W sobotę 10 marca w Trzebownisku, już po raz trzynasty, odbył się ogólnopolski konkurs sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Jego pomysłodawcą, a zarazem organizatorem, jest wybitny szef kuchni – Giancarlo Russo. W konkursie mierzyło się ze sobą dwanaście profesjonalnych ekip z całej Polski. Sponsorem strategiczny całego wydarzenia była marka Barilla, natomiast patronat nad nim objęła między innymi Ambasada Republiki Włoskiej w Warszawie. 

Arte Culinaria Italiana

Dwa dania konkursowe

Uczestnicy mieli za zadanie przygotować dwie potrawy – pierwszą na bazie makaronu Barilla, a drugą mięsną. W składzie jury zasiadły najwybitniejsze autorytety kulinarne, takie jak Andrzej Polan, Kurt ShellerTeofilos Vafidis, Wiesław Bober, Jarosław Uściński, natomiast przewodniczył im prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego. Rywalizacja była bardzo zacięta, a ekipy popisały się bardzo wysokim poziomem dań, jednak ostatecznie zwycięska drużyna została wybrana jednogłośnie. 

konkurs kulinarny

Zwycięzcy

Konkurs Arte Culinaria Italiana 2018 wygrała reprezentacja hotelu Lemon Spa z Gródka nad Dunajcem – Iwona Tomasiak i Teresa Salamon. Panie popisały się rewelacyjnym spaghetti z langustynkami i rostbefem z pieczonym fenkułem. Drugie miejsce zajęli Przemysław Bednarz i Łukasz Fabiszewski z hotelu Bonifacio z Sochocina, na trzecim zaś uplasował się Jakub Hołota i Rafał Kuźniar z restauracji KUKNUK w Rzeszowie. 

arte culinaria Italiana

W tym roku przyznano również specjalne wyróżnienie “Master of Pasta” dla kapitana zespołu, który stworzył najciekawsze danie z wykorzystaniem makaronu Barilla. Tym razem nagroda powędrowała do Pawła Gałeckiego z restauracji Piano w Lublinie, który zachwycił wspaniałym aglio olio z aromatyzowaną bułką tartą – prawdziwa Italia na talerzu! Master of Pasta weźmie udział w eliminacjach do Pasta World Championship – prestiżowego międzynarodowego konkursu kulinarnego, organizowanego przez Academię Barilla w Mediolanie.  

nagroda specjalna

Otwarty charakter imprezy

Licznie przybyli zwiedzający mogli na własne oczy zobaczyć pracę profesjonalnych szefów kuchni, spotkać się z postaciami ze świata telewizji i sportu. Dodatkowo zorganizowano konkurs gwiazd, w którym wzięli udział Zygmunt Chajzer, Tomasz Kozłowicz, Paweł Stasiak oraz Krzysztof Ignaczak. 

konkurs kulinarny gwiazd

Bardzo dziękujemy wszystkim za przybycie, a zwycięzcom gratulujemy! Nie możemy się doczekać kolejnej edycji konkursu Arte Culinaria Italiana! 🙂 

potrawy z makaronem