Jesień to pora roku, która dostarcza mnóstwo dobroci. Dla wielu jest to okres szczególny, ze względu na wyjątkowy klimat i możliwość szaleństwa w kuchni.
W sadach i ogrodach pojawiają się owoce i warzywa, z których można tworzyć naprawdę niesamowite potrawy! W artykule podpowiadamy, jak wykorzystać potencjał dyni!
Śniadanie iście królewskie
Śniadanie to podstawa i dla wielu najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Niektórzy szczególnie celebrują tę chwilę, inni z kolei jedzą w biegu, w trasie do pracy czy na przystanku przed szkołą. Niezależnie od tego, jak dużo czasu poświęcasz na śniadanie, warto zwrócić uwagę, jakich składników dostarczasz organizmowi. W chłodne, jesienne poranki jest to szczególnie istotne, ponieważ ciało wyjątkowo silnie potrzebuje ciepła i szeregu wartości odżywczych. Każdy bowiem wie, jak łatwo jesienią o przeziębienie! Od czego powinniśmy więc zacząć poranek, by organizm sprostał jesiennym wyzwaniom? Polecamy rozgrzewające owsianki! Te niepozorne danie może okazać się strzałem w dziesiątkę – rozgrzewa, pobudza i pysznie smakuje! Czego chcieć więcej?
Owsianka z pieczonym dynią
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 15 min
Składniki:
- 50 g płatków owsianych
- 200 ml mleka/ napoju roślinnego/wody
- 3 łyżki puree z dyni
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki dowolnego słodzidła
- kostka gorzkiej czekolady
- garść ulubionych orzechów
- szczypta soli
Przygotowanie:
Płatki wrzuć do garnka, dodaj szczyptę soli i cynamonu. Gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Dodaj puree z dyni i słodzidło. Gotuj jeszcze minutę, aż składniki dobrze się połączą. Owsiankę przełóż do miseczki i włóż kostkę gorzkiej czekolady do środka, a następnie całość posyp ulubionymi orzechami. Smacznego!
Warzywny lunch
Po letnich sałatkach i chłodnikach ani śladu, a Ty szukasz potraw, które są równie szybkie w przygotowaniu? Nie prostszego! Proponujemy wyjątkowo rozgrzewające i apetyczne zupy krem! Dzisiaj na tapet weźmiemy oczywiście tę z dyni! Właściwości dyni są nieprzecenione, więc od kilku sezonów testujemy różne wariacje, tak by stworzyć najpyszniejszą wersję kremu z dyni. Przed przygotowaniem posiłku ważne jest aby oczyścić jego składniki. W tym celu najlepiej użyć Milerd Detoxer. Myjka do żywności Detoxer oczyści owoce, warzywa, mięso, ryby.
Krem z dyni z grzankami czosnkowymi
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 60 min
Składniki:
- 650 g dyni
- 300 g batatów
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- ⅓ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki chilli
- 1 łyżeczka soli
- 1 i ½ szklanki bulionu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- grzanki czosnkowe
Przygotowanie:
- Dynię obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Bataty i marchewki obierz i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polej 2 łyżkami oliwy, posyp solą, papryką słodką i papryką chili.
- Nagrzej piekarnik do 190°C. Warzywa piecz ok. 40 minut – do momentu aż będą miękkie.
- W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek (2 łyżki). Cebule i czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj na rozgrzaną patelnię. Odłóż patelnię na bok – później wykorzystasz ją do podsmażenia grzanek.
- Gdy warzywa się upieką, przełóż je do garnka, dodaj bulion, podsmażony czosnek i cebulę. Gotuj, aż warzywa całkowicie zmiękną. Pod koniec całość dopraw kurkumą i imbirem.
- Całość zmiksuj za pomocą miksera.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj grzanki czosnkowe. Smaż kilka minut do momentu zarumienienia.
- Przełóż zupę do miski, dodaj podsmażone grzanki czosnkowe – i gotowe!
Leniwa kolacja
Za oknem zmrok nastaje wyjątkowo szybko, więc jedyne co większości chodzi po głowie, to wieczorny relaks. Ciepła kołderka, dobry serial i błogi spokój. Chcąc urozmaicić sobie ten czas, polecamy do strefy relaksu dorzucić również pyszne i odżywcze jedzonko. Wiadomo, że jesienno-zimowe sezony rządzą się innymi prawami, jednak nasz organizm w tym okresie potrzebuje wielu witamin. Nie chcesz spędzać w kuchni całego wieczoru? Mamy coś dla Ciebie!
Hummus z dynią
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy + 2 łyżki zalewy
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżka tahini
- ½ ząbka czosnku
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki płatków chilli
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Ciecierzycę włóż do pojemnika do blendera, dodaj oliwę i miksuj. Dodaj dwie łyżki zalewy z ciecierzycy. Ponownie zmiksuj.
- Gdy ciecierzyca będzie dobrze rozdrobniona, dodaj przyprawy, puree z dyni, tahini oraz obrany czosnek. Miksuj na gładką masę.
- Przełóż do miseczki i udekoruj pestkami dyni.
Hummus zajadaj w towarzystwie ulubionego pieczywa lub warzyw. Gwarantujemy, że smakuje wybornie i jest super odżywczy!
Kuchnia jesienna to przede wszystkim rozgrzewające, aromatyczne i niesamowicie odżywcze dania, dlatego cały rok na nią czekamy! A Tobie, z czym kojarzy się jesienny stół?