Koncentrat pomidorowy od lat obecny jest w każdej polskiej kuchni. Używamy go w wielu przepisach, zazwyczaj zupełnie nie zdając sobie sprawy z tego, że oprócz walorów smakowych koncentrat jest też bardzo zdrowy.
Dlaczego warto go używać, w jaki sposób pozytywnie wpływa na nasz organizm i jaki koncentrat pomidorowy wybrać? Na wszystkie te pytania odpowiemy w niniejszym artykule.
Koncentrat pomidorowy: składniki odżywcze
Podobnie jak same pomidory, koncentrat pomidorowy jest doskonaÅ‚ym źródÅ‚em sodu i potasu. Oprócz tych niezwykle cennych pierwiastków zawiera także magnez, bÅ‚onnik, fosfor, żelazo, cynk, mangan, miedź, kwas foliowy, biotynÄ™… DÅ‚uga lista? A to jeszcze nie wszystko – koncentrat pomidorowy jest też doskonaÅ‚ym źródÅ‚em witamin C, E, B1, B2, B3, B6 oraz K. Za jego najwiÄ™kszÄ… zdrowotnÄ… zaletÄ™ uważa siÄ™ jednak wysoka zawartość likopenu. To wystÄ™pujÄ…cy naturalnie w pomidorach antyoksydant, który jest znacznie lepiej przyswajalny z przetworów.
Co cała ta lista składników oznacza dla twojego zdrowia? Likopen zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych i schorzeń serca, witamina E poprawia twój wzrok i kondycję skóry, a cały zestaw mikroelementów i witamin podwyższa naturalną odporność twojego organizmu i wpływa pozytywnie na jego ogólną kondycję. Jeśli więc wybierzesz odpowiedni produkt, taki jak koncentrat pomidorowy Pudliszki, będziesz dostarczać swojemu organizmowi zbawiennych dla jego stanu ogólnego substancji.
Dlaczego właśnie koncentrat pomidorowy Pudliszki?
By wszystkie wymienione składniki faktycznie wzmacniały twój organizm, koncentrat, którego używasz, musi być mocno pomidorowy i odznaczać się zupełnie naturalnym składem. To dwa warunki, które w 100% spełniają wszystkie produkty Pudliszki (sos do spaghetti czy ketchup, swoją drogą, również odpowiadają temu opisowi).
Do jego produkcji nie używa się żadnych sztucznych składników – to tylko pomidory i ich doskonały, świeży skład. Do wyprodukowania słoiczka koncentratu o pojemności 200 g używa się w Pudliszkach aż kilograma pomidorów. Dzięki temu, jak i wszystkie inne artykuły marki Pudliszki (sos do spaghetti, przecier pomidorowy czy dania gotowe), jest intensywnie, soczyście pomidorowy i dostarcza twojemu organizmowi całej gamy składników pełnych zdrowotnych korzyści.
Do czego wykorzystać koncentrat pomidorowy Pudliszki?
Kuchenne zastosowania tego produktu sÄ… naprawdÄ™ bardzo szerokie. Gołąbki, pomidorówka czy sos do pulpetów to najbardziej tradycyjne zastosowania koncentratu Pudliszki. Sos do spaghetti na jego bazie? Jak najbardziej! Wystarczy trochÄ™ bulionu warzywnego, zioÅ‚a prowansalskie i podsmażona cebulka, by na szybko przygotować obiad w iÅ›cie wÅ‚oskim stylu. Możesz też wykorzystać go w wielu daniach kuchni azjatyckiej (np. curry lub wieprzowina w piÄ™ciu smakach) albo stworzyć z koncentratu idealnie pomidorowy sos do domowej pizzy. MożliwoÅ›ci jest mnóstwo – wystarczy poszperać w internecie albo… spojrzeć, co oprócz koncentratu znajduje siÄ™ na półkach lodówki i stworzyć coÅ› wÅ‚asnego. Nie bój siÄ™ eksperymentować!
Smacznego i… na zdrowie!
Arek
Bardzo dobry artykuł.
Paula
Nie ukrywam, że mam trochę lenia i samej nie mam czasu i chęci na przygotowanie sosu pomidorowego, czy koncentratu. Ale raz natknąłem się w sklepie na osiedlu na sos lwowski. Później spróbowałam innych z tej firmy, więc mogę polecić. Śmiało dla tych, którzy chcą zapach świeżych pomidorów i domowy smak.
Zaniepokojony
To dlaczego Pudliszki mają smak koncentratu jabłkowego myślę że właścicielem tej firmy jest korporacja nie polska oczywiście i tak z ciekawości chciałbym sprawdzić skład tego specyfiku