Włochy zdecydowanie kojarzą nam się z pizzą oraz makaronem. Nie bez powodu Italia nazywana jest krajem makaroniarzy. Oczywiście oprócz tych dwóch rzeczy kuchnia włoska ma jeszcze wiele do zaoferowania i zdecydowanie przyciąga swoich wielbicieli z całego świata.

Włosi uwielbiają makaron i konsumują rocznie niemal 30 kg makaronu na osobę! We Włoszech pasta nie jest traktowana jak główny posiłek, ale jak pierwsze danie, zamiennie z zupą. Makarony włoskie przybierają rozmaite kształty, a nawet barwy.

Rodzaje makaronu

Istnieje ponad 300 odmian makaronów, a tak naprawdę jest ich tyle, ile wymyślą włoskie gospodynie. Ich nazwy najczęściej wywodzą się od kształtu, jaki przybierają.

Makaron Spaghetti –  najpopularniejszy rodzaj makaronu wśród Polaków, długi makaron nitki. Makaron spaghetti to rodzaj makaronu, który ma szerokie zastosowanie i dobrze komponuje się z różnymi sosami, takimi jak bolognese, carbonara czy sos neapolitański. Wspaniale smakuje także z samą oliwą i czosnkiem (spaghetti aglio e olio) oraz z dodatkiem sera pecorino romano (spaghetti cacio e pepe).

Makaron Tagliatelle – klasyczny włoski makaron o kształcie długich, płaskich i szerokich wstążek. Na sucho często w postaci zwiniętych kłębków, po ugotowaniu nabiera prostego kształtu. Popularne sosy dla tego rodzaju makaronu włoskiego to gęste sosy pomidorowe, mięsne i serowe.

Makaron Fusilli – makaron świderki (ze względu na swój kształt świdrów). Mogą być używane do dań głównych, sałatek i zup. Dzięki swojemu skręconemu kształtowi pasują zarówno do lekkich, jak i ciężkich, mięsnych sosów.

Makaron Penne – jest jednym z najbardziej popularnych rodzajów makaronu włoskiego. Kształtem przypomina skośnie ściętą rurkę. Makaron penne łączony jest często z owocami morza lub pesto. Podobnie jak makaron fusilli dodawany jest także do zup i sałatek, a także stanowi składnik zapiekanek makaronowych.

Makaron Conchiglioni – kształtem przypomina muszlę ślimaka porcelanki. Po ugotowaniu duże conchiglioni najczęściej wypełniane jest farszem i zapiekane z serem i sosem. Mniejsze rodzaje tego makaronu włoskiego trafiają często do zup i sałatek.

Makaron Lasagne – przybiera kształty cienkich prostokątnych płatów. Wykorzystywany głównie do zapiekanek.

Makaron Pappardelle – kształtem przypomina szeroką, spłaszczoną wstążkę. Jest szerszy od makaronu tagliatelle, ale węższy od makaronu lasagne. Jest to długi i płaski rodzaj makaronu włoskiego. Makaron Pappardelle łączony jest z ciężkimi sosami lub z gulaszem. Bywa również podany na talerzu w zwiniętej postaci.

Makaron Farfalle – kształt kokardki. To jeden z najstarszych rodzajów włoskich makaronów. Pasują przede wszystkim do potraw z pomidorami, śmietaną lub mięsem.

Makaron Ravioli – odmiana nadziewanego makaronu w kształcie „poduszki” (owalnej, kwadratowej lub prostokątnej). Można spotkać ten typ makaronu z różnorodnym nadzieniem: mięsnym, serem ricotta, owcami morza, a także z wszelkiego typu warzywami, dynią i szpinakiem włącznie, a także z sezonowymi grzybami.

Makaron Rigatoni – o kształcie tubki (dużej rurki) o różnych długościach i średnicach. Jest większy niż makaron penne, ma rowkowaną powierzchnię i jest tylko delikatnie zakrzywiony. Makaron Rigatoni używany jest w potrawach kuchni włoskiej w połączeniu z ciężkimi sosami, np. mięsnymi.

Macie swój ulubiony rodzaj makaronu? Koniecznie dajcie znać.