Kwiecień upływa pod znakiem wielkiego kulinarnego święta - kilka dni temu ruszyła kolejna, wiosenna edycja Restaurant Week. Jako, że uwielbiamy testować nowe miejsca i przyglądać się temu, jak rozwija się branża restauracyjna na Śląsku, nie mogliśmy odmówić sobie tej przyjemności, by odwiedzić kilka śląskich restauracji.

Na pierwszy ogień poszła Restauracja Stare i Nowe w Katowicach. Zlokalizowana w samym centrum miasta, bo przy ulicy Chorzowskiej, skusiła nas swoim menu, które idealnie wpisało się w kulinarne upodobania miłośników mięsa, jak i warzyw. Miejsce spełni oczekiwania zarówno tych, którym bliska jest kuchnia tradycyjna, jak i tych, którzy są spragnieni całkowicie nowych doznań kulinarnych. szparagi z sosem holenderskim tatar

Co znalazło się w menu?

Już na samym początku nasze kubki smakowe zostały pobudzone przez oryginalne przystawki – wyjątkowo udanym połączeniem okazał się tatar wołowy w asyście suszonych pomidorów, kaparów, parmezanu i grzybów shimeji. Klasyczny duet szparagów z sosem holenderskim został wzbogacony o chipsy z jarmużu, które nadały mu nieco mniej oczywistego charakteru. Następnie przyszedł czas na danie wieczoru, a wtedy w roli głównej na naszych talerzach pojawiły się policzki wieprzowe oraz pizza frutti di mare. Policzkom towarzyszył sos na bazie cydru i efektowny fondant ziemniaczany, który podobnie jak mięso, przy każdym kolejnym kęsie delikatnie rozpływał się w ustach. policzki wołowe, fondant ziemniaczany

Królowa wśród deserów

Ludzie z reguły dzielą się na tych, którzy kochają bezę lub jej nienawidzą. My zdecydowanie należymy do tych pierwszych, dlatego nie mogliśmy wyobrazić sobie lepszego zwieńczenia naszej uczty. Beza została podana w towarzystwie leśnych owoców oraz mięty, które idealnie komponowały się z lekkim, nie za słodkim kremem na bazie śmietany. Nasze kubki smakowe zostały na tym etapie w pełni dopieszczone! beza z owocami

Restaurant Week, czyli kilkanaście dni prawdziwej uczty

Restaurant Week to wydarzenie, które ma na celu promować polską scenę restauracyjną i budować świadomość wśród gości. W ciągu kilkunastu festiwalowych dni mamy szansę odwiedzić nieznane nam dotychczas restauracje, odkryć ich kuchnię i przeżyć kulinarną podróż po nowych smakach. Kucharze poszczególnych restauracji przygotowują dla nas specjalnie skomponowane na tę okazję potrawy, dzięki czemu mamy szansę przetestować ich menu w najlepszym wydaniu. Festiwal Restaurant Week to obowiązkowe wydarzenie dla wszystkich miłośników kuchni – jeśli podobnie jak my, kochacie jeść, odkrywać nowe smaki i zachwycać się klimatycznymi miejscami, koniecznie musicie wziąć w nim udział! Do końca festiwalu pozostał jeszcze tydzień, a więc powinniście się pospieszyć!