Czy pizza to najpopularniejsze danie na świecie? Z dużą dozą prawdopodobieństwa można tak stwierdzić. Skąd bierze się aż tak wysokie uznanie wśród smakoszy na praktycznie wszystkich długościach i szerokościach geograficznych? Kto choć raz jadł ten włoski przysmak, na pewno dobrze zna odpowiedź na to pytanie – pizza jest po prostu pyszna!

Historia pizzy

Okej, ale wróćmy do korzeni. Czy pizza jest rzeczywiście 100% włoska? Nie do końca! Wypiekane placki, które miały okrągły kształt były znane już w starożytnym Egipcie, gdzie pełniły nawet funkcję płatniczą. Pierwszymi, którzy jedli pizzę w formie podobnej do współczesnych wypieków byli natomiast Grecy. Dopiero, gdy Rzymianie podbili Peloponez, przejęli helleńskie przysmaki i nadali im nazwę „focaccia”.

Prawdziwa rewolucja nastała, kiedy z Ameryki Południowej do Europy trafiły pomidory. Miało to miejsce w XVII wieku. Wtedy też stolica Kampanii stała się również stolicą pizzy. W 1889 roku do tego przeuroczego miasta w centrum Zatoki Neapolitańskiej zawitała królowa Małgorzata Sabaudzka, która poczęstowano trzema rodzajami pizzy. Najbardziej smakowała jej ta z mozzarellą i w związku z tym nazwano ją na cześć imienia władczyni „margeritą”.

Pizza w domowym stylu? Czemu nie!

Dziś każdy może stworzyć własną wariację na temat pizzy w domowym zaciszu. Wbrew pozorom zrobienie ciasta nie jest takie trudne, wystarczą dobre proporcję składników i… pasja! Specjalnie dla Was wybraliśmy cztery wyjątkowe przepisy na domową pizzę, które skradły ostatnio nasze serca i podniebienia, a oto one:

Każdy z przedstawionych przepisów prezentuje pizzę w innym wydaniu, z tego też powodu rekomendujemy sprawdzić każdy z nich, aby znaleźć swojego faworyta. Jeśli chodzi o nas, to mamy ich aż czterech!