W dzisiejszych czasach chodzenie na siłownię czy uprawianie jakiegokolwiek sportu jest bardzo powszechne. Warto pamiętać o tym, że przy budowaniu sylwetki, nasza dieta jest równie ważna jak plan treningu.

W tym artykule skupimy się na tym, czym są posiłki przedtreningowe i potreningowe czyli najważniejsze pozycje w menu osoby trenującej.

Mój trener zawsze powtarzał, że posiłki ogólno-treningowe są jak ładowarka organizmu. Muszę przyznać, że w stu procentach się z tym zgadzam. Powinniśmy zadbać o to, co pojawia się na naszym talerzu, aby mieć siłę na wykonanie dobrego treningu. Posiłek musi również uzupełnić nasze braki powstałe podczas ćwiczeń oraz pozwolić mięśniom na rozrost.

W posiłku przedtreningowym i potreningowym powinny przede wszystkim znajdować się węglowodany i białka.

  • Białko – budulec mięśniowy, pomoże Ci zmniejszyć uszkodzenia tkanki mięśniowej w trakcie, jak i po wysiłku.
  • Węglowodany – opóźniają zmęczenie oraz podnoszą wydajność podczas ćwiczeń wytrzymałościowych.

Warto wspomagać się również zdrowymi tłuszczami, pochodzącymi min. z oleju kokosowego, a także awokado. Podczas dobierania swoich posiłków około-treningowych musisz pamiętać o tym, że nie mogą one przeszkadzać w wykonywaniu intensywnych ćwiczeń. Ważne jest to, aby unikać produktów, które obciążają układ trawienny.

Posiłek przedtreningowy

W przypadku gdy śniadanie jest naszym posiłkiem przedtreningowym, należy dostarczyć organizmowi białka, węglowodanów złożonych oraz tłuszczu. Kiedy zaplanowaliśmy nasz trening na późniejszą porę dnia, w zupełności wystarczy nam białko, które odpowiednio zabezpieczy mięśnie. Jeśli węglowodany były dostarczane regularnie w poprzednich posiłkach, to wprowadzenie ich nie jest konieczne. Owsianka bądź makaron pełnoziarnisty z dodatkiem kurczaka powinny sprawdzić się idealnie jako posiłek przedtreningowy.

Posiłek potreningowy

Posiłek potreningowy należy dostarczyć jak najszybciej – najlepiej zjeść go maksymalnie do 30 minut po zakończeniu treningu. Wtedy nadchodzi czas, gdy organizm chłonie wszystko, co mu dostarczymy. Odbudowuje zapasy zużytego glikogenu, a także rozbudowuje mięśnie.

Na początku należy skupić się na łatwo przyswajalnych węglowodanach, np:

  • biały ryż,
  • owoce,
  • ziemniaki/bataty

Następnie należy skupić się na białku. Ilość spożywanego w ciągu doby białka zależy od tego, jaki jest Twój cel. Porcje dostarczane będąc na masie, będą znacznie różnić się od tych na redukcji. Ilość białka dla każdego jest różna, ale po treningu zawsze musi się pojawić. Najlepsze w tym przypadku źródła białka to: chude ryby i mięso (szczególnie drobiowe). W posiłku potreningowym warto unikać nadmiaru tłuszczu ze względu na fakt, iż mógłby spowolnić przyswajanie pozostałych, ważniejszych składników.