Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok

Lubi jeść i gotować, ale żeby nie przybrać na wadze, każdy dzień zaczyna i kończy gimnastyką. Swoją pasją do gotowania i wiedzą, jaką posiada dzieli się ostatnio ze swoimi fanami za pośrednictwem książki kucharskiej i prowadzonego przez siebie programu kulinarnego. Przed kamerami zawsze uśmiechnięta i czarująca. Pytana, skąd tyle w niej radości odpowiada, że z tym się urodziła i od razu dodaje, że uśmiech to podstawa. Jak mówi: – Należy być uśmiechniętym, ponieważ wtedy spotyka się takich, co się uśmiechają.

Jest bez wątpienia wielką osobowością  i kobietą, która żadnej pracy się nie boi. Mimo całej masy zajęć, życie ma tak poukładane, że to, co zaplanuje – realizuje. Nie znosi bezczynności. Uważa, że trzeba też wiedzieć, czego się w życiu chce i nie oglądając się na innych konsekwentnie robić swoje. Nigdy też nie miała dylematu: kariera, czy rodzina. Jaki jest dom zależy głównie od kobiety, dlatego stara się, aby w domu pachniało ciastem, było posprzątane i mimo wielu zajęć codziennie na stole był domowy obiad. Dlatego od kilku lat w sobotę przygotowuje obiady na cały tydzień, następnie opisuje je i umieszcza w zamrażarce.

Aktorka przyznaje, że jej pierwsze gotowanie było prawdziwą katastrofą. Chciała zaserwować swojemu ukochanemu pieczoną wołowinę w jakimś specjalnym sosie. W efekcie wyszła potrawa tak twarda, że można była nią człowieka zabić! Sytuację uratowała ciotka, którą poprosiła o pomoc. Przykre doświadczenie z nieudaną potrawą sprawiło, że ambitna pani Bożena postanowiła nauczyć się gotować. Jak świetnie gotuje teraz, mogą przekonać się już nie tylko jej najbliżsi, ale ekipa pracująca przy serialu „Na Wspólnej” oraz telewidzowie w cotygodniowym programie kulinarnym emitowanym w Polsacie.  „Na ostrzu noża”, bo o tym programie mowa, kręcony jest w domu Bożeny Dykiel. Artystka zaprasza do siebie przyjaciół, przygotowuje potrawy i okrasza je dowcipem oraz humorem.

Od gotowania na ekranie to już tylko krok do zebrania swojej wiedzy i wydania jej w postaci książki. Dlatego też, od niedawana  na księgarskich półkach możemy znaleźć książkę kucharską „Moje sekrety kulinarne, czyli jak robić, żeby się nie narobić”. Nie jest to tylko zbiór sprawdzonych przepisów kulinarnych na każdą okazję, można w niej znaleźć także osobiste porady i wspomnienia autorki, a także fotografie z jej rodzinnego albumu.

Bożena Dykiel urodziła się 26 sierpnia 1948 w Grabowie. W 1971 roku ukończyła warszawską PWST . W czasach studenckich występowała w STS-ie. Była aktorką Teatru Narodowego w Warszawie. Jest jedną z najbardziej charakterystycznych i lubianych współczesnych aktorek. W dorobku zawodowym ma ponad 70 ról. Zagrała m.in. w: "Weselu", "Przesłuchaniu", "Wyjściu awaryjnym",  – "Mokrym szmalu", "Sztuce kochania", "Rozmowach kontrolowanych", "Dniu świra". Od 30 lat jest mężatką, ma dwoje dzieci: Marię (27 lat) i Zofię (22 lata).