Autorem wpisu jest: Robert Fiałkowski

Kto z nas nie marzył w dzieciństwie o wyprawach na nieznane wyspy i lądy, nie chciał być odkrywcą egzotycznych roślin i owoców, których smaki i przedziwne kształty wprawiłyby w zdumienie przyjaciół i znajomych? Ostatnimi laty docierają do nas owoce, które jeszcze do niedawna podpatrywaliśmy podczas projekcji filmów podróżniczych. Dziś możemy podziwiać ich egzotyczne kształty i kolory, cieszyć nimi nasze kubki smakowe. Naszą podróż zaczniemy od Chin.

Liczi
Śliwka chińska uprawiana jest w Państwie Środka od blisko 3000 lat. Kiedyś była ozdobą cesarskich ogrodów z dynastii Ming. Zachwycał się nimi Konfucjusz i taoistyczni mistrzowie. To długowieczne, dziko rosnące drzewo pokrywają wiosną barwne kielichy kwiatów. Z drzewa wyrastają pierzaste, lancetowate liście, spomiędzy których zwisają gęste grona czerwonych owoców liczi. Ich kulisty kształt przypomina zwiniętego w kłębuszek małego jeża. Podobny do wielkiej maliny lub truskawki, kryje w sobie podłużne, pojedyncze nasienie. Brązowe jądro orzecha otoczone jest białą, galaretowatą, smaczną osnówką. Krucha, pokryta tępymi, kolczastymi brodawkami skórka, skrywa smakowity miąższ, który jest miejscowym rarytasem. Po rozpołowieniu unosi się z niego zapach dzikiej róży. W smaku łagodny, słodki, rześki, lekko kwaskowaty. Te soczyste owoce przez wieki były nieocenionymi łakociami. Babcie w Chinach jesienią zapełniały nimi swoje spiżarnie. Po usunięciu skórki i pestki sporządza się z nich smaczne kompoty i konfitury. Gospodynie domowe chętnie robiły z nich także pyszne syropy lub powidła. Ususzone w całości nazywane są orzechami liczi, podobne są wtedy do dużych rodzynek. Najlepiej jednak smakują na surowo. Podawane do sałatek, zatopione w likierze lub śmietanie są ozdobą stołów.

Owoce są jednak wymagające, nie dojrzewają już po zebraniu. Dojrzałe owoce umieszcza się w specjalnych skrzynkach w przewiewnym miejscu.. Liczi jest częstym gościem na stołach azjatyckich restauracji. Podaje się je w połączeniu z gotowanym mięsem drobiowym, mięsem i rybami. Cieszy się uznaniem w chińskiej kuchni, będąc dodatkiem do wielu potraw i napojów alkoholowych. Do 70. lat XX wieku znany był tylko w Chinach. Z czasem jego zalety docenili plantatorzy na innych kontynentach. Owoce szybko zadomowiły się w Azji Południowej, na Florydzie, Hawajach i Antylach, ciesząc się sporym zainteresowaniem.

Karambola
Ten niezwykły w kształcie owoc pochodzący z dalekich Indii, Malezji i Sri Lanki coraz śmielej dobija się do naszych drzwi. Dojrzewa na średniej wielkości drzewach rośnących w strefie tropikalnej. Z gęstych wiech pokrytych kwiatami zwisają grube pęki owocowe. Wydłużony owoc, wielkości dużej gruszki, posiada pięć żeber oddzielonych głębokimi rowkami. Po rozpołowieniu wyglądają jak pięcioramienna gwiazda. Ich niezwykły kształt inspirował już Starożytnych, był symbolem wielu mitów i legend. Choć w niczym niepodobne, karambole należą do tej samej rodziny roślin, co nasz popularny szczaw. Nazywana gwiaździstym owocem, pocięta w plasterki tworzy soczyste, złociste gwiazdki. Owoc pokrywa żółta, woskowata skórka, skrywająca bardzo soczysty, lekko chrupiący miąższ o subtelnym, owocowym aromacie.

Doskonały do syropów i konfitur, dobrze komponuje się z wszelkiego rodzaju sałatkami. Jest niezastąpionym składnikiem soków i napojów orzeźwiających. Owoc ten najlepszy jest na surowo. Lekko galaretowata konsystencja doskonale gasi pragnienie. Karambole są ważnym składnikiem każdej południowej spiżarni. Podsmażone z dodatkiem masła i cukru są znakomitym dodatkiem do wykwintnych chińskich potraw. Doskonałe są także owoce suszone i kandyzowane. Odmiany bardziej kwaskowate nadają się na pikle, dżemy oraz do wina. Sok z karamboli skutecznie usuwa plamy z lnu, nadaje się także do polerowania mosiądzu.

W Indiach oraz w Indonezji kwiaty karamboli służą za przyprawę, a liście podawane są do sałatek. Owoce zrywa się ręcznie, gdy skórka zaczyna żółknąć. Robi się z nich wyśmienity koktajl rumowy z dodatkiem banana, limonki i miodu. Wszystkie owoce miksujemy, po czym zalewamy rumem. Plasterki karamboli są ozdobą kuchni krajów południowych. Owoce są smakowitym oraz dekoracyjnym dodatkiem do deserów, sałatek z jarzyn i owoców oraz do mięsa i drobiu.

Foto: Wikipedia, wolna encyklopedia