Codzienne gotowanie i przygotowywanie posiłków dla całej rodziny to nie lada wyzwanie, zarówno dla gospodyni domowej, która przygotowuje posiłki dla najbliższych, jak i dla singla/singielki, którzy muszą dbać odpowiednio zbilansowaną i zróżnicowaną dietę. Przygotowywanie posiłków to jedno, ale sposób na nudę w kuchni to już sztuka, której trzeba się nauczyć.
Jeśli chcemy aby domownicy z przyjemnością zjadali przygotowywane przez Nas posiłki, musimy zadbać o to, by nie czuli się znudzeni potrawami, które im serwujemy. Jak to zagwarantować? Używajmy ciekawych składników, zmieniajmy składy potraw, wymieńmy 1-2 składniki znanej sałatki, na zupełnie inny składnik – sprawdźmy najpierw czy będzie się dobrze komponował. Uzupełniajmy zupy, sałatki, surówki o nowe nieznane domownikom przyprawy i zioła.
Nuda na śniadanie
Jeśli w Twoim domu na śniadanie podajesz dzieciom płatki z mlekiem, zamień je na zdrowszą wersję śniadania: przygotuj owsiankę z owocami, jaglankę z orzechami czy muesli z jogurtem. Do owsianki dodaj łyżeczkę oleju lnianego, który dostarczy niezbędnej energii i kwasów tłuszczowych.
Przed pracą zjadacie kanapki ze sklepową wędliną i żółtym serem? Zamień wędlinę z marketu na samodzielnie upieczone mięso lub przygotuj pastę warzywną – wystarczy kilka składników: gotowana marchew, gotowana soczewica czerwona, liście świeżej bazylii, odrobina oleju lnianego, sól i pieprz – zblendowane składniki utworzą pyszną pastę śniadaniową, która posmakuje każdemu niejadkowi. Wolisz pastę kanapkową na słodko? Połącz biały chudy twaróg z olejem z pestek dyni i łyżką miodu – wyjdzie najlepsze smarowidło na świecie.
Drugie śniadanie zawsze takie samo?
Drugie śniadanie w pracy to zwykle serek wiejski i kanapka? Urozmaicaj swoją wersję II śniadania – do serka wiejskiego dodaj owoce, orzechy, warzywa, łyżkę oleju smakowego np. z dyni, lnianego z bazylią czy lnianego z cytryną. Jeśli na II śniadanie zjadasz owoce, wybieraj takie, które są dla Ciebie dobre pod względem wartości odżywczych, a nie tylko smaku i ceny. Zadbaj o różnorodność owoców, które będziesz spożywać – nie jedz codziennie tego samego, bo szybko ci to zbrzydnie. Tak samo z dziećmi – nie pakuj im codziennie do szkoły jabłka czy banana – jeśli nie ma przeciwwskazań, jednego dnia spakuj banana, innego jabłko, kolejnego mandarynkę, gruszkę czy kiść winogron. Stawiaj na owoce sezonowe – jeśli dostępne są świeże maliny, truskawki, borówki, jagody – wybieraj właśnie takie owoce.
Smakowe tłuszcze w codziennej diecie
Niemal w każdej polskiej rodzinie, na obiad codziennie podawana jest porcja mięsa, porcja skrobi i warzywa. Jeśli Wasze obiady też tak wyglądają, spróbuj je urozmaicić. Podpowiemy jak łączyć składniki by było ciekawiej. Do obiadu podajesz gotowane ziemniaki? Raz na jakiś czas zaskocz domowników kaszą gryczaną białą (jest lekkostrawna, przyjemna w smaku, zdrowa) – polej ją olejem z pestek dyni – takie połączenie sprawi, że kasza będzie wspaniale smakowała, a Twoi domownicy zachwycą się takim dodatkiem do obiadu. Innym razem podaj ryż podany z kilkoma kroplami oleju lnianego z kapsaicyną (chilli) – niby zwykły ryż, a jednak coś innego i coś ciekawego!
Oleje smakowe do surówki – olej z pestek dyni, olej z czarnuszki, olej lniany smakowy
Surówka to element obiadu, który powinien być obowiązkowy i powinien stanowić część posiłku z procentowo największym udziałem. Używaj świeżych lub gotowanych na parze warzyw. Jeśli chcesz uzyskać ciekawe połączenie smakowe, do surowych lub parowanych warzyw, dodaj zdrowe tłoczone na zimno oleje smakowe pełne wartości witalnych. Najlepsze będą tutaj olej z pestek dyni (esencjonalny, o słodkawym orzechowym posmaku), olej z czarnuszki (korzenny, intensywny smak, nadający posiłkom śródziemnomorskiego charakteru), olej sezamowy (orientalny, delikatny, ciekawy smak, który najmłodszym z pewnością skojarzy się z sezamkami) czy oleje lniane smakowe (olej lniany cytrynowy, olej lniany bazyliowy, olej lniany z kapsaicyną), które nie tylko pysznie smakują, ale zawierają duże pokłady kwasów omega 3, bardzo pożądanych w naszej diecie.
Najważniejsze wskazówki
Nie przejmuj się nieudanymi próbami – kto szuka, nie błądzi, a prawdziwy mistrz kuchni wciąż eksperymentuje i próbuje nowych połączeń. Nie daj się nudzie – zadbaj o to by talerze były kolorowe, zmysłowe, apetyczne – by kusiły wzrokiem, zapachem i w końcu smakiem. Rób mniejsze porcje – przejadanie się też nie jest zdrowe – lepiej zjeść kilka posiłków odpowiednio zbilansowanych, niż 2-3 duże.
Artykuł powstał we współpracy z producentem zdrowych olejów roślinnych takich jak olej z czarnuszki, olej lniany, olej dyniowy czy olej konopny, firmą Laboratorium Biooil.