Jeśli szukasz szybkiego, zdrowego i pysznego obiadu to dobrze trafiłeś! Łosoś z pesto bazyliowym i ziemniakami, to idealna alternatywa dla mięsnych potraw. Sprawdź jakie składniki potrzebujesz i wykonaj to danie!

Co potrzebujesz:

  • 500 g fileta z łososia
  • 4 kopiaste łyżki bazyliowego pesto
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pomidor
  • 1 mozzarella
  • ziemniaki
  • sól, pieprz

Jak przygotować danie?

  • Łososia dokładniej umyj i osusz. Jeśli nie chcesz piec filetu ze skórką, odetnij ją, a filet podziel na 4 porcje. Przypraw solą, pieprzem i papryką. Dla bogatszego smaku, polecamy delikatnie wetrzeć przyprawy w mięso. Dodaj sok z cytryny. Odłóż na co najmniej 10 minut.
  • Nastaw piekarnik na 210 stopni góra- dół. Łososia ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ryby rozsmaruj pesto. Dodaj pokrojone w plasterki pomidory. Dopraw je solą i pieprzem. Na wierzch ułóż cienkie plasterki mozzarelli.
  • Piec w piekarniku przez 18 minut. W tym czasie obierz ziemniaki i gotuj do odpowiedniej miękkości.

Jeśli zasmakuje ci ryba na obiad, polecamy wypróbować inne nasze przepisy! Warto raz w tygodniu włączyć w swoje posiłki ryby, które są bogate w kwasy omega – 3 i tłuszcze, a tym samym wzbogacić swoją dietę o nowe smaki!