Ekspres na kapsułki
Jeden z najpopularniejszych ekspresów na rynku ze względu na swój niewielki rozmiar, ciekawy design i dość niską cenę. Warto zaznaczyć, że często jest to pierwszy wybór osób, które nie mają pojęcia o ekspresach ciśnieniowych, ponieważ te modele są bardzo proste w użytkowaniu. Wystarczy w wyznaczone miejsce włożyć kapsułkę ze składnikami, a za chwilę możemy cieszyć się aromatycznym napojem w filiżance.
Niewątpliwie zaletami ekspresu kapsułkowego jest jego wspomniany już wygląd i prostota, ale dużą rolę przy wyborze tego urządzenia odgrywa także rozmiar. Łatwiej jest postawić w kuchni niewielki, śliczny ekspres, niż z trudem mierzyć kuchnię, by potem kupować duże i toporne urządzenie. Warto pamiętać, że do takiego ekspresu trzeba używać kapsułek tego samego producenta, a więc należy wcześniej sprawdzić skład i jakość kawy w trakcie researchu.
Ekspres automatyczny
Jeśli nie chcesz rezygnować z wygody i funkcjonalności ekspresu, ale marzysz, by rozpocząć swoją przygodę z kawą na nieco wyższym poziomie, zainwestuj w ekspres ciśnieniowy automatyczny. Wbudowany młynek pozwoli ci na szybkie zmielenie ziaren bez konieczności kupowania osobnego urządzenia. Jednocześnie będziesz mógł cieszyć się świeżą kawą każdego dnia. Jeśli kupisz model z automatycznym czyszczeniem systemu spieniania, łatwiej będzie ci dbać o sprzęt.
Ekspres automatyczny ma też jedną, wielką zaletę, którą jest z pewnością dużo programów do tworzenia unikalnych mieszanek mlecznych. Na rynku są już nowoczesne modele, gdzie możliwa jest personalizacja ustawień, a nawet łączność poprzez aplikację. Warto zainteresować się takimi nowinkami technicznymi, ponieważ będą one miały znaczenie podczas twojego codziennego korzystania z ekspresu. Sprawdź taki ekspres automatyczny np. tutaj: www.delonghi.com/pl-pl.
Ekspres kolbowy
To urządzenie sprawdzi się dla fanów celebrowania procesu parzenia kawy, ponieważ wymaga on wcześniejszego zmielenia ziaren. Krążą legendy, że właśnie to z tego ekspresu wychodzi najlepsza kawa, co oczywiście jest kwestią preferencji smakowych. Prawdą jest jednak, że na początku jego użytkowanie może sprawić trochę kłopotu, zwłaszcza tym, którzy nie mieli wcześniej do czynienia z przygotowywaniem kawy.
O co zatem tyle hałasu, skoro ekspres kolbowy jest tak trudny w obsłudze? Sekret tkwi w dobrze zmielonych ziarnach i odpowiednim ubiciu kawy w łyżce samodzielnie. W kawiarniach czy restauracjach również najczęściej używa się ekspresów kolbowych, ale większych i bardziej skomplikowanych. Nie bez powodu więc właśnie taki sposób na kawę jest tak bardzo pożądany.
Jaki ekspres do kawy – ciśnieniowy jest dla ciebie?
- na kapsułki, jeśli lubisz oszczędność czasu,
- automatyczny, gdy liczy się dla ciebie różnorodność rozwiązań
- kolbowy, jeżeli twój priorytet to rytuał parzenia kawy.
O tym pamiętaj!
Choć ekspres do kawy jest bardzo ważny w procesie parzenia, nie zapominaj o najważniejszym, czyli ziarnach. Łatwo w tym wszystkim pogubić się, jeśli wcześniej nie miałeś do czynienia z robieniem kawy, a jej odmian jest przecież mnóstwo. Można mówić, że najlepiej na sam początek kupić najtańszą kawę, jednak nie jest to najlepsza strategia. Najłatwiej właśnie tym sposobem zniechęcić się do samodzielnego parzenia, gdy napój jest niesmaczny. Nie znaczy to oczywiście, żeby kupować ziarna tylko z najwyższej półki.
Najpopularniejsze odmiany kawy to arabica i robusta ze znaczącą przewagą tej pierwszej. Arabica jest delikatniejsza i ma mało kofeiny, zaś robusta zdecydowanie w tej kwestii zwycięża, jednak ma bardziej wyrazisty i gorzkawy posmak. Wybierając tę najlepszą, kieruj się przede wszystkim krajem pochodzenia, który ma duży wpływ na doznania. Na przykład kawa z Gwatemali może mieć dymny, korzenny posmak ze względu na wulkaniczne warunki i specyficzną glebę. Warto dużo wiedzieć o miejscu pochodzenia kawy, ponieważ wtedy nieco łatwiej jest sięgnąć po dany produkt.
Podczas wyboru kawy trzeba kierować się również świeżością, czyli datą palenia. Nadal nie wiesz, jak zacząć? Możesz kupić na przykład kawę wiodącego producenta i tę z półki specialty, aby porównać swoje doznania smakowe. Takie doświadczenie z pewnością pomoże ci zidentyfikować, na co zwracać uwagę.
Sylwia
Super poradnik 🙂 a ile minimalnie muszę wydać na ekspres?
Anita Godlewska
Zdecydowanie najlepsza kawa jest z kolbówki, ale ona sama się nie zaparzy. Tu trzeba posiadać wiedzę, umiejętności i czas. Ekspresy automatyczne to najwygodniejsze rozwiązanie. Biorąc pod uwagę nowe technologie zaparzania u wiodących producentów, z ekspresu automatycznego już też możemy otrzymać całkiem dobre espresso. Do tego jeśli ekspres posiada dyszę spieniającą mleko możemy przygotować różne specjały kawowe typu cappuccino i latte jednym przyciskiem.