Boże Narodzenie to wspaniały okres. Nie tylko dla dzieci, które cieszą się z odwiedzin świętego Mikołaja oraz szeregu prezentów, jakie czekają pod choinką, ale także dla dorosłych. Mowa tutaj konkretnie o możliwości spotkania się z bliskimi oraz czerpania radości ze wspólnego biesiadowania.

Nie można zaprzeczyć, że Święta te są czasem, gdy pozwalamy sobie pofolgować i pozwolić na zjedzenie wielu różnych potraw, a na koniec to wszystko „dopchać” świątecznym ciastem. Oczywiście ma to swoje skutki, lecz każdy z nas będzie martwił się tym później. Mówiąc o Bożym Narodzeniu, w głowach wielu Polaków rodzi się myśl dotycząca tego, że trzeba przygotować potrawy. Oczywiście w naszej tradycji zakorzeniło się, że jadamy 12 potraw postnych w samą wigilię Bożego Narodzenia, a przez kolejne dwa świąteczne dni dodajemy do tego tradycyjne wędliny. To bogactwo dań służy dwóm głównym celom. Po pierwsze wyniosłości tego święta, a także ugoszczenia przybywających gości, a po drugie pozwala na wzmocnienie więzi z rodziną np. podczas gotowania tych dań. W efekcie staramy się, by na stół powędrowały tylko najlepsze i wyjątkowe przysmaki, z jakimi ni spotykamy się, na co dzień. Nie inaczej jest w przypadku mięs i szynek, które powinny być tradycyjne.

Tradycja – słowo o wielu znaczeniach

Słowo to ma kluczowe znaczenie, gdyż tradycyjna szynka to nie tylko wyjątkowy smak, ale także niepowtarzalny aromat, który to będzie unosił się w całym domu. Oczywiście powoduje to, że tego typu wędliny muszą spełniać wysokie standardy, po to, by móc nazwać się tradycyjnymi. W efekcie nie mogą zawierać np. konserwantów, a w szczególności glutaminianu sodu, czy też podfosforanów. Dzięki temu wiemy, że mamy kontakt z wysokiej jakości mięsem, które podkreślił wyjątkowość owego wydarzenia. Co ciekawe, wiele osób myśli, że wigilii to okres postu. Niemniej jednak przyglądając się temu zagadnieniu bliżej, jest to niezwykle mylne stwierdzenie, które w Polsce pojawiło się nie tak dawno, bo kilkadziesiąt lat temu, lecz już ten czas pozwolił na dość mocne zakorzenienie się takiego podejścia Z tego też powodu, dla wielu z nas stawianie na wigilijny stół szynki, jest wciąż dość sporym „grzechem”, jednakże nie ma się, czego obawiać. Prawo kanoniczne, jasno mówi, że święta niwelują wszelakiego rodzaju posty, dlatego też nie musimy się ograniczać. Dzięki temu możemy oprócz „tradycyjnych” 12 potraw, podać naszym bliskim niepowtarzalne wędliny, których smak pobudzi nasze kubki smakowe.

By i te święta były wyjątkowe

Okres bożego narodzenia jest niepowtarzalny, nie tylko ze względu na panującą aurę i ogóle podejście ludzi do tego czasu. Przede wszystkim jest on niepowtarzalny, dlatego że to my stajemy się wyjątkowi. Chcemy być lepsi, milsi, bardziej pomocni i kochający bliskich. Ponadto szukając tej wyjątkowości, sami również otaczamy się wyjątkowymi przedmiotami. Mowa tutaj nie tylko o wcześniej wspomniany jedzeniu, ale także o wystroju, który to zewsząd przypominam nam, jaką mamy porę roku. Dlatego też zadbajmy, by obecne święta były niezapomniane i stworzyły moment pełen radości.

Artykuł przygotowany został we współpracy z firmą Wędliny z Dębiny przygotowującą mięsa na różne okazje.