Nadchodzi czas przedświątecznej gorączki, kiedy część z pań na długie godziny przepadnie w kuchni w szale gotowania i pieczenia. Kierowani przyzwyczajeniem sięgniemy zapewne za sprawdzone już produkty, ale… może warto i w tym szalonym czasie na stół przemycić coś ekologicznego? Naszą uwagę zwraca dziś mąka – podstawa wielu świątecznych potraw 🙂

Do świadomego sięgania po składniki najwyższej jakości, a niekoniecznie te wybierane automatycznie produkty znanych marek zachęca rodzina z niewielkiej miejscowości Szadek. Dlaczego o nich piszemy? Pracuje tam już czwarte pokolenie młynarzy, którzy korzystając z wieloletniego doświadczenia osobiście dbają o najwyższy standard wytwarzania mąki ze starannie wyselekcjonowanych zbóż. Co ciekawe, powstała w 1993 firma od samego początku kładzie nacisk na ochronę środowiska – początkowo korzystając z młyna wodnego, dziś wykorzystuje energię pochodzącą ze źródeł odnawialnych – zasilania wietrznego. Nic więc dziwnego, że produktem tej eko-firmy jest równie naturalna mąka – prawdziwa, tradycyjna, wyprodukowana bez dodatku spulchniaczy, konserwantów, substancji wybielających czy suchego glutenu. Młynarze z Szadka wiedzą o tym, że doskonałe składniki nie potrzebują sztucznego ulepszenia. Każde ziarno jest starannie sprawdzane nim trafi do przemiału. Tylko mała część pojedynczego ziarna stanie się właściwą mąką, dzięki czemu porównując tę samą ilość różnych mąk, znajdziemy w niej więcej składników odżywczych.

Mąka Tradycyjna typu 480 – bo o niej piszemy – jest uniwersalna, świetnie nadaje się do wypieku chleba, ciast lub pizzy, do wyrobu makaronów i pierogów, a nawet do tortów. Wypieki i dania posiadają wyjątkowo jasny, żółty kolor nawet bez dodatku dużej ilości jajek. Mąka Tradycyjna jest z tak zwanego „lekkiego przemiału”, co sprawia, że nie pyli się tak bardzo i nie osiada na dłoniach. Dzięki temu jest również bardziej wydajna, więc przy pieczeniu i gotowaniu zużywamy jej mniej. Fani ekologii pewnie zauważą, że również jej opakowanie – brązowy papier – jest naturalne.

Jak utrzymuje firma z Szadka, to, co pochodzi z natury, jest jednocześnie najlepsze i sprawdzone i w pełni oddaje filozofię firmy. Ciekawi jesteśmy, czy znacie tę mąkę. Podzielcie się z nami refleksjami na jej temat, a i my sami będziemy wypatrywać jej na sklepowych półkach.