Autorem wpisu jest: Krzysztof Pączyński

Można oczywiście popić szampanem marynowanego śledzia, albo słodkim winem udziec barani – tylko po co? Tracimy wówczas za jednym zamachem aż dwie przyjemności: umyka zarówno smak potrawy, jak i wina. Dlatego tak ważne jest odpowiednie dobranie tych elementów, które powinny przecież się uzupełniać i podkreślać wzajemnie walory smakowe. I wbrew pozorom nie jest to takie trudne – wystarczy odrobina zdrowego rozsądku i znajomość kilku podstawowych zasad.

Oto kilka rad, które przydadzą się wszystkim miłośnikom wina. Nawet jeśli Wasza przygoda z tym szlachetnym trunkiem dopiero się zaczyna,  dzięki tym zasadom nie popełnicie błędu przy podawaniu win i zestawianiu ich z potrawami.
Pamiętajcie, że:
1. białe wina zawsze podawane są przed czerwonymi
2. wina wytrawne poprzedzają wina słodkie
3. proste i lekkie wina poprzedzają te złożone i dobrze zbudowane
4. wino młode pijemy zawsze przed winem starym
5. jaka kuchnia – takie wino: potrawy lekkie wymagają win lekkich, wyrafinowana kuchnia dobrze łączy się z winami szlachetnymi, a potrawy regionalne – z winami regionalnymi.
6. ostatnio coraz większą popularnością cieszy się również zasada, według której pijemy to, co lubimy i do tego, z czym nam najbardziej smakuje. Radzimy jednak ostrożność, w niektórych kręgach możemy bowiem wyjść na profanów i nieokrzesańców.

Serwując wina, należy także mieć na uwadze ich temperaturę. Od czasu do czasu można się jeszcze spotkać ze stwierdzeniem, że wino powinno podawać się w temperaturze pokojowej. Tak było istotnie w dalekiej przeszłości, kiedy pomieszczenia mieszkalne nie były ogrzewane kaloryferami, więc temperatura nie przekraczała tam często 15-18 st. C. W takiej sytuacji określenie „temperatura pokojowa” jest jak najbardziej adekwatne. W dzisiejszych czasach jednak lepiej schłodzić wino w lodówce. Wina musujące podajemy najczęściej w temperaturze 5-8 st. C, szampany: 7-9 st. C, białe wina w przedziale 7-14 st. C, wina różowe najlepiej smakują, gdy osiągną temperaturę 8-12 st. C, czerwone wina powinny być podawane w temperaturze 12-18 st. C.  Dokładnych informacji na temat optymalnej temperatury spożycia znaleźć można na tylnej etykiecie butelki.

Wina serwujemy w kieliszkach na wysokiej nóżce, te do win czerwonych mają badziej pękatą czarę i są nieco niższe od kieliszków do wina białego. Najbardziej uniwersalny jest kileiszek typu burgundzkiego.

IDEALNE POŁĄCZENIE WIN I POTRAW:

wino / danie

 BS 

 BWL 

 BWP 

różowe półwytr.

różówe wytraw.

 LCW 

 MCW 

słodkie wina natural.

 SZ 

aperitif

przystawki zimne

przystawki ciepłe

sery łagodne

sery ostre

wędliny

owoce morza

ryby

ryby w sosach

mięsa białe

mięsa ciemne

dziczyzna

desery

Opr. na podst. mat. Centrum Wina sp. z o.o. z Piaseczna

BW – białe wytrawne

BS – białe słodkie

BWL – białe wytrawne lekkie

BWP – białe wytrawne pełne

LCW – lekkie czerwone wytrawne

MCW – mocne czerwone wytrawne

SZ – szampan