Autorem wpisu jest: Barman Service
Po czym poznać dobrego barmana? To przecież taka prosta sprawa! No właśnie, czy aby na pewno?
Im dłużej się nad tym zastanawiamy, tym bardziej wydaje się to skomplikowane. Pomijając oczywiste cechy osobowe, które powinny charakteryzować barmana, jego wiedzę oraz umiejętności zawodowe, to, co tak naprawdę powoduje, że jesteśmy pewni za kompetencje osoby, która przygotowuje nam drinka? Czy umiejętności stanowić powinny kryterium naszej oceny, a jeżeli tak to jakie? Co z aparycją? Doświadczeniem? Kwalifikacjami? A może nie ma obiektywnego kryterium? Czy kwalifikacje barmańskie to również kompetencje? Czy standard związany z obsługą jest również kwestią gustu i nie powinien podlegać ocenie? Jakie są światowe trendy i wzorce godne naśladowania?
Na te i wiele innych pytań postaramy się odpowiedzieć już w kolejnych odsłonach.Tym czasem w zrozumieniu własnych oczekiwań może już teraz pomóc nam wyraźne określenie powodów, dla których częściej odwiedzamy jedne miejsca od drugich oraz uświadomienie sobie co stanowi o podstawie naszych decyzji. Często opisując bar, który zwrócił naszą szczególną uwagę, mówimy o jego niepowtarzalnym klimacie i atmosferze, pewnej harmonii, współbrzmieniu architektury wnętrza z energią personelu oraz przebywających w lokalu gości. To właściwa osoba na właściwym miejscu daje nam ten komfort i poczucie spełnienia oczekiwań, które przecież bywają różne w zależności od naszego nastroju czy sytuacji. Obsługa klasyczna w barze hotelowym, dynamiczny flair czy wolny styl w pubie to tylko forma, cel pozostaje ten sam, pozytywna energia i pełne zadowolenie gości!
Na zdjęciu: Andrzej Zawicki ("Grzesznicy w Niebie" Katowice)
Dział tworzony przy wspólpracy z Barmanservice