Wiosna za oknem, czas by zagościła również w Twoim domu! Przygotuj sobie wiosenną herbatę według jednej z naszych receptur lub zainspiruj się i… stwórz swoją własną!
Herbata biała – wiosenne przepisy
Herbata niekoniecznie musi być podawana w formie ciepłego naparu – dziś proponujemy wiosenne przepisy, które Cię zaskoczą nie tylko smakiem!
Koktajl z białą herbatą i owocami
Wiosna to czas regeneracji i powrotu do natury. Coraz chętniej sięgamy więc po owoce i wszelkiego rodzaju zdrowe dania – w końcu trzeba zrzucić zimową oponkę! Na pewno pomoże w tym przepyszny koktajl z białą herbatą.
Potrzebujesz:
- Białej herbaty (torebka lub susz), najlepiej niearomatyzowanej
- Gruszki (1 szt.)
- Banana (1 szt.)
- Szpinaku (garść)
Zaparz szklankę białej herbaty – pamiętaj przy tym, że ta odmiana powinna być zalewana wodą o temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza i że parzymy ją przez 3-5 minut. Ostudź napar.
W międzyczasie przygotuj owoce: umyj je, obierz, pokrój w kostkę. Umyj szpinak. Wszystkie składniki włóż do blendera, zalej wystudzonym naparem. Zmiksuj.
Twój wiosenny herbaciany koktajl jest gotowy! Pij od razu lub przechowuj go w lodówce.
Ice Tea – biała herbata z mrożonymi owocami
Słońce przygrzewa coraz mocniej – na pewno więc chętnie napijesz się mrożonej herbaty. Spróbuj nietypowej białej herbaty w stylu ice tea!
Potrzebujesz:
- Białej herbaty niearomatyzowanej (torebka lub susz)
- Ulubionych owoców!
Przepis jest banalnie prosty: najpierw umyj owoce i dokładnie je osusz. Włóż je do zamrażalnika. Aktualnie nie mamy dużego wyboru pysznych sezonowych owoców, wykorzystaj więc białe winogrona. Późną wiosną i latem możesz wykorzystać równie dobrze porzeczki, agrest czy wiśnie.
Gdy owoce będą już dobrze zmrożone, zaparz szklankę lub cały dzbanek czystej białej herbaty (zalej wodą o temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza, parz przez 3-5 minut). Jeśli marzysz o mocniejszej herbacie, dodaj więcej liści lub kolejną torebkę, ale nie przedłużaj procesu parzenia.
Do dzbanka lub szklanki z przestudzoną herbatą dodaj owocowe mrożonki. I… już! Smacznego orzeźwienia!
Więcej wiosennych (i nie tylko!) przepisów na herbatę znajdziesz na www.herbata.info.
Caroline
Pierwszy raz białej herbaty spróbowałam jakieś 3 miesiące temu i przyznam szczerze, że zakochałam się w jej smaku 🙂 ale muszę powiedzieć, że miałam szczęście, bo rozochocona jej smakiem zaczęłam próbować białą herbatę różnych marek i niestety w większości się zawiodłam. Zdecydowanie najlepsza była ta, której spróbowałam jako pierwszą czyli teekanne, pozostałe były słabe lub zadowalające, ale nie tak dobre 🙂
Redakcja nawidelcu.pl
Cenna wskazówka 🙂 Musimy to przetestować!