Zamknięte w słoikach przetwory z cukinii to idealny sposób na rozkoszowanie się smakami lata przez okrągły rok. Jak je przyrządzić? Odpowiedź – poniżej.

Leczo

Składniki:

Czas przygotowania

około 45 minut

Liczba osób

1-2

Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę na półplasterki. Podsmażamy na patelni. Paprykę i cebulę kroimy na kawałki, wrzucamy na głęboką patelnię i podsmażamy. Cukinię kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw razem z pomidorami. Doprawiamy papryką, solą oraz pieprzem i dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Dusimy około 15 minut i dodajemy ulubione zioła. Gotowe danie przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez około 20 minut.

Sałatka

Składniki:

Czas przygotowania

około 30 minut

Liczba osób

4-5

Do zrobienia zalewy potrzebować będziemy natomiast:

Składniki:

Czas przygotowania

około 5 minut

Liczba osób

4-5

Cukinię obieramy, wyciągamy gniazda nasienne, kroimy w plastry, zasypujemy 2 łyżkami soli i odstawiamy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w talarki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Gdy cukinia puści sok, odciskamy warzywa i przekładamy je do garnka. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy przez kilka minut. Gorącą sałatkę przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez około 20 minut.

Sprawdź przepisy na dania z cukinią:
https://www.przepisy.pl/skladniki/warzywa/cukinia

Cukinia w curry

Składniki:

Czas przygotowania

około 45 minut

Liczba osób

4-5

Do garnka wlewamy wodę, ocet, ząbki czosnku, liście laurowe, curry, sól oraz cukier. Gotujemy przez minutę i odstawiamy. Cukinię myjemy i kroimy w plastry o grubości około 0,5 centymetra. Na dno uprzednio wyparzonych słoików wsypujemy kilka ziaren białej gorczycy i dodajemy cukinię. Całość zalewamy odcedzoną zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy. Można to zrobić na przykład w piekarniku nagrzanym to temperatury 130 stopni Celsjusza (słoiki należy umieścić w nim na około 30 minut).

Dżem

Składniki:

Czas przygotowania

około 45 minut

Liczba osób

4-5

Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dusimy go rozgotowania. Dodajemy cukier, galaretki oraz aromat cytrynowy. Dusimy przez około 30 minut i doprawiamy kwaskiem cytrynowym. Gorący dżem przelewamy do słoików, zakręcamy i stawiamy dnem do góry. Idealnie sprawdzi się on jako dodatek do kanapek. Stanowić może również świetną alternatywę dla cukru do herbaty.