Koncentrat pomidorowy od lat obecny jest w każdej polskiej kuchni. Używamy go w wielu przepisach, zazwyczaj zupełnie nie zdając sobie sprawy z tego, że oprócz walorów smakowych koncentrat jest też bardzo zdrowy.

Dlaczego warto go używać, w jaki sposób pozytywnie wpływa na nasz organizm i jaki koncentrat pomidorowy wybrać? Na wszystkie te pytania odpowiemy w niniejszym artykule.

Koncentrat pomidorowy: składniki odżywcze

Podobnie jak same pomidory, koncentrat pomidorowy jest doskonałym źródłem sodu i potasu. Oprócz tych niezwykle cennych pierwiastków zawiera także magnez, błonnik, fosfor, żelazo, cynk, mangan, miedź, kwas foliowy, biotynę… Długa lista? A to jeszcze nie wszystko – koncentrat pomidorowy jest też doskonałym źródłem witamin C, E, B1, B2, B3, B6 oraz K. Za jego największą zdrowotną zaletę uważa się jednak wysoka zawartość likopenu. To występujący naturalnie w pomidorach antyoksydant, który jest znacznie lepiej przyswajalny z przetworów.

Co cała ta lista składników oznacza dla twojego zdrowia? Likopen zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych i schorzeń serca, witamina E poprawia twój wzrok i kondycję skóry, a cały zestaw mikroelementów i witamin podwyższa naturalną odporność twojego organizmu i wpływa pozytywnie na jego ogólną kondycję. Jeśli więc wybierzesz odpowiedni produkt, taki jak koncentrat pomidorowy Pudliszki, będziesz dostarczać swojemu organizmowi zbawiennych dla jego stanu ogólnego substancji.

Dlaczego właśnie koncentrat pomidorowy Pudliszki?

By wszystkie wymienione składniki faktycznie wzmacniały twój organizm, koncentrat, którego używasz, musi być mocno pomidorowy i odznaczać się zupełnie naturalnym składem. To dwa warunki, które w 100% spełniają wszystkie produkty Pudliszki (sos do spaghetti czy ketchup, swoją drogą, również odpowiadają temu opisowi).

Do jego produkcji nie używa się żadnych sztucznych składników – to tylko pomidory i ich doskonały, świeży skład. Do wyprodukowania słoiczka koncentratu o pojemności 200 g używa się w Pudliszkach aż kilograma pomidorów. Dzięki temu, jak i wszystkie inne artykuły marki Pudliszki (sos do spaghetti, przecier pomidorowy czy dania gotowe), jest intensywnie, soczyście pomidorowy i dostarcza twojemu organizmowi całej gamy składników pełnych zdrowotnych korzyści.

Do czego wykorzystać koncentrat pomidorowy Pudliszki?

Kuchenne zastosowania tego produktu są naprawdę bardzo szerokie. Gołąbki, pomidorówka czy sos do pulpetów to najbardziej tradycyjne zastosowania koncentratu Pudliszki. Sos do spaghetti na jego bazie? Jak najbardziej! Wystarczy trochę bulionu warzywnego, zioła prowansalskie i podsmażona cebulka, by na szybko przygotować obiad w iście włoskim stylu. Możesz też wykorzystać go w wielu daniach kuchni azjatyckiej (np. curry lub wieprzowina w pięciu smakach) albo stworzyć z koncentratu idealnie pomidorowy sos do domowej pizzy. Możliwości jest mnóstwo – wystarczy poszperać w internecie albo… spojrzeć, co oprócz koncentratu znajduje się na półkach lodówki i stworzyć coś własnego. Nie bój się eksperymentować!

Smacznego i… na zdrowie!