Któż z nas nie lubi pączków? Te słodkie wypieki przygotowywane mogą być na szereg bardzo różnych sposobów. Tradycją już stało się, że gdy przychodzi tłusty czwartek, wypada spożyć przynajmniej jednego pączka.

Choć tego dnia pyszne pączki kupimy w niskich cenach w wielu sklepach, coraz więcej osób decyduje się na ręczne ich wykonanie. Jak jednak przygotować je tak, aby były najpyszniejsze? Przygotowaliśmy kilka propozycji doskonałego nadzienia do pączków!

Dlaczego w tłusty czwartek jemy pączki?

Czy wiesz, że tradycja jedzenia pączków w tłusty czwartek wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich? Nasi przodkowie świętowali bowiem nadejście wiosny (i koniec zimy) jedną wielką ucztą. Spożywane były przede wszystkim dania tłuste, a jednym z podstawowych rodzajów spożywanych wtedy przekąsek stanowiły właśnie pączki, przygotowywane z ciasta chlebowego. Co ciekawe, ówcześnie pączki znacząco różniły się od tych znanych obecnie swoim nadzieniem – dominowała bowiem przede wszystkim słonina. Niemniej jednak tradycja ta, choć w nieco zmienionej formie, przetrwała do dziś.

Nadzienie do pączków - jakie najlepsze?

Oczywiście, jasna odpowiedź na to pytanie nie jest możliwa. Wszystko zależy bowiem od indywidualnego gustu każdego z nas. Przedstawimy jednak poniżej najchętniej wybierane przez naszych rodaków i najciekawsze propozycje nadzienia. Chcąc wyrobić domowe pączki z wykorzystaniem któregokolwiek z nich, nie zapłacimy dużo. Zwłaszcza, że z pomocą przychodzi nam gazetka promocyjna Netto, dzięki której składniki niezbędne do wykonania pączków kupimy jeszcze taniej!

Pączki z marmoladą

Pączki z konfiturą różaną to najbardziej podstawowy wariant współcześnie spożywanych pączków. Marmoladę możemy, rzecz jasna, przygotować samodzielnie lub zdecydować się na któreś z gotowych rozwiązań dostępnych w sklepach. Przygotowanie tego rodzaju pączków jest wręcz banalnie proste. Wystarczy, że po uformowaniu pączka, przed smażeniem wypełnimy jego wnętrze marmoladą za pomocą szprycy kucharskiej i gotowe!

Pączki z czekoladą

Jedną z coraz chętniej przygotowywanych przez Polaków opcji są pączki z czekoladą – mleczną lub deserową. Jak przygotować takie nadzienie? Tabliczkę czekolady należy przełamać na kilka kawałków, a następnie wymieszać z zagotowaną śmietaną kremówką. Do smaku dodać można też odrobinę cukru. Tak przygotowaną masę dokładnie mieszamy, a następnie – gdy przestygnie – mieszamy ją jeszcze raz. Tak przygotowana masa sprawdzi się doskonale nie tylko jako nadzienie do pączków, ale i jako polewa!

Pączki z ajerkoniakiem

Kolejnym chętnie wybieranym przez naszych rodaków rodzajów pączków są te z masą ajerkoniakową. Również i w tym przypadku nadzienie do pączków bez problemu przygotujemy samodzielnie. Wystarczy jedynie wymieszać mleko z ajerkoniakiem i nastawić na niewielki gaz do momentu zagotowania. W między czasie przygotowujemy kogel mogel: łączymy ze sobą jajka, cukier, mleko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną – przygotowaną w ten sposób masę warto zmiksować, aby nie było grudek. Następnie podgrzewamy ją do zgęstnienia. Gdy obie masy wystygną, łączymy je ze sobą i wprowadzamy do pączka.

Pączki z twarożkiem

Pączki z twarożkiem to kolejna pyszna propozycja, którą przygotujemy w bardzo prosty sposób. Wystarczy jedynie doprawić twarożek (może być nawet chudy) odrobiną cukru pudru i kilkoma łyżkami naturalnego jogurtu, aby uzyskać przepyszną, rozpływającą się w ustach masę. Pączki zaś najlepiej będzie napełnić nią za pomocą szprycy kucharskiej – zyskamy wówczas pewność, że nie rozpadną się podczas smażenia.

Pączki z bitą śmietaną

Bita śmietana zazwyczaj służy nam przede wszystkim jako dodatek do słodkości, ale w przypadku pączków świetnie sprawdzi się także jako nadzienie! Podobnie jak w przypadku marmolady, skorzystać możemy z rozwiązań gotowych i dostępnych już w sklepie lub przygotować własną. W tym przypadku cały przepis ogranicza się jedynie do ubicia na sztywno śmietany kremówki oraz cukru. Pączek napełniamy bitą śmietaną za pomocą szprycy, tak, jak w przypadku wcześniej omawianych propozycji.

Pączki jeszcze niższym kosztem

W zaoszczędzeniu na niezbędnych zakupach pomogą nam gazetki reklamowe Netto oraz innych sieci sklepów – wszystkie znajdziemy na Gazetkowo.pl. Portal Gazetkowo umożliwia dostęp do zawsze aktualnych gazetek największych sieci sklepów, dzięki czemu możemy dokładnie zaplanować nasze zakupy. Wszystkie gazetki dostępne są w formie elektronicznej, również na urządzeniach mobilnych – uzyskać dostęp do nich możemy w dowolnej chwili i z dowolnego miejsca. To zdecydowanie bardziej ekologiczne rozwiązanie, niż tradycyjne, papierowe gazetki reklamowe!

Pączki nie tylko w tłusty czwartek

Choć przyzwyczailiśmy się, że pączki spożywamy głównie w tłusty czwartek – te pyszne, puszyste wypieki pasują świetnie na każdą okazję. Przyjęcie urodzinowe, czy imieninowe, impreza dla pracowników, spotkanie po latach ze znajomymi ze szkoły – to tylko kilka przykładowych okoliczności, w których warto zaserwować gościom świeżo przygotowane, domowe pączki. Doskonale sprawdzą się także jako słodki deser dla domowników podany zupełnie bez większej okazji.