Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka
Na co dzień nie traktujemy chleba ze zbyt wielką atencją – kroimy kromkę, wrzucamy na nią to i owo i zjadamy w pośpiechu. Ale kiedy przychodzi pora na uroczystą kolację, podawanie pieczywa musi nabrać bardziej eleganckiej formy. Nie kładziemy na stole całego bochna, licząc, że goście sami sobie ukroją pajdę, nie robimy każdemu z osobna kanapek, nie kładziemy także pieczywa na talerzykach gości.
Najlepszym i najbardziej efektownym sposobem jest ułożenie pieczywa w koszyku wyłożonym serwetą. Można także wykorzystać ozdobny talerz lub drewnianą deskę do krojenia. Serweta nie tylko zdobi, ale także służy do przykrycia pieczywa, aby zbyt szybo nie wyschło. Deskę i talerz dodatkowo można ozdobić winogronami, zieloną pietruszką, orzechami, rodzynkami, ziarenkami pieprzu itp.
Koszyk ustawiamy na środku stołu tak, aby każdy mógł sięgnąć do niego bez problemów. Chleb kroimy na grubsze kromki, pieczywo foremkowe na trójkąty, a bagietki i bułki na małe, skośnie krojone kromeczki. Aby urozmaicić gościom poczęstunek, można wmieszać w koszyku różne rodzaje pieczywa.
Do pieczywa podajemy masła smakowe, serki świeże, sery pleśniowe, wędlinę itp. dlatego każdy z gości powinien mieć osobny talerzyk na pieczywo. Masło, serki oraz pasty powinny być zaopatrzone w zaokrąglone noże do smarowania.