Autorem wpisu jest: Marzenna Konkolewska

Word Championship BBQ to impreza cykliczna organizowana raz na dwa lata w państwach zrzeszonych w Światowym Stowarzyszeniu Barbecue. Ma na celu promowanie najnowszych trendów w dziedzinie grillowania. W tegorocznych mistrzostwach, które odbyły w Belgii, wzięły udział 63 drużyny z rożnych krajów świata, w tym dwie z Polski: Miłośnicy Dobrego Smaku, trenerem której był Jean Bos i BergHOFF BBQ Team Poland pod wodzą Jacka Szczepańskiego.

Zadaniem ekip było przyrządzenie dań z ryb, drobiu, wołowiny i wieprzowiny z najróżniejszymi dodatkami, między innymi z piwem Palm, jednym z najbardziej popularnych piw w Belgii. Uczestnicy przedstawiali także techniki przygotowania i serwowania deserów z grilla na bazie belgijskiej czekolady.

W skład Miłośników Dobrego Smaku weszli: trener – Jean Bos, szef kuchni restauracji "Dolce Vita" w Bydgoszczy, kapitan – Wojtek Harapkiewicz, szef kuchni Hotelu Królewskiego w Gdańsku, Krzysztof Wierzba, Rafał Kopicki, Julia Cybulska, Marzenna Konkolewska, Daniel Chrzanowski, Przemek Konwent, Marek Rybacki.

Drużyna Miłośników Dobrego Smaku zaprezentowała wysoki poziom polskiej gastronomii, a także najnowsze kulinarne trendy, jak np. kuchnię molekularną. Ekipa przygotowała podczas konkursu oryginalny i bardzo efektowny deser: pomidora faszerowanego lekkim musem czekoladowym z likierem Rossolis w akompaniamencie wulkanizowanego gaspacho truskawkowego z rozmarynem. Danie to przygotowano także dla publiczności, dlatego polskie stoisko obległ spory tłum amatorów dobrego jedzenia.

Wielki podziw wywołał pokaz carvingu (sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach). Na żywo, na oczach setek ludzi, prawdziwe dzieło sztuki zaprezentowali Krzysztof Wierzba i Marek Rybacki.

Polskie ekipy nie zajęły wprawdzie miejsc na konkursowym podium, ale mamy się czym pochwalić: w wyborach Miss BBQ 2008 zwyciężyła polska reprezentantka z drużyny Miłośników Dobrego Smaku, Julia Cybulska.

Miłośnicy Dobrego Smaku to drużyna z Gdańska, więc zarówno wystrój stanowiska, jak i wygląd samych uczestników nawiązywały do tradycji marynistycznej – stroje kucharskie specjalnie na tę okoliczność zaprojektowała i uszyła Ania Rogozińska, dzięki czemu gdańska ekipa wyglądała, jak prawdziwa załoga dalekomorskiego statku. Był nawet pirat, który tym razem robił za maskotkę drużyny.

Laureaci mistrzostw:
I miejsce: Duitsland, TB&The BBQ Scouts,
II miejsce: Istel, BBQ TEAM Matthias,
III miejsce, Estland, Barbecie College.

W ogólnej klasyfikacji, na 63 ekipy, drużyna Miłośników Dobrego Smaku zajęła 30 miejsce, zaś ekipa BergHOFF BBQ Team Poland – 41 miejsce.

P.S. Dziękujemy serdecznie sponsorom: Toorank, Hotel Królewski, Gronex, Tao Tao, Smoker, Bonduelle, ChemaN, Akademia Molekularna, Küppersbusch, Rukola, Johnson Diversey. To dzięki nim mogliśmy uczestniczyć w tak wspaniałej i niezapomnianej imprezie kulinarnej.

Word Championship BBQ odbył się w Steenhuffel w Belgii, 13 września 2008 roku.

Foto: Marzenna Konkolewska