Jesień to pora roku, która dostarcza mnóstwo dobroci. Dla wielu jest to okres szczególny, ze względu na wyjątkowy klimat i możliwość szaleństwa w kuchni.

W sadach i ogrodach pojawiają się owoce i warzywa, z których można tworzyć naprawdę niesamowite potrawy! W artykule podpowiadamy, jak wykorzystać potencjał dyni!

Śniadanie iście królewskie

Śniadanie to podstawa i dla wielu najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Niektórzy szczególnie celebrują tę chwilę, inni z kolei jedzą w biegu, w trasie do pracy czy na przystanku przed szkołą. Niezależnie od tego, jak dużo czasu poświęcasz na śniadanie, warto zwrócić uwagę, jakich składników dostarczasz organizmowi. W chłodne, jesienne poranki jest to szczególnie istotne, ponieważ ciało wyjątkowo silnie potrzebuje ciepła i szeregu wartości odżywczych. Każdy bowiem wie, jak łatwo jesienią o przeziębienie! Od czego powinniśmy więc zacząć poranek, by organizm sprostał jesiennym wyzwaniom? Polecamy rozgrzewające owsianki! Te niepozorne danie może okazać się strzałem w dziesiątkę – rozgrzewa, pobudza i pysznie smakuje! Czego chcieć więcej?

Owsianka z pieczonym dynią

Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 15 min

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych
  • 200 ml mleka/ napoju roślinnego/wody
  • 3 łyżki puree z dyni
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki dowolnego słodzidła
  • kostka gorzkiej czekolady
  • garść ulubionych orzechów
  • szczypta soli

Przygotowanie:
Płatki wrzuć do garnka, dodaj szczyptę soli i cynamonu. Gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Dodaj puree z dyni i słodzidło. Gotuj jeszcze minutę, aż składniki dobrze się połączą. Owsiankę przełóż do miseczki i włóż kostkę gorzkiej czekolady do środka, a następnie całość posyp ulubionymi orzechami. Smacznego!

Warzywny lunch

Po letnich sałatkach i chłodnikach ani śladu, a Ty szukasz potraw, które są równie szybkie w przygotowaniu? Nie prostszego! Proponujemy wyjątkowo rozgrzewające i apetyczne zupy krem! Dzisiaj na tapet weźmiemy oczywiście tę z dyni! Właściwości dyni są nieprzecenione, więc od kilku sezonów testujemy różne wariacje, tak by stworzyć najpyszniejszą wersję kremu z dyni.

Krem z dyni z grzankami czosnkowymi

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 60 min

Składniki:

  • 650 g dyni
  • 300 g batatów
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ⅓ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i ½ szklanki bulionu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • grzanki czosnkowe

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Bataty i marchewki obierz i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polej 2 łyżkami oliwy, posyp solą, papryką słodką i papryką chili.
  2. Nagrzej piekarnik do 190°C. Warzywa piecz ok. 40 minut – do momentu aż będą miękkie.
  3. W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek (2 łyżki). Cebule i czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj na rozgrzaną patelnię. Odłóż patelnię na bok – później wykorzystasz ją do podsmażenia grzanek.
  4. Gdy warzywa się upieką, przełóż je do garnka, dodaj bulion, podsmażony czosnek i cebulę. Gotuj, aż warzywa całkowicie zmiękną. Pod koniec całość dopraw kurkumą i imbirem.
  5. Całość zmiksuj za pomocą miksera.
  6. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj grzanki czosnkowe. Smaż kilka minut do momentu zarumienienia.
  7. Przełóż zupę do miski, dodaj podsmażone grzanki czosnkowe – i gotowe!

Leniwa kolacja

Za oknem zmrok nastaje wyjątkowo szybko, więc jedyne co większości chodzi po głowie, to wieczorny relaks. Ciepła kołderka, dobry serial i błogi spokój. Chcąc urozmaicić sobie ten czas, polecamy do strefy relaksu dorzucić również pyszne i odżywcze jedzonko. Wiadomo, że jesienno-zimowe sezony rządzą się innymi prawami, jednak nasz organizm w tym okresie potrzebuje wielu witamin. Nie chcesz spędzać w kuchni całego wieczoru? Mamy coś dla Ciebie!

Hummus z dynią

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy + 2 łyżki zalewy
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka tahini
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki płatków chilli
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę włóż do pojemnika do blendera, dodaj oliwę i miksuj. Dodaj dwie łyżki zalewy z ciecierzycy. Ponownie zmiksuj.
  2. Gdy ciecierzyca będzie dobrze rozdrobniona, dodaj przyprawy, puree z dyni, tahini oraz obrany czosnek. Miksuj na gładką masę.
  3. Przełóż do miseczki i udekoruj pestkami dyni.

Hummus zajadaj w towarzystwie ulubionego pieczywa lub warzyw. Gwarantujemy, że smakuje wybornie i jest super odżywczy!

Kuchnia jesienna to przede wszystkim rozgrzewające, aromatyczne i niesamowicie odżywcze dania, dlatego cały rok na nią czekamy! A Tobie, z czym kojarzy się jesienny stół?