Dobra i zbilansowana dieta to podstawa, aby organizm działał prawidłowo. Poprzez posiłki dostarczamy odpowiednią ilość witamin oraz minerałów. Zwłaszcza zimą zdrowe odżywianie jest szczególnie ważne.

W chłodniejsze dni, nasze ciało narażone jest na trudniejsze czynniki atmosferyczne, które powodują szybszą utratę ciepła oraz energii, co przekłada się na osłabienie i częste infekcje. W naszym artykule znajdziesz propozycję na posiłki, które pokryją Twoje zapotrzebowanie kaloryczne i dostarczą Ci sporej ilości witamin, tak aby Twój organizm utrzymał termoregulację oraz metabolizm na właściwym poziomie.

Co jeść zimą?

Zima to wymagająca pora roku nie tylko ze względu na niskie temperatury, ale także deficyt warzyw i owoców, które wspierają pracę organizmu. Dlatego właśnie zadbanie o zbilansowaną dietę w czasie chłodniejszych dni jest tak istotne. Odpowiednia dieta powinna zawierać sycące, rozgrzewające i bogate w składniki odżywcze posiłki. Warto skorzystać wtedy z sezonowych warzyw i owoców — zimą wybieraj warzywa strączkowe (np. fasola, groch, ciecierzyca), cebulowe, korzeniowe (np. buraki, marchew, seler), czy kapustne — zwłaszcza kiszone. A co z owocami? Wybieraj jabłka, gruszki, soki z dzikiej róży i czarnego bzu, oraz cytrusy.

Postaw na zupy i kremy z warzyw

Zimą nic nie daje takiej ulgi jak ciepły rosół czy rozgrzewający krem pomidorowy. Warto po nie sięgać, ponieważ czas ich przygotowania nie zabierze Ci dużo czasu, a do tego są sycące i bogate w witaminy i minerały. Ważne, żeby zupa była treściwa — dodaj dużą ilość warzyw, oraz odpowiedniej jakości mięso, tak aby bulion był aromatyczny. Jakich składników dostarczy Ci ten typ dania? Sporo w nim minerałów tj. potasu, fosforu, wapnia, czy magnezu. Zupy i kremy dostarczają także witaminę E i beta-karoten i witaminę B12 i C.

Pij wyciskane soki

Soki to szybki sposób na dostarczenie sobie odpowiedniej porcji witamin i minerałów. To też świetny sposób na przemycenie owoców, warzyw, czy ziół, które mają zbawienny wpływ na organizm. Dlaczego warto je pić? Bo szybciej przyswoisz potrzebne składniki, a tym samym wzmocnisz swój układ odpornościowy. Wybór odpowiednich połączeń sprawi, że zyskasz witaminową bombę. Jeśli chcesz wspomóc usuwanie toksyn, pij np. sok z cytryny, jarmużu i szpinaku. Dobrym sposobem jest dodawanie imbiru, który działa oczyszczająco i rozgrzewająco.

A co na przeziębienia?

Najlepsze sposoby na zimowe przeziębienia znają babcie i to z ich wiedzy powinieneś korzystać najwięcej. W czasie zimy warto używać sporych ilości czosnku, najlepiej surowego, który niweluje stany zapalne. Niech zimą miód stanie się Twoim ulubionym słodzikiem. Codziennie rano pij letnią wodę z cytryną i miodem, która dobrze wpłynie na Twój układ odpornościowy, a także doda energii na cały dzień! Pamiętaj także o suplementowaniu witaminy D3, która wspomoże Twój organizm w czasie zimowych dni. Świetnym sposobem na uniknięcie przeziębienia jest picie zakwasu z buraka, bogatego w witaminy A, B i C. Więcej o tym cudownym napoju piszemy tutaj: https://www.nawidelcu.pl/dieta-pod-lupa/zakwas-z-buraka-prawdziwa-bomba-witaminowa/

Zimą staraj się wybierać sezonowe warzywa i owoce, które są najbogatsze w witaminy i składniki mineralne, a dodatkowo najsmaczniejsze w tym okresie. Nie zapominaj także o rozgrzewających przyprawach, którymi wzbogacić możesz nie tylko dania, ale także napoje.

Po więcej inspiracji, kulinarnych ciekawostek i pasjonujących rozmów, zapraszamy na naszą grupę Pasjonaci Smaku. Grupa powstała z myślą o wszystkich pasjonatach dobrego smaku, których łączy chęć dzielenia się swoją wiedzą i przepisami!