Znacie te desery? Większość z nich pochodzi właśnie z Bułgarii! Ogrom słodkości i pyszności w bułgarskiej kuchni sprawia, że w tym kraju każdy amator słodyczy z pewnością znajdzie coś dla siebie!

Cream Brulee

Bułgarzy chętnie serwują swoim gościom „krem karamel”. Warto wspomnieć o tym, że deser ten przypomina hiszpański „flan” lub francuski „creme brulee”. Jego przyrządzanie jest bardzo łatwe, szybkie i przyjemne — niemal każda bułgarska gospodyni potrafi go błyskawicznie odtworzyć!

Małe foremki zalewamy cienką warstwą karmelu, wypełniamy jajeczno-mleczną masą, ustawiamy w brytfannie z gorącą wodą i wkładamy do piekarnika na około pół godziny.

Torty w Bułgarii

Pamiętajmy o tym, że w bułgarskim menu torty („torta”) pojawiają się znacznie częściej niż w Polsce. Ten najpopularniejszy, uwielbiany szczególnie przez dzieci, nazywa się „detska zakuska”. Z reguły podawany jest on najmłodszym w porze po podwieczorku.

Do przygotowania deseru potrzebne są wielkie (około 10×10 cm) i grube (około 5 mm) herbatniki, które można kupić w niemal każdym bułgarskim sklepie spożywczym. Ciastka po prostu moczy się krótko w mleku i przekłada różową masą budyniową.

Tikwenik

Oprócz tortów, w bułgarskich domach często przygotowuje się „tikwenik”. Do przekładania cienkich jak papier placków z ciasta półfrancuskiego „kori”, gospodynie wykorzystują dynię podsmażoną z cukrem, do której dodają drobno pokrojone orzechy włoskie.

Istnieją różne szkoły doprawiania tego nadzienia. Można dodać szczyptę cynamonu, gałki muszkatołowej lub (jak preferują deserowi puryści) zostawić dyniowy aromat samemu sobie.

Banica

Innym sposobem wykorzystania „kori” jest „banica” serwowana na słono z serem bądź na słodko z różnymi nadzieniami, np. dynią i jabłkami. „Banica”, zwana „baniczkami” lub „bjurekiem”, jest ulubionym przysmakiem śniadaniowym Bułgarów, dostępnym niemal wszędzie. Wśród miejscowych smakołyków nie brakuje także ciężkich, ociekających tłuszczem ciastek.

Słodkie tłuste wypieki

Przykładem jest „katma” — smażony w głębokim tłuszczu placek z mąki, posypany cukrem pudrem, polany miodem lub słodkimi przetworami z owoców.
Bułgarzy lubią też różnego rodzaju drożdżowe wypieki. Piecze się tam między innymi bułeczki w kształcie rogala. Popularną przekąską są wypieki z ciasta drożdżowego z konfiturą ze śliwek lub nadzieniem z jajek i sera „sirene”.

Ciekawostka:
Na bazarach i u ulicznych sprzedawców można również kupić jadalne kasztany. Bułgarskie gospodynie przyrządzają z nich smakowite kremy, którymi z reguły przekładają torty. Warto też dodać, że popularnym dodatkiem do deserów są orzechy włoskie i laskowe oraz migdały. W rejonie Doliny Róż najbardziej znanym smakołykiem są okrągłe ciasteczka nazywane orzechówkami (orechowki). Z kolei w Rodopach serwuje się „kaczamak” (kaszkę z mąki kukurydzianej) zmieszany z posiekanymi orzechami włoskimi. Dużym zainteresowaniem cieszy się również prażona ciecierzyca, pieczone pestki dyni i słonecznika, a także fistaszki. Są dostępne przez okrągły rok pod różnymi postaciami.