Autorem wpisu jest: Jean Bos
Ryby można podać na wiele sposobów – smażone, grillowane, pieczone. Ale na tym przecież nie kończą się kulinarne możliwości. Dlatego proponujemy Państwu oryginalny przepis na śledzie marynowane w musującym winie, serwowane z zielonymi jabłkami:
Składniki:
- 2 śledzie
- 100 ml białego octu balsamicznego
- pieprz Cayenne
- 25 g cukru
- 3 g soli
- olej sezamowy
- 50 ml wina musującego
- 1 świeży rozmaryn
- 2 g soji lecytyny (emulzoon)
- 1 zielone jabłko
- sok limonowy
- 3 g chrzanu
- 10 kromek ciemnego chleba
Przyrządzanie:
Śledzie filetujemy i marynujemy w occie balsamicznym, pieprzu Cayenne, cukrze, soli przez ok. 2.5 godziny. Następnie filety wkładamy do oleju. ¼ wina musującego gotujemy z rozmarynem, odstawiamy w chłodne miejsce i dodajemy resztę wina musującego. Dodajemy soję lecytyny. Przed użyciem blenderujemy. Jabłka obieramy i trzemy na grubo. Dodajemy sok limonkowy, chrzan i trochę soku szpinakowego.
Podajemy na kromkach ciemnego pieczywa.