Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok

O dobroczynnym wpływie wina na nasz organizm chyba już nikogo nie trzeba przekonywać. Wystarczy tylko przypomnieć, że wino pomaga zapobiegać chorobie wieńcowej, zawałom serca, hamuje utlenianie cząsteczek, obniża poziom złego cholesterolu i zawiera witaminy. Ale to jeszcze nie wszystko: jak twierdzi importer win ekologicznych Adam Sok,  wino z upraw ekologicznych jest jeszcze zdrowsze.

Czym jest wino ekologiczne
Coraz większa świadomość konsumentów wymusiła na producentach win, aby z większą dbałością podeszli do produkcji swoich trunków. I tak, już na początku lat 60. XX wieku pojawiły się pierwsze plantacje, na których starano się produkować wina zgodzie z naturą. Wprawdzie produkcja w tamtych czasach była raczej sztuką dla sztuki, ale wiedza, jaką w wówczas zdobyto sprawiła, że dzisiaj coraz więcej winnic przestawia się na ekologiczną produkcję. Tym bardziej, że to zaczyna się opłacać.

Wino ekologiczne, fachowo nazywane organicznym, powstaje bez użycia dodatków chemicznych w postaci fungicydów, pestycydów, nawozów sztucznych, konserwantów, i środków owadobójczych. Bezwzględnie zakazane jest również używanie organizmów modyfikowanych genetycznie (skrót OMG lub GMO). Rolnictwo ekologiczne i uprawa roślin według ściśle określonych zasad, nie należą do najłatwiejszych. Każda roślina narażona jest na choroby i ataki różnego rodzaju szkodników. Stąd też chroniąc zielone winnice, przykrywa się je m.in. słomianymi matami, a uprawa zmienia się w funkcjonujący ekosystem, poprzez który choroby i szkodniki zwalczane są metodami naturalnymi, czyli przez wykorzystanie odporności roślin.
W celu wzmocnienia odporności krzewów wykorzystuje się najczęściej kompost w formie granulatu, ale w wyjątkowych sytuacjach można użyć preparatów syntetycznych, takich jak:  tlenochlorek miedzi, wodorotlenek miedzi (do końca 2005 r. dopuszczalna dawka wynosi do 8 kg miedzi (Cu) na hektar/rocznie potem 6 kg Cu/ha/r.)
Wino, na którego etykiecie znajdziemy ekologiczne oznaczenie „BIO”, certyfikat unijny „Agreco” lub oznaczenia: Organic Wine Certified By Ecocert (Francja), Agricultura Ecologica Sistema de Control C.E (Hiszpania), włoskie określenie De la Agricultura Ecologica są gwarantem, że  produkt, który został zamknięty w butelce, powstał w naturalnych metodach uprawy winogron.

Biznes i ekologia
To, co kilkadziesiąt lat temu było zajęciem dla pasjonatów zdrowego trybu życia, od początku lat 90. ubiegłego wieku zmieniło się także w całkiem dochodowy biznes.
Wystarczy tylko wspomnieć, że unijni eksperci wartość światowego rynku żywności ekologicznej szacują na 26 miliardów $. Okazuje się także, że z przekroju całego agrobiznesu jest to najszybciej rozwijający się sektor na świecie, w którym także Polska coraz lepiej sobie poczyna. Wystarczy tylko wspomnieć, że do końca 2005 roku liczba rolników uprawiających ziemię bez chemii zwiększyła się u nas do 7,5 tys., co oznacza wzrost o 100% w stosunku do roku 2004.

Bez wątpienia moda na zdrową żywność, a także coraz większa świadomość i troska o zdrowie sprawiają, że ekologiczną  żywność i ekologiczne wina czeka świetlana przyszłość.

Dziękuję Panu Adamowi Sok z Naturianas Wina i Produkty Ekologiczne sp. z o.o. za garść cennych informacji o winach i żywności ekologicznej.
Informacje prawne zaczerpnięto z biuletynów: Rolnictwo Ekologiczne, podstawy prawne rolnictwa ekologicznego Radom 2004 (druk wykonano w ramach zadania zleconego MRiRW), oraz Rozwój Rynku Żywności Ekologicznej w krajach Unii Europejskiej, Przysiek 2004.