Autorem wpisu jest: Anna Kierzek
Należy do witamin z grupy B. Jest niezbędny do produkcji hormonów szczęścia – niestety- mało kto posiada jego wystarczającą ilość. Natura powierzyła tej witaminie bardzo ważne zadanie: od tysięcy lat kwas foliowy jest nosicielem węgla przy tworzeniu hemu – części hemoglobiny zawierającej żelazo; jest więc niezbędny w produkcji czerwonych krwinek. Kwas foliowy ma także swój udział w tworzeniu kwasów nukleinowych, w których zapisywane są nasze cechy dziedziczne.
Kwas foliowy przyczynia się do odczuwania przez nas radości życia – a to za sprawą uczestnictwa w przemianie metioniny – w wyniku tego procesu powstają neurostymulatory: serotonina i noradrenalina. Serotonina działa uspokajająco na układ nerwowy i zapewnia dobry sen, zaś noradrenalina – aktywna w ciągu dnia, skutecznie pozwala walczyć ze stresem. Witamina ta ma wśród witamin grupy B swojego „bliźniaka" – to witamina B12. Obie występują niemal zawsze razem, co więcej – brak jednej z nich powoduje „opieszałość" w działaniu drugiej. Jeżeli więc nie chcemy dopuścić do znacznych niedoborów kwasu foliowego, pamiętajmy także o witaminie B12.
Aby zadbać o stałe dostawy tej cennej witaminy, należy pamiętać o świeżych warzywach w codziennym jadłospisie; a kto nie jest jaroszem może zapewnić sobie solidny zastrzyk tej witaminy zjadając porcję wątróbki. Niestety – kwas foliowy jest bardzo kapryśną witaminą – szybko ulega zniszczeniu pod działaniem światła, wysokiej temperatury; także długie przechowywanie produktów w temperaturze pokojowej powoduje znaczne ubytki kwasu foliowego.
Gdy zabraknie kwasu foliowego – pierwsze sygnały ostrzegawcze:
- Zmęczenie
- Bezsenność
- Stany lękowe
- Niepokój
- Roztargnienie, kłopoty z pamięcią
- Problemy ze wzrostem
- Zaburzenia trawienia
- Przedwczesna siwizna
- Stany zapalne jamy ustnej
- Anemia
Zapotrzebowanie na kwas foliowy
To około 100 mikrogramów dziennie – ale eksperci zalecają, aby dostarczać z pożywieniem około 400 mikrogramów, a nawet 600 – w celu uzupełnienia ewentualnych niedoborów tej witaminy.
Szczególnie bogate w kwas foliowy (w 100 g):
- Kiełki pszeniczne 350
- Wątróbka 246
- Szpinak 204
- Ziarna soi 155
- Żółtko jaja 154
- Sałata 133
- Szparagi 118
- Soczewica 104
- Ziarno pełne 98
- Brokuły 85
To, co ważne
Jedynie połowa (a nawet 30 procent) kwasu foliowego, jaki dostarczamy organizmowi, dostaje się do krwi i komórek. Notoryczne wymioty i biegunki powodują jeszcze większe straty tej witaminy; stres jest także tym czynnikiem, który wpływa na zwiększone zapotrzebowanie na kwas foliowy.
Osoby lubiące się opalać, korzystające z solarium, nadpobudliwe – potrzebują większych dawek kwasu foliowego.
Witamina ta działa głównie w mózgu i układzie nerwowym – gdzie jest dynamicznym składnikiem płynu mózgowo-rdzeniowego. Współdziałanie kwasu foliowego, witaminy B12 i metioniny ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie, stąd ich niedobory mogą prowadzić do zaburzeń psychicznych i nerwowych.