Nasze nawyki żywieniowe i dieta ulegają ciągłym zmianom. W społeczeństwie wciąż rośnie świadomość dotycząca spożywanych produktów, a szczególnie wpływu ich zawartości na zdrowie i codzienne funkcjonowanie. Dlatego coraz częściej powracamy do wartościowego pieczywa, wyrabianego według tradycyjnych metod i receptur. Na które jego rodzaje najlepiej zwrócić uwagę podczas zakupów?
Chleb wiejski
Chleb ten stanowi całkowity zwrot w stronę tradycji i domowych smaków, skąd pochodzi jego nazwa. W procesie produkcji stosowane są proste, dobrze znane wielu gospodyniom przepisy. Jest to tzw. chleb mieszany, ze względu na wykorzystanie mąki pszennej i żytniej, gdzie cała mąka jest ukwaszona, tzw. naturalny zakwas. Dzięki temu, zachowuje najlepsze cechy i wartości obu tych składników, do których należy zwiększona ilość błonnika pokarmowego, witaminy i składniki mineralne. Ten tradycyjny wypiek jest polecany szczególnie dzieciom i osobom starszym, które muszą zwracać większa uwagę na składniki swojej codziennej diety.
Chleb żytni
Żytni znaczy smaczny i zdrowy! Ten tradycyjny rodzaj pieczywa powstaje z mąki żytniej razowej. Jej charakterystyczną cechą jest to, że w produkcji używane są całe ziarna, wraz z zewnętrzną warstwą okrywy owocowo-nasiennej. Co to oznacza dla nas? Przede wszystkim wysoką zawartość cennych składników odżywczych, w tym witamin, białka i składników mineralnych. W chlebie żytnim nie znajdziemy śladu mąki pszennej, ani drożdży, co sprawia, że jest to jeden z najzdrowszych rodzajów pieczywa na sklepowych półkach.
Chleb witalny
Chociaż brzmi nowocześnie, pod nazwą tą kryje się jednak nic innego, jak tradycyjny chleb z wyjątkowo dużą zawartością słonecznika. Jego cenne właściwości dotyczą głównie wielonasyconych kwasów tłuszczowych, bardzo potrzebnych nam do prawidłowego funkcjonowania. To niezwykle istotny składnik naszej diety, gdyż organizm nie jest w stanie go samodzielnie wytworzyć. W słoneczniku znajdują się duże ilości białka, tłuszczów, witamin, żelaza, czy błonnika. Chleb witalny jest zatem prawdziwym zbawieniem dla naszego zdrowia, a w dodatku wyróżnia się pełnym i charakterystycznym smakiem.
Gdzie szukać pieczywa wyrabianego według tradycyjnych metod? Najlepiej w sprawdzonych piekarniach, o długiej historii i przywiązaniu do wartości, takich jak Piekarnia KŁOS. Nam pozostaje już tylko życzyć Wam smacznego!