, a po przybyciu Jeziutów i założeniu misji katolickich na tym terenie, stała się znana Europejczykom.

Napój ten ceniony jest ze względu na zawartość wielu niezbędnych ludzkiemu organizmowi witamin i mikroelementów. Podobnie jak kawa, Yerba Mate działa pobudzająco. W przeciwieństwie jednak do kawy, pozytywnie wpływa ona na układ pokarmowy.

Yerba Mate to również doskonała propozycja dla uzupełnienia diety. Posiada ona właściwości wspomagające odchudzanie. Obecnie rozważa się jej użycie jako suplementu diety.

Herbata pochodząca z odległej Ameryki Południowej to z pewnością doskonała okazja, aby wraz z nadejściem wiosny, w gronie znajomych, zasmakować „nieznanej nam jeszcze kultury”.

 

Źródło: domherbat.wordpress.com