W sobotę 10 marca w Trzebownisku, już po raz trzynasty, odbył się ogólnopolski konkurs sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Jego pomysłodawcą, a zarazem organizatorem, jest wybitny szef kuchni – Giancarlo Russo. W konkursie mierzyło się ze sobą dwanaście profesjonalnych ekip z całej Polski. Sponsorem strategiczny całego wydarzenia była marka Barilla, natomiast patronat nad nim objęła między innymi Ambasada Republiki Włoskiej w Warszawie.
Dwa dania konkursowe
Uczestnicy mieli za zadanie przygotować dwie potrawy – pierwszą na bazie makaronu Barilla, a drugą mięsną. W składzie jury zasiadły najwybitniejsze autorytety kulinarne, takie jak Andrzej Polan, Kurt Sheller, Teofilos Vafidis, Wiesław Bober, Jarosław Uściński, natomiast przewodniczył im prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego. Rywalizacja była bardzo zacięta, a ekipy popisały się bardzo wysokim poziomem dań, jednak ostatecznie zwycięska drużyna została wybrana jednogłośnie.
Zwycięzcy
Konkurs Arte Culinaria Italiana 2018 wygrała reprezentacja hotelu Lemon Spa z Gródka nad Dunajcem – Iwona Tomasiak i Teresa Salamon. Panie popisały się rewelacyjnym spaghetti z langustynkami i rostbefem z pieczonym fenkułem. Drugie miejsce zajęli Przemysław Bednarz i Łukasz Fabiszewski z hotelu Bonifacio z Sochocina, na trzecim zaś uplasował się Jakub Hołota i Rafał Kuźniar z restauracji KUKNUK w Rzeszowie.
W tym roku przyznano również specjalne wyróżnienie „Master of Pasta” dla kapitana zespołu, który stworzył najciekawsze danie z wykorzystaniem makaronu Barilla. Tym razem nagroda powędrowała do Pawła Gałeckiego z restauracji Piano w Lublinie, który zachwycił wspaniałym aglio olio z aromatyzowaną bułką tartą – prawdziwa Italia na talerzu! Master of Pasta weźmie udział w eliminacjach do Pasta World Championship – prestiżowego międzynarodowego konkursu kulinarnego, organizowanego przez Academię Barilla w Mediolanie.
Otwarty charakter imprezy
Licznie przybyli zwiedzający mogli na własne oczy zobaczyć pracę profesjonalnych szefów kuchni, spotkać się z postaciami ze świata telewizji i sportu. Dodatkowo zorganizowano konkurs gwiazd, w którym wzięli udział Zygmunt Chajzer, Tomasz Kozłowicz, Paweł Stasiak oraz Krzysztof Ignaczak.
Bardzo dziękujemy wszystkim za przybycie, a zwycięzcom gratulujemy! Nie możemy się doczekać kolejnej edycji konkursu Arte Culinaria Italiana! ?