Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka

To niewątpliwie jedno z najsłynniejszych win na świecie. Naturalnie słodkie, o charakterystycznym karmelowym zapachu i smaku, pomimo swojej ciemnej barwy zaliczane jest do win białych. Produkuje się je tylko w Hiszpanii z dwóch preferowanych odmian: pedro xymen i moscatel de malaga. Aby uzyskać prawo do apelacji, wino musi być wyprodukowane lub leżakowane przynajmniej przez 2 lata w obrębie miasta Malaga.

Aby z winogron powstało odpowiedniej jakości wino, musi ono przejść bardzo skomplikowaną procedurę mieszania wytrawnego wina, alkoholizowania go destylatem winnym, dosładzania częściowo sfermentowanym moszczem winnym i zagęszczonym, skarmelizowanym syropem winogronowym, tzw. arrope. Następnie trunek leżakuje metodą statyczną w dębowych beczkach lub dojrzewa dynamicznie metodą solera, polegającą na stopniowym mieszaniu różnych wiekiem partii dojrzewającego w beczkach dębowych wina. Beczki układa się najczęściej jedna na drugiej w trzech poziomach. Najniżej znajduje się wino najstarsze, a na szczycie piramidy – wina najmłodsze.
Winogrona przeznaczone do produkcji malagi po zebraniu suszy się na słońcu przez około 7-20 dni w celu koncentracji w nich cukru.

Klasyfikacja:
Po tych wszystkich niezwykle skomplikowanych zabiegach, ustalonych prawem od 1976 roku, powstaje wino, które podzielić można na cztery grupy:

  • pod względem zawartości cukru – znajdziemy tu wina typu dulce czyli słodkie (zawartość cukru powyżej 45g/l), semidulce (półsłodkie) o zawartości cukru 12-45 g/l, semiseco (półwytrawne) 4-12 g/l oraz seco (wytrawne) o zawartości cukru poniżej 4 g/l
  • ze względu na kolor – barwa wina zależy od dodawanego syropu arrope oraz czasu dojrzewania. W tej grupie znajduje się malaga biała (blanco), złocista (dorado), złocistoczerwona (rojo dorado), ciemna (oscuro) i czarna (negro)
  • ze względu na odmianę winogron i sposób ich tłoczenia – wyróżnia się tu trzy typy malagi. Pierwsza to malaga lagrima produkowana z moszczu jednej lub obu autoryzowanych odmian, otrzymana bez tłoczenia na zasadzie swobodnego obcieku. Drugi typ to malaga pedro ximenez – produkowana ze szczepu pedro ximenez, trzeci typ to malaga moscatel produkowana ze szczepu moscatel
  • ze względu na wiek – wyróżnia się malagi leżakujące od 6 do 24 miesięcy, malagę noble leżakującą 2-3 lata, malagę anejo, która leżakuje od 3 do 5 lat oraz malagę transanejo, która dojrzewa ponad 5 lat.

Serwowanie:
Słodkie malgi są typowym winem deserowym, malagi wytrawne nadają się jako aperitif. Podaje się je w kieliszkach do wina.