Autorem wpisu jest: Łukasz Niziołek
Zdrowe dania mogą być nie tylko smaczne, ale także wykwintne. Przekonali się o tym uczestnicy kulinarnego spotkania pod hasłem Obiady Czwartkowe. Impreza odbyła się 5 marca 2009 roku w Restauracji „Belvedere" w Łazienkach Królewskich.
Temat spotkania – „ Zdrowie pełną parą", zainspirował Henryka Nieciejowskiego, szefa kuchni restauracji Belvedere, do przygotowania wyjątkowego menu. Autorskie potrawy pozbawione były szkodliwych dla organizmu składników, a odpowiednie metody ich przyrządzenia zapewniły bogactwo smaków. Ugotowana na parze dorada w glazurze z sezamu podana na warzywnym cevicheczy orzeźwiająca granita ze świeżych ogórkow z bazylią i białym balsamino, to przykłady dań serwowanych na imprezie.
Nawet rostbef jako danie główne stał się lekkokostrawny. Gotowany ponad dobę w niskiej temperaturze i doprawiony sosem z białych trufli zachował swój aromat i wyjątkową lekkość. Dzięki takiej technice przyrządzenia zbędna stała się choćby niezdrowa sól. Danie uzupełniały kalarepka i delikatny mus z selera.
– Deser bez nadmiaru cukru może być doskonałym dopełnieniem obiadu – mówił prowadzący imprezę Karol Okrasa. Sorbet z gorzkiej czekolady z aromatem chili i soli Maldon, podany z wytrawnym, winnym musem z korzeniami był doskonałym tego przykładem.
W dyskusji na temat zdrowego żywienia wzięli udział znamienici goście. O swoich doświadczeniach z kuchnią opowiadali m.in. Jolanta Kwaśniewska, Małgorzata Stużyńska, Andrzej Nejman, Rafał Cieszyński i Rafał Olbrychski. Uczestnicy spotkania złożyli swoje podpisy na specjalnym naczyniu Philipiak, przeznaczonym do zdrowego gotowania na parze. Mecenas spotkania wystawi pamiątkę na aukcji, a dochód z jej sprzedaży zasili konto programu „Pajacyk" Polskiej Akcji Humanitarnej.