Przepis na idealne śniadanie? Szybkie, kusząco dobre i zdrowe — w końcu każdy z nas lubi sprytne rozwiązania.
Jednym z takich przepisów bez wątpienia jest czekoladowy omlet biszkoptowy, podany ze świeżo ubitą śmietaną i słodkimi truskawkami. To śniadanie z kategorii tych wypasionych, gdzie jest wszystko, czego unikamy przez cały tydzień, ale w ilości, która nie zaburzy naszej diety!
Mocno czekoladowy omlet z truskawkami
- Składniki (na 1 omlet):
- 2 jajka (osobno żółtko i białko)
- 2 łyżki cukru (może być do wypieków)
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki
- 1 płaska łyżka kakao
- 2 kostki czekolady
- 250 ml śmietanki 36%
- truskawki
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Po ubiciu piany, dosypujemy po łyżce cukru, aż do jego rozpuszczenia. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek – stale miksując masę na niskich obrotach, do połączenia się składników. Do przesianej mąki dodajemy przesiane kakao i mieszamy do uzyskania jednej masy. Dodajemy do reszty składników, delikatnie mieszając, tak aby piana nie utraciła puszystości. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej lub masło klarowane). Następnie, wlewamy masę na omlet i smażymy pod przykryciem, aż do ścięcia się masy. Omlet odwracamy na drugą stronę i smażymy do zarumienienia. Gotowy omlet odstawiamy na bok do wystygnięcia. Do osobnej miski wlewamy schłodzoną śmietankę i ubijamy do sztywności, dodając cukier – w zależności od upodobania. Omlet wypełniamy bitą śmietaną, truskawkami oraz startą czekoladą.
Mamy nadzieję, że wypróbujecie nasz przepis i pozwolicie sobie na mocno czekoladowy omlet, który zachwyci Was swoim smakiem. Wolisz śniadanie na słono? Ugotowane jajka sprawdzą się najlepiej! Przeczytaj,