Istnieje wiele odmian win węgierskich. To nie tylko popularny furmint kojarzony z regionem tokajskim, ale dziesiątki innych trunków, których warto skosztować.

Jakie wino węgierskie wybrać, żeby zachwycić się jego smakiem, a do tego nie popełnić towarzyskiego faux-pas?

Koneserzy są zgodni, że pochodzące z Węgier wina to jedne z najlepszych na świecie. Wysoko oceniane, wielokrotnie nagradzane i pasujące niemal do każdej okazji trunki to świetna propozycja również dla tych, którzy dopiero wchodzą w świat wina. Czas dowiedzieć się, jak odnaleźć odpowiednie wino wśród tak wielu odmian, na co zwrócić uwagę przy wyborze i jak dobrać wino do okazji. To wcale nie takie trudne!

Węgierskie wina i tajemnice ich etykiet

Egzotyka języka węgierskiego skutecznie utrudnia znalezienie odpowiedniego trunku, zwłaszcza tym, którzy ani z Węgrami, ani z winami nie mają za wiele wspólnego. Tę barierę – zdawałoby się, że nie do przejścia – można pokonać, poznając kilka najpopularniejszych określeń. Jeśli producent nie zamieści na butelce wersji angielskiej opisu, mając pod ręką taki minisłowniczek, żadne węgierskie wino nie będzie miało przez nami tajemnic.

Co możesz przeczytać na etykiecie węgierskiego wina (wino – bor)? Przede wszystkim informację o szczepie winogron (winogrona – szőlő) oraz jego kolorze (czerwone wino – vörös bor, białe wino – fehér bor). Bardzo ważny jest też opis rodzaju i smaku wina (słodkie – édes, półsłodkie – félédes, półwytrawne – félszáraz, wytrawne – száraz). Tyle powinno wystarczyć na początek.

Najpopularniejsze odmiany węgierskich win

Dalej robi się nieco trudniej, bo trzeba przebrnąć przez odmiany win węgierskich, a tych jest naprawdę sporo. Żeby łatwiej się w nich odnaleźć, podzielmy je na kilka grup.

Odmiany białe to np. Olaszrizling, szczep charakteryzujący się dobrą kwasowością, ale też popularny Hárslevelű, z którego powstają proste tokaje słodkie lub półsłodkie, ale też nieco bogatsze kompozycje takie jak tokaj szamorodni czy tokaj aszú. Jeśli chodzi o wino białe, nie sposób nie wspomnieć też o Furmincie, szczepie pochodzenia węgierskiego, długo dojrzewającym i dającym orzeźwiające wina o wysokiej kwasowości. Inne odmiany białe, które możemy spotkać to Szürkebarát, cytrusowo-ziołowy Zöld Veltelini, Cserszegi Fűszeres, Ezerjó czy Sarga Muskotály, szczep z rodziny muskatów i inne.

Odmiany czerwone to z kolei bardzo popularna Kadarka o owocowym charakterze i korzennej nucie, ale też Kékfrankos, szczep długo dojrzewający, z którego produkuje się lekkie wina o specyficznej kwasowości. Węgierskie wina czerwone produkowane są również z winorośli Blauburger o czereśniowym posmaku. Poza tym na Węgrzech produkuje się też wina z międzynarodowych odmian winogron m.in. Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon czy Pinot Noir.

Jaką odmianę wina węgierskiego wybrać?

Do rzeczy: jakie wino węgierskie wybrać? To zależy od okazji, od naszych gustów, upodobań czy okazji. Odpowiednie na prezent będą na przykład Muskaty – dla lubiących lekkie wino kobiet, które sięgają po ten trunek okazjonalnie, sprawdzi się np. białe wino Kunvin Muscat Ottonel z regionu Hajos-Bajai, a dla koneserów klasyczne węgierskie wino białe słodkie Tokaj Nobilis Tokaji Aszu z winnicy Sarolty Bardos lub wino tokajskie Budahazy typu szamorodni, które zachwyca bogactwem owocowych nut, o długim finiszu i niezwykłej elegancji. Idealne do pieczonej kaczki, sera Roquefort czy foie gras. Jeśli natomiast potrzebujemy lekkiego trunku do letniego, towarzyskiego spotkania z przyjaciółmi to warto sięgnąć po coś musującego np. węgierskie wino różowe Hoop Wines Pink Kekfrankos o orzeźwiającym smaku i łagodnym charakterze. Idealne do toastów lub jako lekki aperitif.

To oczywiście tylko niektóre propozycje! Pamiętajmy, aby dobierać wino również do potraw, do których ma być zaserwowane. Najbezpieczniej jest sięgnąć po wino białe, które sprawdzi się do większości mięs (drobiu, jagnięciny, cielęciny), ryb, owoców morza, lekkich przystawek, a nawet deserów. Ale polecamy wybrać się też na wirtualną wycieczkę po świecie węgierskich win rafa-wino.pl, gdzie znajdziemy wiele zaskakujących swoim smakiem odmian win i wskazówki, do czego warto je wypróbować.