Autorem wpisu jest: Agata Buchta

Teoretycznie wszyscy to wiemy, w praktyce jednak wygląda to całkiem inaczej. Aż 12 proc. z nas zapomina o pierwszym posiłku. Niestety życie nieustannie przyspiesza. Rano w pośpiechu wstajemy, przygotowujemy się do pracy, wsiadamy do samochodu lub autobusu, stoimy w korkach, szybko biegniemy do biura...

…i tak budzimy się w południe i wybieramy się na lunch, by zjeść pierwsze duże ilości nieraz pustych kalorii. Z pozoru można powiedzieć, że nadrobimy to w ciągu całego dnia, jedząc jeszcze kilka innych posiłków. Niestety tylko z pozoru. Warto więc wiedzieć co tracimy.

Zastrzyk energii i dobrego nastroju

To jedna z podstawowych zalet porannego posiłku. Śniadanie to pierwszy zastrzyk energii, który ma nam dodać sił na cały czekający nas dzień. Dzięki odpowiedniej dawce glukozy, dodamy energii też naszym szarym komórkom, które będą teraz aktywniej funkcjonowały i sprawią, że będziemy bardziej skoncentrowani, gotowi do pracy i twórczego myślenia.

Wbrew pozorom regularne jedzenie śniadania sprzyja utrzymaniu zgrabnej sylwetki, gdyż dostarczenie organizmowi energii na początku dnia sprawi, że rzadziej będziemy sięgali po przekąski pomiędzy posiłkami.

Wzmocnimy też nasz układ odpornościowy i zadbamy o dobry stan naszego żołądka, który wydzielając soki trawienne nie podrażni śluzówki żołądka, poprzez co unikniemy np. stanów zapalnych a nawet wrzodów. No i chyba najważniejsze – pełny żołądek poprawia nastrój. Więc już nikt nie powie nam, że „Polak głodny, to Polak zły”.

Na dobry początek

Po przebudzeniu warto wypić szklankę wody niegazowanej lub soku, by oczyścić organizm z toksyn nagromadzonych w czasie snu. Całe śniadanie daje nam aż 25 proc. energii w ciągu całego dnia, co stanowi około 400 kcal. Warto w nich uwzględnić pieczywo – najlepiej razowe, muesli itp. Produkty te bogate są w błonnik, magnez i witaminy z grupy B. Nieodłącznym elementem śniadania powinny być warzywa i owoce, będące źródłem największej ilości witamin.

Należy też wypić do tego coś ciepłego np. herbatę, kawę (lecz nie mocną i nie na pusty żołądek!). Najbardziej wartościowymi napojami są: mleko – bogate w wapń, witaminę D, proteiny i składniki mineralne oraz kakao, które dostarczy nam żelaza i magnezu. Nie należy również zapomnieć o odrobinie tłuszczu w postaci masła (lub margaryny).