Autorem wpisu jest: Jean Bos

Ryby można podać na wiele sposobów – smażone, grillowane, pieczone. Ale na tym przecież nie kończą się kulinarne możliwości. Dlatego proponujemy Państwu oryginalny przepis na śledzie marynowane w musującym winie, serwowane z zielonymi jabłkami:

Składniki:

  • 2 śledzie
  • 100 ml białego octu balsamicznego
  • pieprz Cayenne
  • 25 g cukru
  • 3 g soli
  • olej sezamowy
  • 50 ml wina musującego
  • 1 świeży rozmaryn
  • 2 g soji lecytyny (emulzoon)
  • 1 zielone jabłko
  • sok limonowy
  • 3 g chrzanu
  • 10 kromek ciemnego chleba

Przyrządzanie:
Śledzie filetujemy i marynujemy w occie balsamicznym, pieprzu Cayenne, cukrze, soli przez ok. 2.5 godziny. Następnie filety wkładamy do oleju. ¼ wina musującego gotujemy z rozmarynem, odstawiamy w chłodne miejsce i dodajemy resztę wina musującego. Dodajemy soję lecytyny. Przed użyciem blenderujemy. Jabłka obieramy i trzemy na grubo. Dodajemy sok limonkowy, chrzan i trochę soku szpinakowego.
Podajemy na kromkach ciemnego pieczywa.