Autorem wpisu jest: sklepirena.pl

Dziś produkuje się 4 tysiące gatunków sera. Wiele z nich posiada cenne wartości odżywcze, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dlaczego warto wybrać sery ekologiczne?

 

O różnicach w smaku, zapachu czy kolorze serów decydują sposoby ich wyrobu, jak i rozmaite kultury bakterii dodawane w czasie produkcji. Niezwykle ważnym elementem wpływającym na właściwości sera jest smak mleka, z którego on powstaje. Jeżeli krowa je tylko i wyłącznie kiszonkę, pasze, otręby to smak mleka będzie inny. Wpływa to na jakość sera – mówi Sylwester Wańczyk, który wraz z żoną od lat produkuje sery ekologiczne.

Mleko dla serów ekologicznych jest niepasteryzowane i pochodzi od krów wypasanych na łące, więc i karma jest naturalnie zbierana.

Niepasteryzowane mleko, z którego robi się ekologiczne sery, daje produktowi szczególne walory prozdrowotne. – Mleka nie gotuje się, ponieważ przez gotowanie zabija się w nim to, co najwartościowsze. Prócz tego, że niszczy się niebezpieczne dla zdrowia bakterie, zabija się dobre kultury bakterii. Dlatego my robimy sery z mleka świeżego – dodaje Wańczyk.

Ekowartości dodane
Walory ekoserów powinny cieszyć nie tylko tych, którym przeszkadza przemysłowa produkcja serów i spadek ich jakości, ale i smakoszy intensywnej w smaku gorgonzoli.

Cena sera ekologicznego jest wprawdzie wyższa, ale płacimy za smak i jakość podlegającą ciągłej kontroli, np. regularnym badaniom na obecność bakterii gronkowca czy paciorkowca, którym rolnicy produkujący sery ekologiczne zobowiązani są poddawać swoje wyroby – twierdzi Tomasz Kulik, właściciel sklepu z żywnością ekologiczną, Irena.

sklepirena.pl