Dowozy gotowych dań z restauracji i cateringu cieszą się ogromną popularnością. Duża ilość klientów ze względu na wygodę i oszczędność czasu decyduje się na skorzystanie z zamówień telefonicznych lub internetowych. Aby różnego rodzaju zamówienia mogły bezpiecznie i sprawnie dotrzeć do klientów potrzebne są odpowiednie opakowania jednorazowe dla gastronomii. Warto zauważyć, że tego rodzaju opakowania nie tylko sprawdzają się w miejscach, w których przygotowuje się potrawy, ale również i w piekarniach oraz cukierniach.

Opakowanie jednorazowe dla gastronomii

Najlepszym wyborem dla różnorodnych miejsc, w których serwowane się gotowe dania, są bez wątpienia opakowania jednorazowe dla gastronomii. Produkty tego rodzaju pozwalają na całkowicie bezpieczny i sprawny transport potraw, a jednocześnie sprawiają, że żywność pozostaje dłużej świeża i ciepła i dzięki temu dociera do klienta w odpowiedniej temperaturze i, co za tym idzie, jest odpowiednio smaczna. Tego rodzaju opakowania dla gastronomii można zakupić w takich miejscach jak hurtownia opakowań gastronomicznych.

Ekologiczne opakowania dla gastronomii

W takich miejscach jak hurtownia opakowań gastronomicznych można zakupić zarówno opakowania z tworzyw sztucznych, jak i rozwiązania ekologiczne. Ekologiczne opakowania dla gastronomii to papierowe opakowania gastronomiczne oraz menuboxy wykonane ze styropianu, który podlega utylizacji. Wybieranie takich toreb, torebek i pudeł pozwala zadbać w pewnym stopniu o środowisko naturalne, które nas otacza. Ekologiczne opakowania dla gastronomii są wykonane z materiałów biodegradowalnych lub można je ponownie przetworzyć. Natomiast opakowania z tworzyw sztucznych są bardziej wytrzymałe, ale i sprawdzają się znakomicie do transportu i przechowywania różnego rodzaju ciasteczek, ciast i tortów. Natomiast styropianowe menuboxy to najlepsze rozwiązanie dla restauracji i cateringu.

Hurtownia opakowań gastronomicznych

Opakowania gastronomiczne powinno się wybrać takie, aby były jak najbardziej odpowiednie do oferowanych przez nas produktów i potraw. Restauracje i firmy cateringowe zwykle sięgają po styropianowe pudełka, w których można umieścić dania, które nie potrzebują przegródek (jak makarony czy bigos), a także i takie, które posiadają kilka przegród, co umożliwia oddzielić ziemniaki czy frytki od mięsa i surówki. Firmy tego rodzaju często zaopatrują się również w niewielkie plastikowe pudełka na sosy. Warto zauważyć, że pudełka ze styropianu zapewniają świeżość i odpowiednią temperaturę potrawom. W cukierniach warto postawić na papierowe tacki, na których można umieścić ciasta, składane pudełka kartonowe na torty i plastikowe pojemniki o różnych kształtach, które znakomicie sprawdzą się do transportowania i przechowywania ciasteczek, ciast, tortów, pączków i innych wypieków. Z kolei piekarnie powinny zdecydować się przede wszystkim na papierowe torby i torebki, doskonałe rozwiązania dla pieczywa, takiego jak chleb, bułki, bagietki, rogaliki, drożdżówki itd.