W większości zawodów obowiązuje tzw. dress code, podobnie wygląda sytuacja w przypadku profesji kucharza. Forma stroju wynika nie tylko z tradycji, lecz także podyktowana jest funkcjonalnością.
Wygląd odzieży kucharskiej jest regulowany m.in. dlatego, że pracownik ma styczność z żywnością, jak również z kwestii bezpieczeństwa. Stąd strój, który powinien posiadać kucharz ma ograniczenia i wymogi narzucone przez przepisy BHP. Warto zwrócić uwagę, że tego typu obostrzenia nie muszą wpływać negatywnie na profesjonalny i stylowy wygląd oraz wygodę stroju. Kucharze wręcz powinni prezentować się profesjonalnie i modnie. Są najlepszą wizytówką restauracji, pełnię wizerunku dopełniają najmniejsze detale, jednak od czego powinniśmy zacząć poszukując odpowiedniej odzieży dla naszych pracowników?
Określ zagrożenia w miejscu pracy
Zanim zaczniemy przeglądać dostępne oferty na rynku, musimy zacząć od określenia zagrożeń, na jakie narażeni są kucharze w swoim miejscu pracy. Na tej podstawie dokonuje się oceny ryzyka zawodowego i dobiera się odpowiednie środki ochrony, które będą miały za zadanie przed tymi zagrożeniami ochronić. W przepisach nie ma zapisu określającego dokładny materiał, z jakiego powinna być wykonana odzież kucharska. Natomiast wybrany typ odzieży powinien skutecznie chronić przez zagrożeniami wynikającymi z miejsca pracy, jak i powinien obniżać poziom występującego ryzyka. Zagrożenia w pracy kucharza można podzielić na biologiczne oraz fizyczne, chemiczne/psychofizyczne. To właśnie przed tą drugą grupą zagrożeń mają chronić: kitle, spodnie, fartuchy, czapki i obuwie dla kucharzy. Wysokie temperatury, możliwość poślizgnięcia i upuszczenia ciężkich przedmiotów lub gorących płynów, to sytuacje, w których odzież i obuwie mają zapewnić skuteczną ochronę.
Bluzy kucharskie, spodnie, fartuchy powinny być wykonane z grubych i wysokich jakościowo materiałów, które zapewnią ochronę przed temperaturą, gorącymi płynami czy parą wodną. Zakładka w bluzach jest dodatkowym zabezpieczeniem. Pomimo, że w kuchni bywa gorąco warto, aby bluza miała długi rękaw, on również stanowi element ochrony ciała. Wybrane modele są wykonane z materiału wodoodpornego, co stanowi dodatkowy element zabezpieczający.
Zwróć uwagę na komfort i wygodę pracowników
Komfort pracowników przekłada się na ich energię do pracy i skupienie podczas przygotowywania posiłków. Dlatego odzież kucharska powinna być nie tylko ochronna, lecz także wygodna. Luźny krój odzieży kucharskiej zapewnia komfort podczas pracy, umożliwia swobodne wykonywanie ruchów i nie zmniejsza ich zakresu. Wysokie temperatury w pracy kucharzy są nieuniknione, warto poszukać takich bluz, które posiadają siateczkowe wstawki lub dobrze odprowadzające wilgoć i zapewniające wentylację materiały. Tego typu dodatki znacznie wpływają na odczuwany komfort podczas pracowitego dnia. Fartuchy i zapaski są niewątpliwie atrybutem kucharzy. Pozwalają utrzymać bazowy strój w czystości. W razie konieczności wyjścia do klientów restauracji, kucharz może szybko zdjąć poplamiony fartuch, czy zapaskę.
Jednak wykonane z odpowiedniej mieszanki tkanin poza ochroną przed zabrudzeniem, będą stanowiły dodatkowe zabezpieczenie przed wymienionymi wcześniej czynnikami stanowiącymi zagrożenia podczas pracy. Dużym udogodnieniem podczas pracy są dodatkowe kieszonki w bluzach i fartuchach, dzięki którym kucharz ma najczęściej używane i ulubione przedmioty, zawsze pod ręką. Obuwie dla kucharzy ma szczególnie ważne znaczenie, zwłaszcza, że jest to praca wykonywana na stojąco. Zmęczenie nóg może bardzo wpływać na funkcjonowanie pracowników. Buty, przeznaczone dla profesjonalistów, powinny przede wszystkim posiadać antypoślizgową podeszwę, która uchroni przed jednym z najczęstszych zagrożeń w kuchni. Jeśli buty dodatkowo są antykwasowe i antybakteryjne, to pozwoli ochronić kucharza przed zagrożeniami chemicznymi w trakcie pracy. Specjalne otwory będą udogodnieniem, umożliwiającym wentylację. Warto, aby obuwie absorbowało wstrząsy podczas chodzenia. Dzięki temu zapobiegnie ono obciążeniom i uszkodzeniom stawów, a nawet pozwoli zmniejszyć ryzyko bólów kręgosłupa w odcinku lędźwiowym. To właśnie on jest szczególnie narażony podczas pracy stojącej. Na komfort pracy wpłynie również waga obuwia, zatem im lżejsze typ lepiej.
Zadbaj o jednolity i unikalny fason oraz odpowiednią kolorystykę
Wizerunek całego zespołu gra szczególnie ważną rolę w tej branży, profesjonalizm powinien być również odzwierciedlony w odpowiednim dobraniu stroju całego zespołu. Spełnianie odpowiednich wymogów BHP i zapewnienie komfortu podczas pracy nie wyklucza oryginalności stylizacji i odpowiedniego dopasowania do całości. Strój pracowników kuchni i obsługi powinien być jednolity oraz dobrany do wizerunku restauracji. Biały strój nie musi odznaczać się nudą, różnorodność krojów odzieży kucharskiej umożliwia urozmaicenie typowych rozwiązań. Biel wciąż jest najbardziej popularnym rozwiązaniem odzwierciedlającym czystość panującą w danej kuchni, jednak kolor pozwala na wprowadzenie oryginalnego akcentu. Ciekawym rozwiązaniem jest wybranie różnej kolorystyki odzieży kucharskiej damskiej i męskiej, która pozwoli odciąć się od uniformizacji stroju. Charakter i wystrój miejsca powinny mieć decydujący wpływ na wybór koloru stroju kucharskiego. Nietypowy kolor nadaje nowoczesnego ducha każdej kuchni.
Kup odpowiednią odzież kucharską w sklepie
Profesjonalny sklep z odzieżą kucharską jest gwarantem najwyższej jakości wykorzystanych materiałów, które będą zapewniały bezpieczeństwo pracowników oraz maksymalny komfort ich pracy. Daje on również możliwość dobrania jednolitego, a zarazem oryginalnego stroju dla całego zespołu, który wyróżni się profesjonalizmem. Jednym z najlepszych wyborów będzie sklep z odzieżą kucharską – kupujfartucha.pl, który został wyróżniony ze względu na jakość, cenę i bogactwo oferowanych produktów. Jeśli poszukujesz odzieży dla pracowników restauracji to będzie najlepszy wybór.