Chińczycy używają parowarów od starożytności, bo gotowanie na parze uznają za najzdrowszy sposób przyrządzania potraw. W tej metodzie gotowania pożywienie zachowuje wszystkie wartości odżywcze w tym witaminy, minerały oraz substancje chroniące przed rakiem. Na parze przygotujemy ryż, kasze, warzywa, ale też mięso, ryby i owoce morza.
Parowar i sposób działania
Dzięki parowarowi nawet osoby, które nie przepadają na staniem przy kuchence, przyrządzą urozmaicony i smaczny obiad z deserem. Parowar to proste urządzenie składające się ustawionych na sobie misek, w których produkty podgrzewane są za pomocą pary wodnej. W dolnej części parowaru znajduje się zbiornik na wodę, która po doprowadzeniu do wrzenia wytwarza parę przenikającą od dołu przez ułożone w pojemnikach pożywienie. W sklepach znajdziemy parowary złożone i z 2 pięter, i większe, czyli te z 6 pojemnikami. W dużym urządzeniu http://www.tefal.pl/Urz%C4%85dzenia-do-gotowania/Parowary/c/steamers przygotujemy obiad dla całej rodziny wraz z deserem. W zależności od wielkości parowary wyposażone są w zbiorniki na wodę o pojemności od 1 l do nawet 10 l. Za pomocą panelu sterowania wybieramy odpowiedni program do gotowania albo ustawiamy czas przyrządzania potrawy (w zależności od funkcji dostępnych w parowarze). Dzięki programatorowi czasowemu w każdym pojemniku ugotujemy produkty niezależnie od siebie, tzn. urządzenie rozpocznie podgrzewanie warzyw później niż mięsa, ale przygotowanie całego posiłku zakończy w tym samym czasie. Wiele parowarów wyposażonych jest w specjalne pojemniki na ryż, tackę na mięso lub ryby, a także foremkę do deserów. Zaawansowane modele mają funkcję podtrzymywania temperatury po podgrzaniu składników, a nawet możliwość parowania zamrożonych produktów. Producenci tak projektują swoje urządzenia, żeby zajmowały w kuchni jak najmniej miejsca i dały się kompaktowo przechowywać. Parowar z powodzeniem zastąpi 2-3 garnki i pomoże nam gotować zdrowiej i bez tłuszczu.
Warzywa i gotowanie w parowarze
Warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety, a im więcej wartości odżywczych zachowują, tym lepiej dla naszego zdrowia. Jak pokazują badania, nie zawsze świeże warzywa dostarczają więcej składników niż te poddane obróbce cieplnej. Gotowanie „uszkadza” zewnętrzne powierzchnie i strukturę komórkową wielu warzyw, co ułatwia organizmowi przyswajanie makro- i mikroskładników, które się w nich znajdują. Dla przykładu: w porównaniu z surowymi warzywami zjadanie gotowanego szpinaku i gotowanej marchewki skutkuje zwiększonym stężeniem beta-karotenu we krwi. To samo dotyczy również lepszej przyswajalności minerałów. Gotowanie podnosi ilość wapnia, magnezu i żelaza, które stają się łatwiej dostępne dla naszego organizmu.
Przyrządzanie warzyw na parze pozwala zachować w nich jak najwięcej cennych składników odżywczych, w tym również substancji chroniących przed rakiem. Gotowanie w garnku w klasyczny sposób powoduje, że witaminy rozpuszczalne w wodzie, takie jak witamina C, B1 oraz kwas foliowy pozostają w wodzie, w której przyrządzamy warzywa. Po ugotowaniu najlepiej byłoby, gdybyśmy oprócz zjedzenia brokułów, kalafiora czy brukselki, wypili wodę, w której je podgrzewaliśmy. Parowanie warzyw, podczas którego nie zanurzamy produktów w wodzie pozwala na zachowanie wszystkich witamin i minerałów wewnątrz warzywa.
W 2009 r. przeprowadzono badanie pokazujące, że kalafior, cukinia oraz zielony groszek są bardzo podatne na utratę składników odżywczych, w szczególności antyoksydantów (tracą ich ponad połowę) podczas gotowania w wodzie.
Przyrządzając warzywa na parze, gotujmy je najlepiej w całości lub ewentualnie krójmy na duże kawałki. Okazuje się, że przygotowując warzywa w ten sposób, zachowujemy w nich najwięcej cennych substancji.
Mięso oraz ryby i parowar
Klasyczny sposób na przygotowanie mięsa lub ryb to smażenie ich na patelni z dodatkiem tłuszczu. Niestety, tłuszcz oprócz tego, że zwiększa kaloryczność potrawy, podczas podgrzewania utlenia się, co powoduje powstawanie wolnych rodników. Nasz układ pokarmowy musi pracować intensywniej, żeby strawić smażone potrawy mięsne, a osoby z problemami trawiennymi odczuwają dyskomfort po zjedzeniu takiego posiłku. Doskonałą alternatywą jest więc parowanie mięsa oraz ryb. Początkowo potrawy wydają się mniej smaczne (w końcu tłuszcz podnosi walory smakowe), jednak łatwiej się je trawi, a organizm dostaje wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Gotując na parze, nie używamy patelni, z której tłuszcz rozchlapuje się po kuchence, a cały obiad przyrządzamy w jednym naczyniu. Mięso smakuje delikatnie, a ryby są aromatyczne i ich smak pozostaje wyrazisty. Przygotowanie mięsnych i rybnych potraw w parowarze wymaga też użycia mniejszej ilości soli. Czasami wystarczy tylko odrobina ziół, żeby podkreślić smak mięsa czy ryby.
Cały obiad w jednym urządzeniu
Gotując codziennie w parowarze, szybko przekonamy się, jak dużo czasu możemy zaoszczędzić. Wystarczy, że w każdym pojemniku ułożymy składniki, z których chcemy skomponować obiad, ustawimy odpowiedni program i poczekamy na gotowe danie. Jeśli zakupimy parowar z dodatkową foremką na desery, każdego dnia będziemy też przygotowywać domowy smakołyk. W parowarze ugotujemy również idealnie sypki ryż i kasze. A wszystko z minimalnym dodatkiem soli lub nawet bez niej.
Dania z parowaru to wygodna i zdrowa alternatywa dla klasycznie przyrządzanych potraw. Osoby na dietach lekkostrawnych, gotujące mamy i ci, którzy dbają o zdrowie w parowarze w krótkim czasie przygotują sobie pełnowartościowy posiłek.
Werka
Parowar to świetne urządzenie które ułatwia i znacznie skraca przygotowanie całego dania tudzież obiadu. Ja używam Philipiaka czyli takiego z górnej półki ale warto bo posiłki wychodzą wyśmienite no i jak to z parowaru po prostu są zdrowe.
Redakcja nawidelcu.pl
I to lubimy – zdrowo i wygodnie 🙂
alina
Warto mieć takie urządzenie! Sama też posiadam philipiaka w swojej kuchni. Najbardziej lubię gotować w wieży – oszczędzam czas i wszystko gotuje się w jednym czasie. Dla mnie najważniejsze jest aby jeść zdrowo i bez tłuszczu, bo jestem po zawale. Męża też przeciągnęłam na „zdrową stronę mocy”.
Krystyna
Masz racje dobrej jakości parowar to podstawa. Ostatecznie powinien służyć kilkanaście lat. Dlatego warto więcej zainwestować.
Elwira
Sama gotuje na parze już od kilku lat. Uważam że to idealny sposób na zdrowe, pełnowartościowe posiłki.
Iwona
Ile trzeba zapłacic za porządny parowar?
paulinka
Alinko, a gdzie go kupiłaś? Dużo kosztuje?
Marta Kowalewska
Witam! Paulinka, parowar marki Philipiak możesz kupić na pokazach produktów naszej marki. Możesz go także znaleźć w jednym z naszych salonów stacjonarnych lub w sklepie internetowym.
Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK
hania
Czy można kupić na raty?
Redakcja nawidelcu.pl
Zapewne tak! 🙂
Marta Kowalewska
Witam! Hania tak, można go kupić na raty. Posiadamy dla naszych klientów bardzo atrakcyjną ofertę kredytową, przygotowaną przez współpracujące z nami banki: Credit Agricole Bank Polska S.A., Alior Bank S.A. oraz Meritum Bank. Za ich pośrednictwem można dokonać zakupu produktów Philipiak i spłacać nawet w 48 ratach, z możliwością spłaty pierwszej raty dopiero po 60 dniach od zakupu. Więcej informacji na infolinii pod numerem (22) 613 22 82.
Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK
Brygida
Czy parowar Philipiaka można stosować na kuchni indukcyjnej?
Marta Kowalewska
Witam! Brygida, parowar marki Philipiak można stosowac na płytach/kuchenkach indykcyjnych.
Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK
Helena
Te garnki philipiaka są wykonane z wysokiej jakości materiałów, ale i dostępne w wielu wersjach kolorystycznych oraz posiadają dekoracyjne uchwyty.
Ola
Czy te ich garnki sa produkowane w Polsce?
Paulina
Dla mnie gotowanie w garnkach Philipiaka to wygoda i wysoka ergonomia. Szczelna pokrywa z termometrem, dno które równomiernie rozprowadza ciepło to dobra gwarancja na udany posiłek w nim przygotowany.
Zojaa
Ciekawa propozycja z tymi ratami u philipiaka . Muszę rozejrzeć się za tym. Od dawna chciałam kupić garnki tej firmy ,niestety cena była zbyt wysoka na jednorazowy wydatek.
Tomek
A czy garnek do gotowania na parze może być alternatywą dla parowaru?
Redakcja nawidelcu.pl
No jasne! Oczywiście to nie to samo, ale na początek na pewno wystarczy 🙂
Romka
Fakt na parze trudno ugotować tłuszcz . Osobiście nie znoszę tłuszczu , więc posiłki przygotowywane na parze sa dla mnie smaczne. Kiedyś gotowałam je rzadko ,ponieważ nie mogłam trafić na dobry parowar , dopiero jak kupiłam zestaw philipiaka niemal każdego dnia obiad gotuje w ten sposób.
Olenka
a ja wole teraz wolnowar, bardzo wygodne i smaczne, jeszcze promocja na Crock Pot teraz, ich są najlepsze
Daria
Warto mówić że nie tylko gotowanie na parze jest alternatywą gotowania bez tłuszczu. W wolnowarze również można a moim zdaniem jest smaczniej. Odkąd kupiłam wolnowar CROCK POT dużo częściej gotuję takie zdrowe posiłki
Roma
Ja gotuję na parze , uważam że takie posiłki są zdrowe. Zero tłuszczu a sama energia i całkowicie zachowane wartości odżywcze.
Loti
Parowar sie przydaje mega jak sie jest np na diecie bo nie tracimy tak wartosci odzywczych z dań 😀 no i łatwo i wygonie sie przygotowauje dania w ten sposób
Roma
Obiadki na parze to doskonały pomysł na zdrowie i szczupłą sylwetkę. Początki były trudne ale z chwilą kiedy dostałam parowar philipiaka , sprawa stała sie prosta. Na jednym palniku gotuję pełen zestaw obiadowy.
Mayka
Prawda mam go również. Dla mnie ważne ze jeden garnek służy mi go gotowania na parze jak również w wodzie.
Redakcja nawidelcu.pl
Dziękujemy za opinię! 😊