Autorem wpisu jest: Anna Kierzek

Należy do witamin z grupy B. Jest niezbędny do produkcji hormonów szczęścia – niestety- mało kto posiada jego wystarczającą ilość. Natura powierzyła tej witaminie bardzo ważne zadanie: od tysięcy lat kwas foliowy jest nosicielem węgla przy tworzeniu hemu – części hemoglobiny zawierającej żelazo; jest więc niezbędny w produkcji czerwonych krwinek. Kwas foliowy ma także swój udział w tworzeniu kwasów nukleinowych, w których zapisywane są nasze cechy dziedziczne.

Kwas foliowy przyczynia się do odczuwania przez nas radości życia – a to za sprawą uczestnictwa w przemianie metioniny – w wyniku tego procesu powstają neurostymulatory: serotonina i noradrenalina. Serotonina działa uspokajająco na układ nerwowy i zapewnia dobry sen, zaś noradrenalina – aktywna w ciągu dnia, skutecznie pozwala walczyć ze stresem. Witamina ta ma wśród witamin grupy B swojego „bliźniaka" – to witamina B12. Obie występują niemal zawsze razem, co więcej – brak jednej z nich powoduje „opieszałość" w działaniu drugiej. Jeżeli więc nie chcemy dopuścić do znacznych niedoborów kwasu foliowego, pamiętajmy także o witaminie B12.

Aby zadbać o stałe dostawy tej cennej witaminy, należy pamiętać o świeżych warzywach w codziennym jadłospisie; a kto nie jest jaroszem może zapewnić sobie solidny zastrzyk tej witaminy zjadając porcję wątróbki. Niestety – kwas foliowy jest bardzo kapryśną witaminą – szybko ulega zniszczeniu pod działaniem światła, wysokiej temperatury; także długie przechowywanie produktów w temperaturze pokojowej powoduje znaczne ubytki kwasu foliowego.

Gdy zabraknie kwasu foliowego – pierwsze sygnały ostrzegawcze:

  • Zmęczenie
  • Bezsenność
  • Stany lękowe
  • Niepokój
  • Roztargnienie, kłopoty z pamięcią
  • Problemy ze wzrostem
  • Zaburzenia trawienia
  • Przedwczesna siwizna
  • Stany zapalne jamy ustnej
  • Anemia

Zapotrzebowanie na kwas foliowy
To około 100 mikrogramów dziennie – ale eksperci zalecają, aby dostarczać z pożywieniem około 400 mikrogramów, a nawet 600 – w celu uzupełnienia ewentualnych niedoborów tej witaminy.

Szczególnie bogate w kwas foliowy (w 100 g):

  • Kiełki pszeniczne 350
  • Wątróbka 246
  • Szpinak 204
  • Ziarna soi 155
  • Żółtko jaja 154
  • Sałata 133
  • Szparagi 118
  • Soczewica 104
  • Ziarno pełne 98
  • Brokuły 85

To, co ważne
Jedynie połowa (a nawet 30 procent) kwasu foliowego, jaki dostarczamy organizmowi, dostaje się do krwi i komórek. Notoryczne wymioty i biegunki powodują jeszcze większe straty tej witaminy; stres jest także tym czynnikiem, który wpływa na zwiększone zapotrzebowanie na kwas foliowy.
Osoby lubiące się opalać, korzystające z solarium, nadpobudliwe – potrzebują większych dawek kwasu foliowego.
Witamina ta działa głównie w mózgu i układzie nerwowym – gdzie jest dynamicznym składnikiem płynu mózgowo-rdzeniowego. Współdziałanie kwasu foliowego, witaminy B12 i metioniny ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie, stąd ich niedobory mogą prowadzić do zaburzeń psychicznych i nerwowych.