Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka

To najbardziej zróżnicowane pod względem trybu życia, kształtu i rozmiaru mięczaki. Gromada ta liczy kilka tysięcy gatunków. Zaliczamy do nich m.in.: omułki jadalne tzw. mule, sercówki,  przegrzebki, perłopławy, szczeżuje, małgwie, racicznice, gałeczki. Można je smażyć, dusić, gotować, wędzić lub jeść na surowo. Do wydobywania małży ze skorupki doskonale nadaje się pusta muszla, którą wykorzystuje się jak małe szczypce. Wygodniej jest jednak użyć widelca.  Niektórych może zainteresować fakt, że małże uważane są za afrodyzjaki. Znajduje się w nich sporo cynku, który pobudza  potencję i jest dobry na bezpłodność
WAŻNE: wolno spożywać tylko świeże małże, w razie jakichkolwiek wątpliwości, należy zrezygnować z dania. Surowe małże są zawsze zamknięte, podczas gotowania muszą się otworzyć.