Autorem wpisu jest: Jean Bos
Dla tych, którzy lubiÄ… kulinarne wyzwania, podajemy poniżej przepis na efektowne, ale wymagaÄ…ce nieco doÅ›wiadczenia danie – lekko wÄ™dzonÄ… rybÄ™ claresse na winie cabernet sauvignon, w sÅ‚odkich przeprawach oraz grilowany pikantny ananas:
Składniki dla 4 porcji:
- Claresse 2 szt.
- Wiórki do wÄ™dzenia 0,080 kg
- Anyż 2 łyżeczki
- Sól, pieprz
- Młody por 4 szt.
- Koperek
- Ananas 1 szt
- Papryka czerwona ½ szt.
- Jabłka 1 szt
- Cukier brÄ…zowy
- Sól morska
- Puder imbirowy: czubek noża
- Daktyle 0,050 kg
- Szalotka w kostkÄ™ 0,050 kg
- Porto 0,010 l
- Wardy Cabernet Sauvignon 0,075l
- RosóÅ‚ drobiowy 0,300l
- Gwiazdy anyżowe ½ szt.
- Kardamon 2 szt.
- Kolendra 5 szt.
- Ziarna pieprzu 5 szt.
- Cynamon czubek noża
- Tymianek 2 szt.
- Olej z orzechów 1 Å‚yżka
Przygotowanie:
Oczyszczamy rybÄ™ z Å‚uski i filetujemy. Filety wÄ™dzimy na zimno 30 min, bo muszÄ… pozostać surowe. Szalotki i daktyle podsmażamy na oleju orzechowym. Gasimy porto oraz winem Wardy Cabernet Sauvignon. Alkohol redukujemy do poÅ‚owy i dodajemy rosóÅ‚, gwiazdÄ™ anyżowÄ…, kardamon, ziarna kolendry i ziarna pieprzu. Sos lekko gotujemy 0k. 10 minut. Dodajemy cynamon i tymianek, odstawiamy na 20 minut. NastÄ™pnie wlewamy na sitko, dodajemy olej orzechowy.
Chutney (gęsty sos):
Ananas, jabłka oraz paprykę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy i dodajemy brązowy cukier, przyprawiamy solą i imbirem. Przyprawy blenderujemy. Przyprawiamy sos, odstawiamy w chłodne miejsce.
Ananas:
Ananas kroimy w równÄ… kostkÄ™, marynujemy w mieszance przypraw oraz z olejem orzechowym. OdrobinÄ™ grilujemy. KostkÄ™ ananasa nadziewamy Å‚odygÄ… kopru i odstawiamy w ciepÅ‚e miejsce. Blanszerujemy por, dusimy z odrobinÄ… masÅ‚a, przyprawiamy. WÄ™dzony filet przyprawiamy solÄ… i pieprzem, podsmażamy z obu stron i pieczemy 2-3 min w piecu. Filety wraz z por i szaszÅ‚ykiem ananasowym ukÅ‚adamy na talerzu. Każdy kawaÅ‚ek ryby dekorujemy sosem.