Autorem wpisu jest: Anna Kierzek
Witamina B5 (kwas pantotenowy) określa się mianem witaminy zapewniającej dobrą kondycję i szczupłą sylwetkę. Kwas pantotenowy uczestniczy w produkcji hormonów stresu (kortyzol i jego pochodne), które działają pobudzająco, zwiększają zdolności do koncentracji oraz intensyfikują pracę serca. Dzięki nim, potrafimy stawić czoło codziennym stresom – czy to w sytuacji konfliktowej w pracy, czy w chwili niebezpieczeństwa, czy też podczas wysiłku fizycznego. We wszystkich tych sytuacjach witamina B5 pomaga zachować siłę i kondycję.
Nie wszyscy wiedzą, że kwas pantotenowy jest głównym składnikiem koenzymu A – fundamentem wszelkiej żywotności. Cząsteczka witaminy B5 jest powiązana z cząsteczką przechowującą energię ATP (kwas adenozynotrójfosforowy). Cząsteczka ATP jest niczym balon wypełniony energią, trzymany na sznurku – impuls z mózgu powodujący np. ruch ręki przerywa ów sznurek i uwalnia energię potrzebną do wykonania określonego ruchu – w tym procesie energetycznym niezbędny jest kwas pantotenowy.
Niestety, witaminy B5 brakuje w codziennym pożywieniu. Dzieje się tak, ponieważ witamina ta, nie chce iść w triumfalnym pochodzie przetworzonej żywności, zamkniętej w puszkach. Nie po drodze jej z białym pieczywem, z frytkami, pizzą, cukrem i słodzonymi napojami. W tej „szybkiej”, przygotowanej dla naszej wygody żywności, zawartość witaminy B5 jest zredukowana co najmniej o połowę, lub znajduje się w ilościach śladowych. Za mało jest także substancji współdziałających z kwasem pantotenowym, co powoduje chroniczne niedobory, niebezpieczne w skutkach dla zdrowia.
Gdy zabraknie witaminy B5 – pierwsze sygnały:
- Przedwczesne siwienie i wypadanie włosów
- Pęknięcia skóry w kącikach ust i oczu
- Bóle i sztywność stawów
- Skurcze ramion i nóg
- Uczucie odrętwienia
- Trudności z nauką, rozdrażnienie
- Kłopoty ze wzrokiem
- Obstrukcja
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B5:
- Dzieci, młodzież i dorośli – od 2 do 10 mg
- Kobiety ciężarne, karmiące – do 15 mg
- Ludzie żyjący w stresie i pracujący ciężko fizycznie, sportowcy – także powinni przyjmować zwiększone dawki tej witaminy
Szczególnie bogate w witaminę B5 ( w 100 g produktu):
- Wątróbka – 7,7 mg
- Otręby pszenne – 2,85 mg
- Pstrąg – 1,82 mg
- Pestki słonecznika – 1,40 mg
- Śledź, makrela – 1,35 mg
- Camembert, brie – 1,10 mg
- Orzechy włoskie – 0,90 mg
- Mąka pełnoziarnista – 0,78 mg
- Żółtko ( jednego jaja) – 0,75 mg
- Kraby – 0,63 mg
- Dziczyzna – 0,57 mg
- Mleko pełne – 0,31 mg
To, co ważne:
Gotowanie, smażenie, oczyszczanie ziaren zbóż – wszystko to zmniejsza zawartość tej witaminy w pożywieniu. Witamina B5 jest bardzo wrażliwa na działanie kwasów – w środowisku kwaśnym po prostu ginie (skrapianie octem potraw zawierających tą witaminę niszczy ją).
W pożywieniu kwas pantotenowy występuje w formie koenzymu, zaś jego nadmiar zostaje usunięty z organizmu wraz z moczem. Dlatego, nie warto aplikować pigułek „na zapas”, lepiej zadbać, aby dostawy były systematyczne, wraz ze zdrowymi posiłkami. Organizm odwdzięczy się nam zdrową skórą, dobrą kondycją, odpowiednią wagą i wewnętrznym spokojem.
Opr. na podstawie: Klaus Oberbeil, "Witaminy", Wydawnictwo Świat Książki, Warszawa, 1997 r.