Jesień to pora roku, która dostarcza mnóstwo dobroci. Dla wielu jest to okres szczególny, ze względu na wyjątkowy klimat i możliwość szaleństwa w kuchni.

W sadach i ogrodach pojawiają się owoce i warzywa, z których można tworzyć naprawdę niesamowite potrawy! W artykule podpowiadamy, jak wykorzystać potencjał dyni!

Śniadanie iście królewskie

Śniadanie to podstawa i dla wielu najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Niektórzy szczególnie celebrują tę chwilę, inni z kolei jedzą w biegu, w trasie do pracy czy na przystanku przed szkołą. Niezależnie od tego, jak dużo czasu poświęcasz na śniadanie, warto zwrócić uwagę, jakich składników dostarczasz organizmowi. W chłodne, jesienne poranki jest to szczególnie istotne, ponieważ ciało wyjątkowo silnie potrzebuje ciepła i szeregu wartości odżywczych. Każdy bowiem wie, jak łatwo jesienią o przeziębienie! Od czego powinniśmy więc zacząć poranek, by organizm sprostał jesiennym wyzwaniom? Polecamy rozgrzewające owsianki! Te niepozorne danie może okazać się strzałem w dziesiątkę – rozgrzewa, pobudza i pysznie smakuje! Czego chcieć więcej?

Owsianka z pieczonym dynią

Składniki:

Czas przygotowania

15 minut

Liczba osób

1

Przygotowanie:
Płatki wrzuć do garnka, dodaj szczyptę soli i cynamonu. Gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Dodaj puree z dyni i słodzidło. Gotuj jeszcze minutę, aż składniki dobrze się połączą. Owsiankę przełóż do miseczki i włóż kostkę gorzkiej czekolady do środka, a następnie całość posyp ulubionymi orzechami. Smacznego!

Warzywny lunch

Po letnich sałatkach i chłodnikach ani śladu, a Ty szukasz potraw, które są równie szybkie w przygotowaniu? Nie prostszego! Proponujemy wyjątkowo rozgrzewające i apetyczne zupy krem! Dzisiaj na tapet weźmiemy oczywiście tę z dyni! Właściwości dyni są nieprzecenione, więc od kilku sezonów testujemy różne wariacje, tak by stworzyć najpyszniejszą wersję kremu z dyni. Przed przygotowaniem posiłku ważne jest aby oczyścić jego składniki. W tym celu najlepiej użyć Milerd Detoxer. Myjka do żywności Detoxer oczyści owoce, warzywa, mięso, ryby.

Krem z dyni z grzankami czosnkowymi

Składniki:

Czas przygotowania

60 minut

Liczba osób

5

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Bataty i marchewki obierz i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polej 2 łyżkami oliwy, posyp solą, papryką słodką i papryką chili.
  2. Nagrzej piekarnik do 190°C. Warzywa piecz ok. 40 minut – do momentu aż będą miękkie.
  3. W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek (2 łyżki). Cebule i czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj na rozgrzaną patelnię. Odłóż patelnię na bok – później wykorzystasz ją do podsmażenia grzanek.
  4. Gdy warzywa się upieką, przełóż je do garnka, dodaj bulion, podsmażony czosnek i cebulę. Gotuj, aż warzywa całkowicie zmiękną. Pod koniec całość dopraw kurkumą i imbirem.
  5. Całość zmiksuj za pomocą miksera.
  6. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj grzanki czosnkowe. Smaż kilka minut do momentu zarumienienia.
  7. Przełóż zupę do miski, dodaj podsmażone grzanki czosnkowe – i gotowe!

Leniwa kolacja

Za oknem zmrok nastaje wyjątkowo szybko, więc jedyne co większości chodzi po głowie, to wieczorny relaks. Ciepła kołderka, dobry serial i błogi spokój. Chcąc urozmaicić sobie ten czas, polecamy do strefy relaksu dorzucić również pyszne i odżywcze jedzonko. Wiadomo, że jesienno-zimowe sezony rządzą się innymi prawami, jednak nasz organizm w tym okresie potrzebuje wielu witamin. Nie chcesz spędzać w kuchni całego wieczoru? Mamy coś dla Ciebie!

Hummus z dynią

Składniki:

Czas przygotowania

15 minut

Liczba osób

2

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę włóż do pojemnika do blendera, dodaj oliwę i miksuj. Dodaj dwie łyżki zalewy z ciecierzycy. Ponownie zmiksuj.
  2. Gdy ciecierzyca będzie dobrze rozdrobniona, dodaj przyprawy, puree z dyni, tahini oraz obrany czosnek. Miksuj na gładką masę.
  3. Przełóż do miseczki i udekoruj pestkami dyni.

Hummus zajadaj w towarzystwie ulubionego pieczywa lub warzyw. Gwarantujemy, że smakuje wybornie i jest super odżywczy!

Jesienna zupa krem

Składniki:

Czas przygotowania

25 minut

Liczba osób

2

Przygotowanie:

  1. Obierz i pokrój dynię na kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek. Obierz i zetrzyj na tarce imbir. Przesmaż cebulę i czosnek na oleju.
  2. Dodaj dynię, imbir i cukier. Smaż przez 5 min razem. Dodaj 1 l wody i kostki bulionowe Knorr. Całość gotuj do miękkości, ok. 10 min.
  3. Zmiksuj zupę na gładko. Dodaj mleko kokosowe i jeszcze raz zagotuj. Podawaj z pestkami dyni.

Jesienna zupa krem z dyni to danie idealne na jesień, poza tym, że jest pyszne, wzbogaci nasz organizm o witaminę A, która odpowiada za naszą odporność.

Kuchnia jesienna to przede wszystkim rozgrzewające, aromatyczne i niesamowicie odżywcze dania, jednak w naszym zestawieniu zostawiliśmy również miejsce na jesienne drinki, dzięki którym jesień będzie cieplejsza i mniej ponura.

Na rozgrzewkę klasyk, czyli grzaniec

Tego trunku nie musimy przedstawiać chyba nikomu. Przed Wami przepis na prawdziwy góralski grzaniec:

Przepis na grzaniec

Składniki:

Czas przygotowania

10 minut

Liczba osób

1

Przygotowanie:

  1. Przygotuj naczynie, najlepiej emaliowane, do którego wlejesz wino. Podgrzej wino na małym ogniu do uzyskania temperatury 50°
  2. Gdy wino osiągnie odpowiednią temperaturę, dodaj do niego wszystkie przyprawy, a także imbir i pomarańczę. Wymieszaj dokładnie i podgrzewaj na małym ogniu jeszcze przez chwilę. Uważaj, aby nie zwiększyć temperatury wina.
  3. Gdy wino będzie dokładnie wymieszane z przyprawami, przelej je do naczynia, z którego będziesz pić. Na zdrowie!

Jeżeli grzaniec to dla Ciebie za mało i chcesz spróbować czegoś nowego, zachęcamy do zapoznania się z innymi przepisami na jesienne drinki, które sprawdzą się na każdej imprezie. A Tobie, z czym kojarzy się jesienny stół i jak będziesz spędzać jesień. Pod kocem z ulubionym serialem i herbatą, czy na Andrzejkowej imprezie z drinkiem w ręce?