Zwykle wybierając artykuły do kuchni nie zwracamy uwagi na jakość i sposób ich przechowywania. Nie zdajemy sobie również sprawy, że ich codzienne stosowanie nie zapewnia nam najwyższych standardów higieny, ani nie pomaga w zmniejszeniu ilości odpadów.

Na jakie dodatki warto postawić w kuchni? Co pozwoli zaoszczędzić nam czas i pieniądze? Sprawdźmy!

Prosty sposób na ręczniki papierowe

Ręczniki kuchenne to niezbędny dodatek w każdej kuchni. Idealnie sprawdzają się do przecierania małych zabrudzeń i osuszania rąk. Chłonne i grube doskonale radzą sobie z różnego typu rozlewkami. Jednak przechowywane luzem, kurzą się i nie wyglądają zbyt dobrze, a dozowane ręcznie, w żaden sposób nie ograniczają zużycia papieru i ilości odpadów. Jak więc poradzić sobie z przechowywanymi luzem rolkami papieru? To proste. Wystarczy dobrać odpowiedni dozownik do ręczników papierowych, który z powodzeniem można postawić na blacie lub zamontować na ścianie. Taki podajnik nie tylko będzie ciekawym dodatkiem w wyposażeniu kuchni, ale także znacznie ograniczy zużycie wkładów.

Jaki dozownik do kuchni?

Do małej i średniej kuchni najlepszym rozwiązaniem będą dozowniki do ręczników w składce wielopanelowej Tork Xpress. Choć pierwotnie dedykowane były do toalet, idealnie pasują także do kuchni – nie zajmują zbyt wiele miejsca i są dostępne w aż 3 wariantach: standardowym, mini i nablatowym. Do wyboru mamy także kolor (klasyczna czerń lub biel oraz srebro) i materiał (ABS+MBS lub stal nierdzewna). Do kuchni o podwyższonym standardzie idealnie sprawdzą się dozowniki z linii Tork Image Design. Wykonane ze stali nie tylko wyróżniają się atrakcyjnym designem, ale także trwałością i wykonaniem. Dla tych, którzy mogą pochwalić się większą ilością miejsca, dobrym rozwiązaniem będą dozowniki z linii Tork Matic z systemem ręczników w roli, które znacznie ograniczają zużycie papieru oraz zapewniają prostą obsługę i uzupełnianie wkładów.

Podajnik nie tylko na papier

Podobnie jak w przypadku ręczników kuchennych, tak i w przypadku płynów do naczyń i mydeł niezbędny okazuje się podajnik. Dzięki odpowiedniemu dozownikowi nasz płyn nie rozleje się, nie pozostawi plam, a nasza kuchnia znacznie zyska na wyglądzie. Dziś dozowniki do mydła i płynu to hit w wielu domach. Pięknie prezentują się na blacie lub ścianie, nie zajmują zbyt wiele miejsca, są praktyczne i znacznie ograniczają zużycie wkładów. Dostępne w wersji manualnej i sensorycznej, zapewniają najwyższy standard higieny. Przykładową gamę dozowników do mydła możemy sprawdzić tutaj – Zobacz: Tork dozowniki do mydła w płynie i pianie.

Czyściwa zamiast szmatek

Do czyszczenia blatów i urządzeń przydadzą się również czyściwa włókninowe. Czyściwa to inaczej materiały używane w warsztatach do wycierania trudnych zabrudzeń od smarów, olejów, płynów, błota czy farb. Dziś coraz częściej stosowane są w gastronomii. Pozwalają na wykonanie pracy w jeszcze szybszym tempie, są łatwe w przenoszeniu, użyciu oraz magazynowaniu. I co najważniejsze, gwarantują profesjonalne czyszczenie, oszczędność czasu i pieniędzy. Dzięki ich trwałości i chłonności nadają się do wielokrotnego stosowania. Podobnie jak w przypadku ręczników papierowych, można przechowywać je w specjalnych dozownikach ograniczających zużycie materiałów.

Jak wybrać czyściwo do kuchni?

Zanim jednak wybierzemy czyściwo kuchenne, warto upewnić się, czy wybrany przez nas materiał jest dopuszczony do kontaktu z żywnością. Do kuchni najlepiej wybrać mięsiste, miękkie i mocne czyściwo włókninowe, na przykład Tork Kitchen Cleaning Cloth (Tork 473168). Wykonane na bazie bawełny, idealnie sprawdzi się przy większości zadań i z powodzeniem zastąpi tradycyjne ścierki. W domowych warunkach niezastąpione okażą się również kolorowe ściereczki włókninowe – mini opakowanie nie zajmie zbyt wiele miejsca i wystarczy na długi okres czasu.