30 barmanów z 9 miast – Gdańska, Katowic, Krakowa, Łodzi, Oświęcimia, Poznania, Sopotu, Warszawy i Wrocławia – ma już za sobą pierwsze, bezpośrednie starcie o przepustkę do najbardziej prestiżowego konkursu miksologicznego na świecie – World Class Competition. Dobiegł końca pierwszy z dwóch zjazdów barmańskich, pod hasłem „Micro Machines”, który odbył się w łódzkim browarze Księży Młyn.

Po pierwszym zjeździe konkursowym na prowadzenie w rankingu barmanów wysunął się Paweł Rodaszyński z warszawskiego koktajlbaru El Koktel oraz dwóch mieszkańców Łodzi – Dominik Krzewiński i Mateusz Rosiński z lokalu Bawełna.

World Class to program wszechstronny, weryfikujący zarówno wiedzę i praktykę, jak i talent, osobowość oraz ducha rywalizacji. Każdy uczestnik startuje z tego samego poziomu i także barmani typowani przez swoje środowisko na faworytów muszą walczyć do samego końca – podsumowała pierwszy zjazd barmański Katarzyna Woods, koordynatorka Diageo Reserve World Class Poland.

Wybór miejsca na pierwsze spotkanie „top 30” uczestników konkursu World Class Poland 2016 nie był przypadkowy. W zabytkowym budynku dawnej szarpalni bawełny imperium włókienniczego Ludwika Grohmana mieści się obecnie browar – idealne źródło wiedzy o fermentacji piwa. A właśnie ten proces, odbywający się z udziałem mikroorganizmów, stanowił motto zjazdu barmanów, stąd nazwa „Micro Machines”.

Pierwszego dnia zjazdu odbyły się warsztaty o fermentacji alkoholi, degustacje produktów tego procesu, jak piwa typu lambic, wodne i mleczne kefiry, destylaty, a ponadto degustacje whisky. Punktem kulminacyjnym był guest bartending, czyli gościnny pokaz barmański Ariela Leizgolda z Izraela i Teda Dako ze Szwecji – finalistów World Class Competition 2015. W roli mentora wystąpił także Mateusz Szuchnik, pierwszy polski uczestnik globalnych zawodów.

Podczas drugiego dnia zjazdu odbyła się pierwsza rywalizacja konkursowa „top 30” kandydatów do tytułu Barmana Roku 2016. Uczestnicy zmierzyli się w konkurencji „Day & Night”, wzorowanej na finałowym zadaniu ubiegłorocznej edycji World Class w Kapsztadzie. Barmani przedstawiali w niej autorskie zestawienia koktajli inspirowanych odpowiednio dniem i nocą.

Noty otrzymane na pierwszym zjeździe mają zmotywować uczestników do dalszej pracy i nie przesądzają jeszcze o finałowej klasyfikacji. Na przykład ubiegłoroczny zwycięzca, Mateusz Szuchnik, po pierwszym zjeździe konkursowym zajmował odleglejszą pozycję w rankingu, ale wykonał doskonały postęp, który doprowadził go tytułu polskiego Barmana Roku 2015 i genialnego występu w Kapsztadzie – dodał Łukasz Piwowarczyk, koordynator Diageo Reserve World Class Poland.

Przed wszystkimi trzydziestoma uczestnikami stoi kolejne wyzwanie – drugi zjazd szkoleniowo-konkursowy w kwietniu, który wyłoni finałową dwunastkę pretendentów do tytułu polskiego Barmana Roku 2016. Krajowe eliminacje zakończą się w czerwcu 2016, a zwycięzca – jako drugi w historii Polak – wyjedzie we wrześniu na międzynarodowy konkurs miksologiczny. Po światowe trofeum laureaci krajowych edycji z 60 krajów udadzą się tym razem do Miami na Florydzie.

World Class Competition to najbardziej prestiżowy, światowy konkurs miksologiczny. Od 2009 r. program Diageo Reserve World Class rozwija najlepsze doświadczenia oraz kulturę spożywania koktajli na całym świecie. Do tej pory po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Grecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Australii, Japonii oraz Stanów Zjednoczonych. W ubiegłorocznej edycji Polskę reprezentował Mateusz Szuchnik z warszawskiego koktajlbaru El Koktel, który znalazł się w pierwszej 20 najlepszych barmanów globu. Tytuł Barmana Roku 2015 trafił w ręce Japończyka, Michito Kaneko.

Kto w Top 30 World Class Poland 2016?

* Gdańsk: Krzysztof Rathnau – Flisak ’76, Kamil Szuchalski – Eliksir, Adam Rogalewski – U Szkota
* Katowice: Piotr Kujawiak – Sky Bar
* Kraków: Dominik Ubysz – Le Scandale, Tomasz Źródłowski – Mercy Brown, Jan Kachniarz – Enteka Pergamin
* Łódź: Bartłomiej Wójcik i Bartłomiej Brolik – Foto Cafe 102, Dominik Krzewiński i Mateusz Rosiński – Restauracja Bawełna, Hubert Workert – Buddha Pub & Gronowalski Restauracja
* Oświęcim: Krzysztof Ciemiera – Menago
* Poznań: Arkadiusz Prunesti – Salony, Mikołaj Rzeźnik – Whisky Bar 88, Daria Bąk – Hotel Blow Up Hall 5050
* Sopot: Dawid Zakrzewski – Sheraton Sopot Hotel. Bar., Steve Zachariasz – Pinokio, Marek Pobłocki – Galeria 63 Club&Restaurant
* Warszawa: Karol Rychlewicz – Weles, Maciej Szymański – 6 cocktails, Paweł Rodaszyński i Dominik Mazur – El Koktel, Rafał Stachów – Gabinet
* Wrocław: Patryk Kozyra –Schody Donikąd i Parrot Rum Embassy, Krzysztofa Musielaka – Szklana Ćma, Szymon Duszkiewicz – Cafe Bar Monopol, Michał Wróbel i Tymon Straburzyński – Heca, Dariusz Owczarek – Vertigo Jazz Club Restaurant