Autorem wpisu jest: Agata Buchta
Jesienią czy zimą, przeziębienie prędzej czy później i tak nas dopadnie. Dlatego lepiej zapobiegać niż leczyć. I wcale nie trzeba zarzucać organizmu lekami, wystarczy odpowiedni się odżywiać. Bowiem zwykłe składniki naszej diety mogą aktywnie chronić nasz system odpornościowy przed infekcjami, a nawet pomogą nam się ich pozbyć. Ważne jednak, aby wiedzieć, które z nich są w danym momencie nam potrzebne.
Wątróbka cielęca
Jest bogatym źródłem cynku i żelaza. Oba te pierwiastki wzmacniają organizm i system immunologiczny. Regularne jedzenie produktów z zawartością cynku zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania aż o 45 proc., a w czasie choroby przyspiesza leczenie nawet o kilka dni. Warto jednak pamiętać, że niektóre produkty mogą spowalniać jego wchłanianie do organizmu. Należą do nich np.: alkohol, kawa, herbata, papierosy – za względu na zawartość teiny.
Tuńczyk
Zawiera wzmacniającą organizm witaminę E i selen, który pobudza układ odpornościowy do obrony przed infekcjami. Dzięki temu może być skutecznym środkiem zapobiegawczym przeziębieniu. W przypadku silnego bólu gardła działa przeciwbólowo, a w połączeniu z witaminą E – przeciwzapalnie. Takie połączenie może być też pomocne w walce z opryszczką.
Bataty
Mają bardzo wiele witamin (znacznie więcej niż porównywany z nimi ziemniak), przede wszystkim jednak są bogatym źródłem beta – karotenu, który w organizmie przekształcany jest w witaminę A, która pomaga przezwyciężyć przeziębienie, a nawet grypę. Innym źródłem beta – karotenu jest też papryka, marchew i szpinak. Bataty zawierają również potas, który przynosi ulgę, gdy bolą mięśnie.
Świeże warzywa i owoce
Warto je jeść w ciągu całego roku, nie tylko w czasie choroby. Głównie ze względu na dużą zawartości witaminy C. Najwięcej zawiera jej czerwona papryka, chrzan, kiwi i cytrusy. Warto pamiętać, aby warzywa i owoce jeść na surowo, gdyż wysoka temperatura zabija kwas askorbinowy. Można też pić mleczne koktajle przyrządzone z mrożonych owoców np. malin, truskawek, czarnych porzeczek i innych produktów z dużą zawartością witaminy C.
Imbir
Wzmacnia odporność, ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Skutecznie łagodzi objawy przeziębienia i grypy, np. ból gardła. Można stosować go jako przyprawę do zup, sosów i sałatek. Można też potarty, świeży korzeń imbiru dodać do herbaty lub wody z miodem i cytryną. Taki napój działa rozgrzewająco i krzepiąco, a ponadto utrudniona wirusom dostęp do organizmu.
Czosnek i cebula
To najpopularniejsze, domowe środki walki z chorobą znane i stosowane od lat. Nie bez powodu noszą miano najskuteczniejszych, bez problemów radzą sobie bowiem z niszczeniem bakterii. Często jednak narzekamy na specyficzny ich zapach. Wszystko za sprawą olejków eterycznych i zawartej w nich allicynie. To właśnie jej właściwości sprawiają, że działa warzywo jak antybiotyk, stawiając nas na nogi. Cebulę i czosnek, podobnie jak inne warzywa i owoce, należy jeść na surowo. Osoby mające na probemy z żołądkiem powinny jednak unikać tego sposbu, ponieważ surowa cebula lub czosnek mogą podrażnić błonę śluzową.