Nigdy nie jadłeś tajskich dań, a masz ochotę spróbować kuchni tej części świata? Podpowiadamy, od jakich dań warto zacząć kulinarną przygodę.

Między Indiami na zachodzie a Chinami na wschodzie, Tajlandia to niezwykły tygiel kulinarny, w którym z połączenia całej feerii kontrastujących ze sobą smaków powstają zjawiskowe potrawy. Nie dziwi więc, że w 2011 roku na stworzonej przez CNN Travel liście pięćdziesięciu najlepszych dań świata, aż siedem pochodziło właśnie z Krainy Uśmiechu.

Czym zatem wyróżnia się kuchnia tajska i czego warto spróbować? Jako, że i w Polsce znajdziemy tajskie restauracje – Zielona Góra, Warszawa czy Kraków to jedne z wielu lokalizacji – oto krótki przewodnik po smakach z tej części Dalekiego Wschodu.

Smak mleka kokosowego i galangalu

Pierwsza rzecz, która przychodzi na myśl tym, którzy choć trochę poznali kuchnię tajską jest właśnie mleko kokosowe. Trafia do curry, tajskich zup oraz całej mocy innych potraw. Oczywiście nie samo. Bo, nie łudźmy się, potrawy z Tajlandii są bardziej ostre niż łagodne (choć nie tak intensywne, jak te z Indii czy Meksyku). Dlaczego? Bo poza delikatnym, kremowym mlekiem prosto z orzechów kokosowych i tajską bazylią, znajdziemy w nich właśnie galangal – orientalną odmianę imbiru, o bardziej pieprzowym posmaku, czy specjalne tajskie chilli. Bardzo, bardzo ostre, zbierane zarówno zielone, żółte jak i czerwone. Na nie trzeba uważać!

Ponadto, w chińskich potrawach – bazujących zarówno na składnikach warzywnych, jak i mięsnych, rybnych oraz ryżu i makaronach azjatyckich – często znajdziemy liście limonki, czy kaffir. Pojawia się również bardzo typowy dla Tajlandii sos ostrygowy. Wszystkie te orientalne przyprawy tworzą niesamowite połączenia aromatów. Słodycz miesza się z ostrością, słodycz z goryczą i kwaśnością. Pojawia się też szósty, właściwy kuchniom Wschodu smak, czyli umami. Efekt jest taki, że tajska kuchnia angażuje wiele zmysłów i pozwala odbyć niesamowitą podróż. Zachwyca wizualnie, bogactwem barw, szybko trafia do nozdrzy, uderzając intensywną mieszanką aromatów i zachwyca kubki smakowe. Jeśli jeszcze nie próbowałeś – koniecznie nadrób zaległości!

Jakie dania kuchni tajskiej warto spróbować?

Menu w tajskich restauracjach zazwyczaj jest bogate. I, co tu kryć, na pierwszy rzut oka, może być Ci trudno wybrać to, czego chcesz skosztować. Egzotyczne nazwy nieraz zaskakują – nawet pośród propozycji, które przygotowują polskie restauracje. Zielona Góra czy Warszawa ma ich wiele, najczęściej z polskimi opisami pod oryginalną nazwą potrawy. Ale warto, byś był przygotowany zanim jeszcze zaczniesz przeglądać jadłospis.

Co więc polecamy? Po pierwsze – absolutną klasykę, czyli pad Thai. To makaron smażony po tajsku, smażony z tofu, krewetkami lub kurczakiem, doprawiony sosem rybnym, sokiem z limetki, szczypiorkiem, kiełkami fasoli mung oraz prażonymi orzeszkami ziemnymi. Potrawa idealnie łączy słodycz, słony smak oraz pikantny. Po drugie – zupę Tom Yum Kung. Mleko kokososowe, tajskie chilli, krewetki, kaffir, sos rybny, świeża kolendra, cebula, pomidor, szalotka i specjalna pasta Tom – Yum. Tak właśnie powstaje wyśmienity mikst słodyczy, kwaśnych i pikantnych aromatów. Po trzecie – zielone curry. Ryba, rybne pulpeciki lub mięso łączą się tu z zielonymi chilli (dzięki nim danie uzyskuje swój kolor, aplikowane zazwyczaj już pod postacią zielonej pasty chilli), a także z mlekiem kokosowym, sosem rybnym, a także tajskim bakłażanem, a nawet owocami. Jak to w tajskiej kuchni – istnieje duża dowolność w „egzekucji” receptury. Dzięki temu danie za każdym razem może smakować nieco inaczej.

Kuchnia Krainy Uśmiechu może zachwycić – także tych o bardziej konserwatywnych upodobaniach kulinarnych. Warto więc ją przetestować, również z dostawą prosto do domu.