Chcesz zadbać o zdrowie? Unikaj cukru! Ogranicz ilość spożywania go do minimum, nie tylko w czystej postaci – niewyobrażalna liczba gramów tego składnika czai się w codziennych – z pozoru niewinnych – produktach. Sprawdź, jakie zmiany możesz wprowadzić do swojej diety już dziś, aby zyskać na zdrowiu i lepszym samopoczuciu!

Soki wyciskane zamiast napoi gazowanych

Oczywiście polecamy odpowiednio nawadniać organizm zwykłą, jednocześnie drogocenną wodą mineralną. Jednak od czasu do czasu każdego najdzie ochota na nieco urozmaicony smak. Dlatego polecamy wtedy sięgać po soki wyciskane z owoców i warzyw (polecamy koktajl z selera naciowego) lub kompoty domowej roboty. Jeśli decydujesz się na zakup soku z marketu, zwróć uwagę na skład – nierzadko soki te zawierają niezliczone ilości cukru. Napoje gazowane zaś to pewniak, jeśli chodzi o jego zawartość… i to nie w małych ilościach!

Miód na osłodzenie herbaty

Wielu z Was uwielbia siadać z kubkiem gorącej herbaty i delektować się naparem – zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy zarówno poranki, jak i wieczory bywają chłodne. Wtedy ulubiona herbata jak znalazł! Zamiast sięgać po cukier, spróbuj osłodzić napój miodem, który ma działanie prozdrowotne dla całego organizmu. Pamiętaj jednak o tym, by odczekać, aż temperatura herbaty osiągnie około 40 stopni. Dodawanie miodu do wrzątku i wyższych temperatur niż wspomniane 40 stopni, pozbawia go wszelkich właściwości.

Ksylitol i stewia

Ksylitol oraz stewia są świetnymi zamiennikami cukru. Dlaczego? Pozornie ta sama ilość wspomnianych produktów zawiera o wiele mniej kalorii! Przykład? Jeśli posłodzisz 1 łyżeczką stewii, to tak jakbyś dodał 1 szklankę cukru (!).
Stewia jest rośliną z Ameryki Południowej i jest o wiele słodsza, niż tradycyjny cukier, a jednocześnie dostarcza znikomą ilość kalorii. Z kolei ksylitol pozyskiwany jest z kory brzozy i zawiera o 40% mniej kalorii.

Gotowanie od podstaw, zamiast przetworzonej żywności

Przetworzona żywność jest wygodnym rozwiązaniem – my to rozumiemy. Jednak w większości przypadków, jest to również źródło cukrów dodanych i innych, sztucznych dodatków, które mają destrukcyjny wpływ na nasz organizm. Dlatego sięgaj po tego typu rozwiązania jak najrzadziej, a najlepiej wyklucz je ze swojej listy zakupów. Wygospodaruj więcej czasu na przygotowanie posiłku – zyska na tym cała rodzina! W przypadku ograniczonego czasu warto zastanowić się nad dietą pudełkową.

Nadmierna ilość cukru w diecie sprzyja rozwojowi wielu chorób – niewydolności serca, choroby nerek czy oczu, depresji, a nawet zaburzenia w funkcjonowaniu pracy mózgu. Zadbaj o swoje zdrowie i już dziś wprowadź zmiany do swojej diety. Po więcej ciekawostek oraz inspiracji kulinarnych zapraszamy na naszego bloga kulinarnego i social media.